Hlavní obsah

Je váš vztah šťastný? Jde to poznat podle toho, o čem se spolu bavíte!

Foto: Profimedia

Na tom, o čem si doma povídáte, záležíFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oba jste celý den v práci, domů přijdete unavení, dáte si večeři a nejspíš si alespoň chvíli povídáte. Ale o čem? Na tématu vaší konverzace totiž záleží! Vypovídá prý o tom, jak moc jste spolu šťastní!

Článek

Každý alespoň trochu fungující pár si občas povídá. Jde ale o to, co je předmětem vaší konverzace. Vědci z arizonské univerzity totiž přišli se studií, podle které témata, o kterých se běžně s partnerem bavíte, vypovídají o tom, jak spolu jste, či nejste šťastní.

Plytkost, či hloubka?

Je vaším hlavním tématem například počasí, řeči o tom, že to vedro se snad nedá vydržet, nebo se odbudete pár větami o tom, že v práci to šlo? Jednoduše vedete relativně povrchní a bezvýznamné řeči o ničem? V tom případě to prý o vašem vztahu nenaznačuje nic dobrého, a to i v případě, že si takto povídáte třeba hodiny.

Foto: Profimedia

Umět si povídat o hlubokých tématech stejně jako umění se společně něčemu zasmát značí, že jste spolu opravdu šťastníFoto: Profimedia

Podle vědců jde totiž o kvalitu, nikoli o kvantitu. A nejšťastnější jsou ty páry, které se baví o důležitých věcech, probírají hlubší témata, prostě jejich konverzace má nějaký význam. Mezi ta „správná“ témata patří prý následující:

  • Popisování trapných situací– Co se vám a partnerovi kdy stalo, příhody, které vás donutí se smát jeden druhému.
  • Politické názory – Hovory týkající se aktuálního politického dění, názorů na ně a podobně.
  • Osobní obavy a strachy – Upřímné sdílení toho, z čeho máte jeden či druhý strach, co se vám nelíbí.
  • Dětství– Vzpomínky na dětství, vytahování starých historek a událostí, které pro vás měly nějaký význam.
  • Bývalé vztahy – Sdílení minulosti, toho, co jste v lásce zažili, než jste se potkali.
  • Rodinné vztahy – Jak fungovala vaše rodina, co se vám na tom líbilo, co ne, úsměvné či naopak trochu smutné historky, vzpomínky na blízké, kteří ve vašem životě hráli či stále hrají důležitou roli.
  • Aktuální dění– Sledování a komentování toho, co se ve vašem okolí i v zahraničí děje.
  • Filmy a televizní pořady – Probírání kultury obecně, co byste rádi viděli, co naopak ne.
  • Budoucnost – Probírání vašich představ, v čem jsou společné, jak vypadají vaše plány.

Je to o komunikaci

Pravda je ale taková, že vědci vlastně nevědí, zda jsou dané páry šťastné, protože o těchto tématech mluví, nebo že o nich mluví, protože jsou šťastní. Je to tak trochu podobný problém, jako otázka, co bylo dřív, zda slepice, či vejce.

Foto: Profimedia

Vztah je o komunikaci a o schopnosti partnerů být k sobě otevření a upřímníFoto: Profimedia

Každopádně platí, že vztah je o komunikaci, a na tom, o čem si povídáte, prostě záleží. „Když máte s partnerem společná témata, která mají svou hloubku, nikdy se nenudíte a zároveň můžete pracovat na tom, co vám ve vztahu třeba nevyhovuje,“ říká koučka mezilidských vztahů a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Při líčení trapných situací se totiž třeba jen nezasmějete, ale jde o způsob, jak se jeden druhému otevíráte, zvyšujete mezi sebou intimitu a roste mezi vámi důvěra. Hovory o budoucnosti nejsou jen snění nebo povídání typu „aby řeč nestála“. Dáváte si tím přece najevo, že spolu do budoucna počítáte, pokládáte váš vztah za perspektivní a důležitý.

Pokud hovoříte o plytkostech, značí to podle ní dvě věci – buď spolu nemáte moc společného, nedaří se vám najít téma, které by vás zajímalo oba, nebo se bojíte důležitá témata otevřít, máte strach o vážných věcech mluvit. Obojí je samozřejmě špatně. „Takže za mě rozhodně souhlas. Ano, pokud s partnerem cítíte a sdílíte určitou hloubku, jste pak ve vztahu mnohem šťastnější,“ dodává Lenka Černá.

O čem si doma povídáte vy?

Reklama

Načítám