Hlavní obsah

Jakou barvu, vzor rolet a plisé žaluzií zvolit do interiéru?

Foto: Richard Salamander, Shutterstock

Vhodné barvy v interiéru vám vytvoří kouzlo domovaFoto: Richard Salamander, Shutterstock

Určitě budete souhlasit s názorem nejen designových odborníků, že rolety a plisé žaluzie musí barevně ladit se stěnami v interiéru. Ano samozřejmě, jde ale také o to, jakou barevnou kombinaci všech prvků zvolíte. Výraznou, nebo harmonickou? V zásadě máme tři základní možnosti, jak barvy sladit.

Článek

Okna zabírají velkou plochu a mají tedy výrazný vliv na vzhled celé místnosti. Pokud potřebujete interiér oživit, je to možné provést pomocí vhodné barevné kombinace rolet, oken, stěn a ostatních vybavení interiéru. Nejlepšího efektu se dosáhne monochromatickými, harmonickými nebo kontrastními kombinacemi, říká majitel společnosti Sortiment 24 Ing. Radek Škrobánek.

Monochromní 

Použití jedné barvy. Nejčastěji bílé, béžové nebo šedé. Aby taková kompozice nepůsobila příliš monotónně, je nutné vhodně kombinovat odstíny a odlišit textury materiálu a jejich lesk. Pokud je čalounění nábytku hladké, je vhodné, aby roleta byla z látky s výraznou strukturou.

Harmonické 

Dosáhneme barvami, které k sobě přiléhají, jemně do sebe splývají. Příkladem je kombinace odstínů žluté nebo oranžové, červené a fialové, modré a zelené, zelené a žluté. Pokud jsou stěny vymalovány žlutě, zvolte oranžové rolety a podobnou barvu volte na doplňcích (polštáře, ubrusy, vázy). Místo čistých odstínů můžete použít také odstíny melírované.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock

Harmonické dekorace jsou vhodné zejména do dětského pokoje Foto: Photographee.eu, Shutterstock

Kontrastní

Kontrastu je dosaženo kombinací světlé a tmavé barvy: bílé s černou, fialové, tmavě modré nebo černé se žlutou a tak dále. Tyto kompozice jsou tak výrazné, že ostatní prvky interiéru, včetně nábytku, hrají podřadnou roli. Použitím výše uvedených dvojic barev dokážou i lidé s malými zkušenostmi zařídit velice atraktivní interiér. A to dokonce i v případě, že mají skromný rozpočet. Pamatujte však na to, že nesmíte používat kontrastní barvy ve stejném poměru. Taková kombinace vytváří dojem nesourodosti, protože naše oči nejsou schopny zaostřit na obě barvy současně. Tomu se vyhneme správným vyvážením proporcí: jedna barva by měla dominovat a druhá ji doplňovat.

Foto: Borisovstudio, Shutterstock

Rolety se vyrábějí v mnoha barevných odstínech a jednoduše se na okno nasazují Foto: Borisovstudio, Shutterstock

V současné době jsou moderní kombinace tmavé barvy a bílé. Pokud máte doma stěny vymalované na bílo, volte tmavé nebo tmavě-bílé rolety Den a Noc a zároveň opakujte obdobné barvy na čalouněném nábytku. Nové rolety, pár polštářů na křeslech či pohovce, kobereček pod konferenčním stolkem, to je nejlevnější a nejrychlejší způsob, jak proměnit o osvěžit vaši domácnost.

Foto: Kalakutskiy Mikhail, Shutterstock

Spojení výrazných a bílých barev dodá do vašeho interiéru pocit luxusu Foto: Kalakutskiy Mikhail, Shutterstock

Před výběrem vám doporučujeme důkladně promyslet společné barevné schéma celého interiéru. Ti z vás, kteří mají velkou představivost a vkus jsou ve značné výhodě. Vězte, že při správném výběru vytvoříte zázraky! Nebojte se experimentů a řiďte se osvědčenými pravidly uvedenými výše.

Pokud si i přes všechny uvedené rady nejste jisti, navštivte naše specializované stránky se stínící technikou www.stineni24.cz nebo www.rolety24.cz.

Reklama

Načítám