Hlavní obsah

Je dobré vypít denně dva litry čaje místo vody?

Foto: Thinkstock

Kolik denně do sebe dostat čaje, aby to bylo akorát? Víme!Foto: Thinkstock

Reklama

„Můj nejoblíbenější nápoj je čaj. Piji ho dva litry denně. Známí mi ale tvrdí, že je to špatně,“ napsal nám náš čtenář Pavel. Co na jeho pitný režim říkají odborníci? V čem jsou jeho výhody a rizika?

Článek

„Sladké limonády nepiji vůbec, stejně jako kávu nebo alkohol. Výjimečně si dám domácí mošt, ale různým druhům čaje dávám přednost. Říká se, že nejlepším nápojem je voda, a čaj je vlastně voda, která má ještě něco dobrého navíc,“ věří Pavel. Má pravdu? Podle názoru nutričních terapeutů si nepočíná úplně špatně, důležitá je ale jedna věc – v jakém množství a jaké druhy čaje pije.

Ovocný čaj můžete pít bez omezení

„Základem pitného režimu by měla být skutečně voda, ale i čaje mohou tvořit jeho převážnou část. Ideální je, pokud se druhy čajů střídají. V podstatě bez omezení je čaj ovocný, jen s přihlédnutím k tomu, že může být kyselejší,“ říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka z Fóra zdravé výživy.

Dodejme, že naprostá většina sáčkových ovocných čajů se ve skutečnosti skládá především ze sušených jablek, šípků a ibiškového květu – ať už mají na obalu jakékoli ovoce. Vůně a chuti lesních plodů nebo višní je dosaženo pomocí umělých aromat a není velký rozdíl, jestli za balení dáte dvacet nebo padesát korun.

Pokud chcete mít čaj z opravdového ovoce, nezbývá než zakoupit sypanou ovocnou směs z prodejen čajů a zdravé výživy. Ať vás ale nepřekvapí, že nálev z čistě přírodních směsí nebude mít tak sytou barvu ani výraznou vůni jako „z pytlíku“. Výhoda? Vylouhované kousky ovoce můžete sníst!

Foto: Thinkstock

Máte rádi ovocný čaj? Toho můžete vypít nejvíce!Foto: Thinkstock

Pravý čaj: čtyři šálky a dost

„I černé, zelené a bílé čaje lze doporučit, ovšem v rozumném množství. Kvůli obsahu kofeinu byste to s nimi neměli příliš přehánět, zejména pokud jste na účinky kofeinu citliví,“ doporučuje odbornice na výživu Ing. Hana Málková.

Kolik je v tomhle případě rozumné množství? To se dá jen těžko určit – záleží na osobní dispozici, ale také na druhu (bílé čaje obsahují kofeinu nejméně), síle a kvalitě čaje. Obecně se uvádí, že denní spotřeba by neměla překročit čtyři běžné šálky (po asi 150 ml). V každém případě, při vypití většího množství silného čaje může dojít i k předávkování s bušením srdce, nervozitou a nemožností usnout.

Bylinky? Ano, ale ať víte, co pijete

Můžou být výborným, ale také zrádným pomocníkem. „Při zvýšené konzumaci bylinkových čajů je dobré se zajímat o účinky jednotlivých rostlin,“ radí Věra Boháčová. A Hana Málková doplňuje: „Bylinné čaje je nutné pít s mírou, některé byliny obsahují přírodní toxické látky, které mohou při vyšší konzumaci způsobit problémy. Je tedy vhodné střídat různé druhy, a zejména čaje kupovat od známých výrobců.“

Foto: Thinkstock

Pozor na čaje s kofeinem. Ty není dobré pít před spanímFoto: Thinkstock

A pokračuje: „Může se stát, že čaje od neověřených výrobců, koupené například na trzích, budou obsahovat i některé jedovaté byliny. Problém také může být s obsahem pesticidů, není tedy vhodné to s množstvím čajů přehánět, zejména s čaji stejného druhu.“

Hubnoucí a detoxikační čaje: zázrak nečekejte

Bylinné detoxikační směsi vám můžou prospět, v žádném případě ale nejde o nápoj na běžné každodenní pití, hodí se spíš pro jednorázovou kúru několikrát do roka. A hubnutí? „Čaje na hubnutí, slibující zázračné účinky, jsou spíše marketingový tah. Při hubnutí záleží především na energetickém příjmu a zastoupení jednotlivých živin. Jíst cokoli a zhubnout díky zázračnému čaji je určitě nesmysl. Kdyby takový čaj existoval, tak by po světě chodili jen samí štíhlí lidé,“ uzavírá Hana Málková.

Foto: Archiv firem

Naše tipy pro zdraví i štíhlost! Na foto (zleva): Walmark Coenzyme Q10 60 mg podporuje získávání energie z potravy. Kapsle AgeLess obsahují směs resveratrolu z červeného vína, patentované směsi InoCell, selenu a vitaminu C. Walmark Magnesium Lactici + B6 (100 tablet) s obsahem hořčíku a vitaminu B6 pomáhá při zvýšené fyzické a psychické zátěžiFoto: Archiv firem

Čtenář Pavel byl odborníky pochválen hlavně za to, že se nenalévá sladkými limonádami. Co pijete vy?

Reklama

Načítám