Hlavní obsah

Jaké jsou kuchyně v českých domácnostech?

Foto: Ikea

Kuchyň už dávno není jen prostor pro vařeníFoto: Ikea

Reklama

Dávno skončila doba, kdy se v kuchyni jen vaří. Velký průzkum ukázal, co v ní Češi chtějí mít i kolik byste chtěli, aby vás stála.

Článek

Rozhodně už vám nestačí v kuchyni jen vařit. Za poslední léta, jako kdybyste si vzpomněli na to, jak to bylo v kuchyni u babičky – potřebujete kolem sebe šrumec a ideálně všechny členy rodiny, včetně domácích mazlíčků. Navíc si libujete v různých pomocnících na vaření, pečení a chystání jídel vůbec, takže k tomu potřebujete i spoustu úložných prostor. Tak tohle všechno i na vás prozradil velký průzkum, který mezi osmi tisíci lidmi dělala Ikea.

Co prozradily výsledky průzkumu dál? „Češi kladou velký důraz na úložné prostory, ekologická a úsporná řešení a funkčnost. Hledají také osobitá řešení, která budou přesně odpovídat jejich potřebám a požadavkům, které vyplývají z momentální životní situace,“ říká Klára Hausenblasová, interiérová designérka Ikea Česká republika.

Co děláte v kuchyni?

Napadá vás vaření a pečení? Kupodivu nebývá prvním, co spotřebitele napadne. I když – v posledních letech se zájem o kvalitní, ideálně doma připravované jídlo zvýšil. A je to znát i na kuchyních. Chcete experimentovat, chcete se u toho bavit, cítit se v pohodě. I proto záleží na tom, aby byla kuchyňská linka prostě pěkná. „Když se ptáme zákazníků, tak stojí o to, aby byla kuchyň nejen funkční a praktická, ale záleží jim i na tom, aby byla hezká, útulná," potvrzuje Klára Hausenblasová.

Foto: Oresi

Na propojení kuchyně a obýváku myslí výrobci nábytku, například CreativoFoto: Oresi

Průzkum také ale odhalil, že si právě do kuchyně velmi často vodíte i návštěvy. Přibližně 40 procent Čechů ji využívá také při oslavách. Pro jednu třetinu Čechů je kuchyň zároveň úložným prostorem, čtvrtina ji používá jako hernu pro rodiče a děti, pětina v ní píše domácí úkoly nebo studuje. Ani v kuchyni už nechcete být odříznutí od světa, takže se stále běžnějším stává možnost připojit se v ní k internetu, dívat se na televizi, pouštět si kvalitně hudbu...

Úložné prostory a chytrá řešení na prvním místě

Je to bohužel tak, že se byty zmenšují. Jak ukázala statistika, čtyřicet procent českých kuchyní má pouze 6 až 10 čtverečních metrů. Pro zajímavost – asi 12 procent domácností si musí vystačit jen s pěti metry čtverečními a jen stejné procento si dopřává luxus o velikosti 16–20 metrů! Třicet procent domácností má kuchyň o velikosti 11–15 metrů.

Foto: Ikea

Kuchyně v knihovně, nebo knihovna v kuchyni? I to nabízí kuchyňský systém MetodFoto: Ikea

A jak to je s propojením kuchyně a dalších místností? Čtyřicet procent domácností zvolilo moderní propojení s jídelnou, 28 procent má kuchyň jako součást obývacího pokoje a jídelny. 22 procent kuchyní je zcela samostatných.

Tend propojení kuchyně s obývacím prostorem potvrzuje i Ladislav Jelen, obchodní ředitel Oresi. „Zdá se, že jej využívá každý, komu to dispozice bytu umožňují. Vycházíme tomu vstříc i nabídkou modulárního nábytku, který přenáší dezény kuchyní do dalších částí bytu, takže je pak snadné propojit kuchyni s obývákem a získat celistvý prostor, díky kterému se celý byt opticky i pocitově zvětší,“ říká.

Foto: Hanák Kuchyně

Kuchyňské sestavy do písmene L a propojení s jídelním koutem v podání systému Premia PurpurFoto: Hanák Kuchyně

Jaká barva kuchyně? Vládne bílá a vanilka

Jakou barvu má vaše kuchyňská linka? Bílá nebo vanilková, v lesklé úpravě – to byla nejčastější odpověď. V poslední době má stále častěji tvar písmene L.

Statistika ukazuje, že rovně postavená, čili lineární kuchyňská sestava vede s 35 procenty oblíbenosti, ale varianta do L už ji dohání se 30 procenty. Každý čtvrtý by si zvolil linku ve tvaru písmene U a jen dvanáct procent paralelní uspořádání.

Kolik chceme utratit?

Vybavení kuchyně bývá zásadní položkou. „Průměrná pořizovací cena je kolem 55 tisíc,“ uvádí Klára Hausenblasová. „Průměrná cena za kuchyň je dlouhodobě něco kolem osmdesáti tisíc korun," má názor Ladislav Jelen.

Jakou máte kuchyň vy a co v ní nesmí chybět?

Reklama

Načítám