Hlavní obsah

Jarní květinové dekorace. Za kačku

Foto: Holandská květinová kancelář

Jarní aranžmá vytvoříte z cibulovin a obyčejných větvičekFoto: Holandská květinová kancelář

Reklama

Nemůžete se dočkat jara? I když venku stále mrzne, v obývacím pokoji už se můžete kochat tulipány, narcisy či hyacinty. Stačí vám k tomu padesátikoruna. Stejně krásně jako puget tulipánů za pětistovku totiž vypadá i jedna hezky naaranžovaná rostlina v květináči. Poradíme, jak na to!

Článek

Tulipán za třicet, narcis za dvacet – jarní cibuloviny pořídíte za přijatelnou cenu bez ohledu na to, zda kupujete řezané nebo hrnkové. Jen na vás záleží, kterým dáte přednost. Samozřejmě je třeba počítat s tím, že zatímco jeden tulipán ve váze moc krásy nenadělá, jedna hrnková rostlina pokoj ozdobí klidně celý měsíc.

Foto: Květiny Levante

Zkuste nahradit klasické květináče bedýnkami a košíkyFoto: Květiny Levante

I vázu musíte zalévat každý den

Máte raději květiny řezané, protože je nemusíte zalévat a nevyžadují žádnou péči? Chyba! Pak zvlášť u cibulovin zbytečně zkracujete jejich životnost. „Mají-li řazené květiny ve váze dlouho vydržet, rozhodně ji nesmíte mít plnou vody. Doporučuje se, aby stonky byly ponořené jen asi pět až šest centimetrů, a protože jarní cibuloviny mají velkou spotřebu vody, je třeba ji dolévat - nebo zcela měnit - zpravidla každý den. Tím jim zajistíte nejen ideální prostředí, ale vyvarujete se zároveň tomu, že voda začne hnít,“ říká Michala Matějková z firmy Květiny Levante. Důležité je i seříznutí stonků a umístění kytice v chladnějším prostředí.

Květinářka přidává i další triky, jak uchovat řezané květiny co nejdéle čerstvé a krásné. Stonky narcisů po přinesení z květinářství seřízněte a na několik minut namočte do teplé vody. Tím se zbaví jedů, které obsahují. Ty jsou na závadu zvlášť v kyticích, kdy škodí jiným rostlinám. Stejné pravidlo platí i pro hyacinty.

Foto: Květiny Levante

Kytici tulipánů sluší obyčejné proutíFoto: Květiny Levante

Foto: Holandská květinová kancelář

Vánoční ozdoby neuklízejte, hodí se i na jaře jako dekorace vázFoto: Holandská květinová kancelář

Zalévat tedy musíte jak cibuloviny řezané, tak hrnkové. Pokud raději dáte přednost těm druhým, v květinářství zkontrolujte, zda mají krásně zelené listy a nezačínají žloutnout, stejně tak by kořeny měly být krásně bílé, nikoli nažloutlé či hnědé. Poznáte to snadno, protože zpravidla vylézají z květináče ven a jsou dobře vidět.

Ozdoby, které nic nestojí

Velká kytice tulipánů vypadá ve váze krásně sama o sobě. Vzhledem k ceně si ji ale jednou bude kupovat každé dva týdny jen málokdo. Ale krásnou květinovou dekoraci si dokážete vytvořit sami za mnohem méně peněz. Stačí vyrazit na vycházku a dobře se dívat kolem sebe.

Řezané rostliny se ideálně kombinují například s větvičkami jívy, zlatice nebo smuteční vrby, kterým doma v teple brzo vyraší zelené lístky. Pak stačí svázattřeba jen pět narcisů se zelenými proutky a kytici máte na světě.

Foto: Květiny Levante

Vděčnou ozdobou jsou i rozbité skořápky vajíčekFoto: Květiny Levante

Foto: Květiny Levante

Ozdobná jsou i obarvená peříčkaFoto: Květiny Levante

Více možností nabízejí rostliny hrnkové. „Trendem jsou přírodní přízdoby, které nemusíte kupovat a najdete je kolem sebe v přírodě,“ říká Michala Matějková a vyjmenovává, co lze všechno využít: „Na zakrytí cibulek a substrátu se hodí třeba kůra stromů nebo mech, jako přízdoba poslouží větvičky a velmi zajímavé aranžmá vytvoříte pomocí rozbitých skořápek.“

Foto: Květiny Levante

U hyacintů je v módě aranžovat je bez hlíny do skleněných nádob, aby byly vidět i cibulka a kořenyFoto: Květiny Levante

Profesionální floristé však používají i věci, o které byste asi ani nezavadili pohledem. „Letos jsem zvolila například kousky břidlice nebo třeba zrezivělý drát, které v kombinaci s květinami vypadají velmi originálně a zajímavě,“ říká Martina Krátká z květinářství Letizia. Že byste si nic podobného domů nedali? Pak nabízí i civilnější tip. „Opět se vrací do módy mašle, hlavně kostkované v červenobílé a modrobílé barvě. Ty lze použít teď, rozhodně budou součástí velikonočních vazeb a myslím si, že jako přízdobu je bude možné používat i na Vánoce,“ dodává Martina Krátká.

Nebojte se, Vánocemi vás nikdo strašit nechce. Zapomeňte na ně a užívejte si jaro. I když teploty stále zůstávají zimní.

Reklama

Související témata:

Načítám