Hlavní obsah

Je vám najednou zle? Třeba je to potravinová alergie!

Foto: thinkstock

Potravinovou alergií trpí čím dál více lidí. Patříte mezi ně?Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste alergičtí na ořechy, váš potomek na rajčata a známá na mléko? Nejste výjimkou: lidí s potravinovou alergii stále přibývá. Proč a co lze proti tomu dělat? Pátrali jsme mezi odborníky – tak čtěte!

Článek

Kýcháte o sto šest, otečete a pomalu se začínáte dusit, protože jste před chvíli snědli něco, co vám způsobuje tyto potíže? Na vině je potravinová alergie. Tou podle informací České asociace pro astma ve světě trpí 2 až 4 procenta dospělých a až 8 procent dětí do 3 let.

Nepleťte si pojmy s dojmy

To, že vám je po některém jídle nepříjemně od žaludku, máte zácpu nebo průjem, ještě neznamená, že jste na ně alergičtí. „Alergie se projeví okamžitě, nejdéle dvě hodiny po pozření problematické potraviny,“ vysvětluje MUDr. Jan Hlusička. A způsobí v těle výraznou aktivaci imunitního systému, která v nejhorším případě může způsobit i smrt. Na rozdíl od potravinové intolerance (nesnášenlivosti), jenž není životu nebezpečná. Jaký je tedy mezi nimi rozdíl?

I výčet potravin se rozšiřuje

Které potraviny tyto reakce způsobují? Nejčastěji jsou to vajíčka (více o tomto typu alergie se dočtete zde), ryby, lískové oříšky, mléko (některým typům alergie na něj můžete čelit kozím mlékem!) a celer. „Rovněž ovoce, mouka, maso, kakao, ořechy a řada dalších potravin nebo koření mohou vyvolat alergickou reakci,“ uvádí imunoložka a alergoložka MUDr. Jindřiška Štádlerová. Konkrétně nejvíce problematickou zeleninou je podle ní křen, zelí, ředkvičky, kapusta, z ovoce pak jablko, z pochutin hořčice a z ořechů lískový oříšek.

Tělo je bere jako nebezpečného vetřelce

Určitě vás v tuhle chvíli napadá, proč se to tak děje? Proč se uvedené potraviny začnou jevit tělu nebezpečné, a způsobí mu velké potíže. „V České republice se s dispozicí k alergickému onemocnění narodí zhruba 40 procent lidí,“ uvádí MUDr. Martin Fuchsa dodává: „U pětiny z nich se toto vychýlení projeví potravinovou alergií ještě v průběhu prvého roku života.“

Foto: thinkstock

Vaše velká únava může být důsledek i alergie na určitý typ potravinyFoto: thinkstock

Důvody jsou stále předmětem mnoha studií a výzkumů po celém světě. „Větším dílem je za to odpovědná geneticky porouchaná imunita, menším dílem by mohly mít vliv vnější faktory včetně těch civilizačních,“ říká MUDr. Martin Fuchs. Na vině by podle něj mohl být přetechnizovaný způsob života, málo pohybu, více stresu, časté předepisování léků včetně antibiotik, domácí izolace či naopak kolektivní dětská zařízení a vyšší frekvence dětských nemocí, přibývající očkování, znečištěné životního prostředí a další.

Vyléčí vás dieta

Pakliže alergií trpíte, víte sami nejlépe, že je potřeba zjištěným spouštěčům striktně vyhýbat. Jestliže se v příznacích poznáváte vy či váš potomek, a doposud jste řešení oddalovali, vydejte se ke specialistovi, aby zjistil, co přesně vám potíže způsobuje. Testy na potravinovou alergii provádí alergolog, gastroenterolog, popřípadě pneumolog či dermatolog většinou formou bodových kožních testů (skin prick testy, SPT).

Podle lékaře Martina Fuchse je léčba relativně snadná, pokud se odhalí příčinný spouštěč. Vedle určené diety či jen omezení se pak v případě potřeby dále přistupuje například také k medikamentózní léčbě antihistaminiky, glukokortikosteroidy a specifickou imunoterapií. Využít ale lze pochopitelně i alternativní způsoby (tradiční čínskou medicínu, akupunkturu, fytoterapii a jiné).

Důležité je také vědět, že alergie může být dlouho skrytá, aniž by se jakkoli projevovala. Spouštěčem je většině případů pak nadměrný stres, zásadní životní údálosti, změna prostředí, špatná životospráva i nezdravá, ale někdy naopak i příliš zdravá výživa.

Přestože potravinová alergie vám stále více komplikuje život, dá se řešit. Máte i vy nějaké tipy, co pomohlo v léčbě potíží vám? Podějte se s nimi s ostatními v diskuzi. Co říkáte?

Reklama

Načítám