Hlavní obsah

Je čas zhubnout, miláčku!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kniha má nový pohled na hubnutíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milé dámy připravili jsme pro vás ukázku z knihy Hubnutí bez blbnutí - pravdy a lži o dietách a detoxikaci, kterou napsal MUDr. Igor Bukovský, PhD., který se více než osmnáct let věnuje otázkám výživy člověka. Určitě vás kniha přivede na správný úhel pohledu problematiky hubnutí.

Článek

Kniha je vhodná pro ty, co se snaží zhubnout nebo mají někoho takového ve své blízkosti. Samy víte, jak je psychická podpora důležitá. Na pultech se kniha objeví v květnu.

Úryvek z knihy:

„Pět let po tom důležitém ,ano‘ váží většina lidí o 3 - 5 kg více. A jak čas plyne, někteří v tom nezastavitelně pokračují. Jestliže váš životní partner patří k nim a vy trpíte nejen tím, že ztrácí tělesnou přitažlivost, ale děláte si už starosti i o jeho zdraví, asi byste chtěli najít způsob, jak to společně probrat a řešit ....  Můžete zkoušet dělat a nedělat to, co ve vašem životě lze:

nekritizujte a nezesměšňujte: soustavné kritické poznámky ke hmotnosti a posměch z dosavadního držení diet vyvolají stud, hněv, konflikty a rezignaci - ale určitě ne motivaci k pozitivní změně

projevte lásku a empatii: váš partner dosáhne úspěch mnohem snadněji tehdy, když cítí vaši podporu a zájem - jedna naše pacientka to popsala až neuvěřitelně idylicky: Za pět let práce na směny jsem přibrala 22 kilo a tehdy jednou za mnou přišel manžel, objal mě a řekl: Miluji tě a bojím se o tebe. To stačilo k tomu, abychom si spolu sedli a dohodli se na tom, co budeme dělat. Změnila jsem práci, přeorganizovala jsem si s jeho pomocí celý život a za rok jsem to všechno zhubla. Každé kilo jsme prožívali spolu. Bez jeho podpory bych to nikdy nedokázala a nejspíše bych dnes měla ještě o 10 kilo navíc. (Vidíte, že pohádky existují.)

Foto: Ambuláncia klinickej výživy

K hubnutí potřebujete partnerovu podporuFoto: Ambuláncia klinickej výživy

neodsuzujte: všichni občas podlehneme sladkostem anebo tučným jídlům; když se to stane vašemu partnerovi, nepotřebuje slyšet: Jasně, už si zase dosyta! Neumíš se ani trochu ovládnout?! - prohloubí to pocity viny a určitě to nepomůže překonat pokušení v budoucnosti; mnohem lepší je otázka: Je něco, co můžeš udělat ty anebo já jinak, aby se to příště nestalo?

pomáhejte aktivně: choďte na společný nákup a zkuste se učit nakupovat zdravěji a obsah rodinného nákupního košíku měnit - každý člen rodiny má dovoleno koupit jen jednu kalorickou nálož za týden; namísto sladkostí a chipsů připravte k televizi ovoce anebo zeleninu; nabízejte pozvání na procházky, túry, jízdu na kole nebo bruslení; pochvalte každé nové zdravé jídlo, které se ocitne na vašem talíři, anebo řekněte, co vám na něm nechutná a co byste v něm navrhli udělat jinak; nabízejte pomoc v domácnosti, aby vaše partnerka anebo partner měli čas na aerobik anebo posilovnu; buďte v té podpoře kreativní - mozek spaluje mnoho kalorií

vyhýbejte se (i nevědomé) sabotáži: nemůžete si přece k televizi nosit chipsy a vypít půl láhve vína, v restauraci si objednat ta nejkaloričtější jídla, pít kalorické nápoje, o půlnoci vylizovat misku a mlaskat, že ta karamelová zmrzlina je fakt super, a nemůžete si nakupovat věci, kterým se ten druhý chce vyhýbat - vlastně můžete, ale nedělejte to."

Poznali jste se? Nebo už víte, co děláte špatně?

Související témata:

Načítám