Hlavní obsah

Jak získat v bytě víc místa? Využijte chytře rohy

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taky doma bojujete s každým kouskem místa a pořád se vám ho nedostává? Připravili jsme pro vás pár tipů, jak můžete každý kout naplno využít a získat i nějaký kousek úložného prostoru navíc.

Článek

Možná jste si už sami mockrát všimli, že rohy v místnosti jsou často nevyužité. Buď jsou úplně prázdné, nebo je tam postavená lampa, případně velká kytka. Pak je tento prostor sice zaplněný, nikoli však účelně využitý. Což je v malých bytech, kde bojujete doslova s každým centimetrem, docela škoda.

První pomoc: rohové komody 

Rohy v místnosti většinou nejsou místem, které by přitahovalo zvláštní pozornost. Můžete to však snadno změnit. Postavte sem rohovou komodu, stolek nebo vitrínu. A když bude částečně prosklená s podsvícenými policemi žárovkami LED, získáte kromě úložného prostoru také zajímavý designový prvek s nepřímým osvětlením.

Skvěle bude vypadat také nábytek z masivního dřeva či z lakovaných MDF desek. A pokud chcete do jeho otevřených či prosklených částí uložit něco jiného než knihy a ozdobné předměty, schovejte to do proutěných košů nebo ozdobných krabic. Když je barevně sladíte, budou vypadat stejně atraktivně jako kterékoli jiné dekorace.

Foto: BIANO

Lakovaná komoda z masivního akátu má pětiúhelníkový půdorys. Ideálně se hodí do interiérů ve venkovském stylu, avšak může být i zajímavým solitérem v moderních bytech. Rozměr: 80 x 54 x 108 cm Cena: 12 290 Kč Foto: BIANO

Pořiďte si police

Nezatracujte otevřené police či knihovny. Právě ty, které jsou „přes roh“, vám pomohou vyčarovat úžasný relaxační koutek. Mohou sahat od podlahy po strop nebo zabírat jen část stěny. Nebojte se popustit uzdu fantazii a vyzkoušet nezvyklejší kombinace, jako jsou různé barvy, délky a hloubky polic. Když sem pak přidáte ještě pohodlné křeslo a pěknou lampu, je pak už na vás, jestli sáhnete po knížce, nebo si budete chvilku jen tak snít.

Foto: Magnet 3Pagen

Rohová polička v dekoru přírodního dřeva umožní využít každý centimetr v kuchyni. Cena: 549 Kč Rozměry: 35 x 40 cm Foto: Magnet 3Pagen

Jak zvětšit místnost i psací stůl?

Rohový psací stůl je opravdu skvělé řešení. Využijete ho nejen v dětském pokoji, ale i v pracovním koutě. Při rozhodování však nezapomeňte na jednu věc: kout pro psací stůl nesmí být příliš tmavý. Podle stylu místnosti pak můžete zvolit buď výrobek z masivu, nebo odlehčenou variantu z moderních materiálů, jako jsou laminát, kov a sklo.

Díky rohovému stolu tedy získáte nejen větší pracovní plochu, ale navíc ho můžete doplnit větším množstvím různých praktických nástavců a polic.

Foto: IKEA

Černohnědý psací stůl disponuje nejen velkou pracovní plochou, ale i praktickými nastavitelnými policemi, což umožňuje efektivně využít celý prostor. Cena: 2290 Kč Foto: IKEA

Sázka na jistotu: skříně na míru

Rohy místností jsou málokdy pravoúhlé, takže pokud chcete, aby tam nábytek dokonale zapadl, je nejlepší zadat jeho výrobu truhláři. To se týká především rohových vestavěných skříní, které jsou prostě k nezaplacení. Disponují spoustou úložného prostoru, vypadají stylově a opticky místnost nezatíží.

U vestavěných rohových skříní se většinou preferují posuvné dveře. Ve větších ložnicích nebo předsíních je praktické využít kout jako improvizovanou šatnu – skříň ve tvaru kostky nebo kvádru, do níž se dá pohodlně vejít.

Foto: J.A.P

Také v ložnici je potřeba využít každý kout. Jednou z možností je miniaturní šatnaFoto: J.A.P

Foto: Trachea

Rohová skříň s posuvnými dveřmi umístěná v předsíni zajistí dostatek úložného prostoru a zároveň nezabírá zbytečně prostor v ostatních místnostechFoto: Trachea

Důležité jsou malé detaily

Většina z nás také často řeší nedostatek místa na pracovní desce kuchyňské linky. Chceme mít všechno pěkně po ruce, ale zároveň potřebujeme mít k dispozici dostatečně velkou plochu pro přípravu jídel. Na volný prostor v rozích přitom zapomínáme. A to je chyba!

Právě sem totiž můžete umístit malou poličku a vyskládat na ni třeba kořenky. Dalším praktickým kouskem, který určitě oceníte, je rohový odkapávač na nádobí.

Foto: Bonami

Praktickou vychytávkou do kuchyně je rohový odkapávač na nádobí. Je vyrobený z polypropylenu, takže je voděodolný a bez obav ho lze umístit blízko kuchyňského dřezu. Rozměry: 35 x 9 x 50 cm Cena: 389 Kč Foto: Bonami

A co vy? Také máte nějaké fígle, jak doma získat víc prostoru?

Reklama

Související témata:
Úložný prostor

Načítám