Hlavní obsah

Jak zvládat vedra? Tipy pro těhotné ženy i malá miminka

Foto: Profimedia

Pokročilé těhotenství se ve vedrech zvládá těžce. Ale máme pár rad, které vám i toto období ulehčíFoto: Profimedia

Reklama

Jste nemotorná, otékají vám nohy, tvrdne břicho a do toho se venkovní teplota šplhá vysoko nad třicítku. Jste těsně před porodem uprostřed léta? Jak zvládnout tropy a co udělat pro novorozené miminko?

Článek

Monice zbývají maximálně dva týdny do porodu, už takzvaně stříhá metr. Tropické vedrojí v minulých týdnech dalo pořádně zabrat. „Když se teploty vyšplhaly přes třicet, měla jsem co dělat, abych nezkolabovala,“ přiznává Monika.

Protože bydlí v bytě přímo pod střechou, kde bývá velké horko, řeší teď, jak bude teplo snášet její chlapeček.

Těhotným ženám ani novorozencům nedělá velké horko dobře. Co si počít, aby maminky posledních pár dnů do porodu v tropech přežily a jak co nejlépe ulevit miminku?

S problémem do porodnice

„Důležité je dodržovat pravidla, která jsou ve vedrech v podstatě běžná. Tedy dbát na pitný režim, často se sprchovat chladnější vodou, nechodit na slunce a neopalovat se a přes den, kdy jsou vedra největší, omezit pohyb venku,“ říká Dagmar Hamáčková, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi.

Připomíná, že k pití jsou v horku nejlepší kromě obyčejné neperlivé vody dobré i ředěné ovocné šťávy nebo vybrané bylinkové čaje. Ochladit se v horkém dni mohou nastávající maminky také díky vodě ve spreji, kůži hydratuje a osvěží.

Když se zásady dodrží, neměly by maminky před porodem být nijak výrazněji ohrožené než kdokoli jiný. „Pokud by se ale u nich objevily jakékoli komplikace, měly by hned vyhledat lékaře. A pokud ten není dostupný, tak jakoukoli spádovou porodnici,“ upozorňuje Dagmar Hamáčková. Těhotným ženám ve vysokých teplotách mohou více otékat ruce a nohy, nepříjemné pro ně jsou i změny tlaku a zadýchávání se. Po narození dítěte se toho hodně změní. Co třeba?

Foto: Profimedia

Dostatek tekutin je nezbytný. Vždyť pijete dva!Foto: Profimedia

Jak ulevit miminkům?

Velká vedra ale nedělají špatně jen těhotným, ale i miminkům, která se do „tropů“ narodí. Jak jim ulevit a neohrozit jejich zdraví?

Pozor na oblečení – Dětská lékařka Hana Cabrnochová upozorňuje, že novorozenci se sice mají oblékat s ohledem na počasí, ale jejich tělesná teplota musí být pod dozorem. „Velmi malá miminka mohou mít i v horku chladnější ručičky a nožičky. Na to je třeba dát pozor a reagovat na to oblečením. Tedy je případně obléknout do trička s dlouhým rukávem, dát jim ponožky nebo je nechat v zavinovačce. Kraťásky a holé nožičky jsou vhodnější spíš pro větší kojence,“ poznamenává Hana Cabrnochová.

Nedělejte průvan – V místnosti, kde novorozenec pobývá, by mělo být dobře vyvětráno, pozor ale na průvan a teplotní přechody. „Dítě nesmí být cíleně ochlazováno, miminko by se mohlo naopak podchladit, termoregulace se u novorozenců teprve vyvíjí. A třeba nedonošené děti mohou mít problém s udržením správné tělesné teploty,“ varuje Hana Cabrnochová.

Pohlídejte vlhkost – Nejen správná teplota v místnosti, ale i dostatečná vlhkost je pro novorozené miminko důležitá. Protože místní klima příliš vlhké není, je třeba vlhkost dohnat jinak. Jinak může mít dítě podrážděné dýchací cesty, miminko může třeba častěji kýchat.

Foto: Profimedia

Malé dítě teprve své tělo učí termoregulaci. Proto mu nemusí být teplo, ani když vy se vedrem potíteFoto: Profimedia

Pokud se vám nechce na pár horkých dnů pořizovat zvlhčovač vzduchu, pomozte si jednoduchým zlepšovákem. Přes dětskou postýlku dejte vlhké prostěradlo, a dítěti tak vytvořte jakýsi stan, který mu pomůže proti podrážděným sliznicím. Víte, jaké nemoci hrozí dětem v létě?

Dejte jim napít – Nejen dospělí mají v horku větší žízeň, tekutiny potřebují pochopitelně i ti nejmenší. Je-li dítě v horku podrážděné a plačtivé, nejspíš vám tím dává najevo, že potřebuje více tekutin. „Novorozenec i velmi malý kojenec by měli dostávat větší příjem mateřského mléka,“ doporučuje čerstvým maminkám Hana Cabrnochová. Větší kojenci kolem šestého měsíce navíc mohou přijímat po lžičkách kojeneckou vodu.

Jste těhotná nebo čerstvá maminka? Jak zvládáte letošní extrémní vedra?

Reklama

Související témata:

Načítám