Hlavní obsah

Jedna trouba stačí!

Foto: Electrolux

V kombinované troubě vaříte i pečete zdravěFoto: Electrolux

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasická pečicí, parní a mikrovlnná trouba - každá jsou jiná a všechny se v kuchyni hodí. Ale co dělat, když není dost místa a peněz a můžeme si dovolit jen jednu? Řešení se jmenuje kombinovaná trouba.

Článek

Přibližně rok až dva se na trhu objevují dva typy kombinovaných trub - první nabízí klasické horkovzdušné pečení spolu s mikrovlnným ohřevem, v druhém případě funguje jeden přístroj zároveň jako pečicí a parní trouba. I přes stále rostoucí oblibu zdravého vaření je žádanější typ s mikrovlnou troubou. Důvodem je cena, která je o několik tisíc korun nižší než u parních trub.

Pára je zdravá i chutná

Pokud si pořídíme parní troubu kombinovanou s horkovzdušným ohřevem, docílíme toho, že můžeme rodině servírovat zdravé pokrmy, které zároveň dostanou zlatou barvu, vypečenou kůrku a výbornou chuť.

Samotné vaření je navíc mnohem jednodušší než v klasické troubě, protože celý oběd připravujeme zároveň. Různá doba vaření nevadí, protože u parní trouby nedochází k přetlaku, a tak ji lze kdykoli otevřít a přidávat sem jednotlivé potraviny postupně, aby byl v pravý čas hotový celý oběd. Hlavní předností je však dodržování zásad zdravé výživy. Nepoužíváme tuk, nesolíme. Vitaminy, minerály a další pro tělo tolik důležité látky se nevyvaří do vody, ale zůstávají v jídle.

Foto: Siemens

V parní troubě připravíte všechno najednouFoto: Siemens

Mnohým však na takovém „zdravém" jídle vadilo, že mu chybí právě ta křupavá kůrka. A to je výhoda kombinovaných trub, protože u nich se v závěru spustí funkce horký vzduch, která je upeče dozlatova.

Samozřejmě platí, že lze používat jak obě trouby dohromady, tak každou zvlášť. Přitom v obou případech si vybíráme z mnoha programů. Stále častěji se tyto trouby používají i na ohřívání. Takové jídlo je mnohem chutnější než z mikrovlnky. Parní trouby ale dokážou i rozmrazovat nebo zavařovat.

Rychlost a jednoduchost v jednom

U kombinace mikrovlnných a pečicích trub - pozor, nesmíme je zaměňovat za mikrovlnky s grilem - oceníme především rychlost. Kombinované pečicí a mikrovlnné trouby zvládnou nejen grilovat a rozmrazovat, ale i zapékat a péct stejně jako v obyčejné troubě, a to na několika pekáčích zároveň. Přitom už neplatí, že bychom byli nějak omezení velikostí otočného talíře, ten u těchto výrobků mizí a nahrazuje ho klasický rošt.

Foto: Whirlpool

V kombinaci s mikrovlnkou uvaříte rychleFoto: Whirlpool

K nezaplacení jsou tyto kombinované trouby hlavně tehdy, kdy zapomeneme třeba rozmrazit kuře a za chvíli je čas na večeři. Stačí ho dovnitř vložit a trouba ho nejprve pomocí mikrovln rozmrazí a udělá doměkka, ovšem v závěru se přepne na horký vzduch, který maso dopeče dozlatova. Jak pro kombinaci trub s mikrovlnným, tak parním ohřevem platí, že si lze pořídit výrobky s automatickými funkcemi. U nich si pouze vyberete v nabídce druh pokrmu a pustíte je. Zbytek - teplotu, volbu programů a délku přípravy - si trouby nastavují a hlídají samy. Pípnutím ještě upozorní, že je čas jíst.

Tyto přístroje jsou jen dalším dokladem, že i trouba může být velmi chytrá!

Reklama

Související témata:

Načítám