Hlavní obsah

Jednoduché dekorace z korálků: Do vázy, na okno i do ložnice!

Foto: Golubovy, shutterstock.com

Máte doma hrst volných korálků? Snadno je proměníte v dekoraceFoto: Golubovy, shutterstock.com

Reklama

Máte plný šuplík korálků z doby, kdy jste se pokoušeli o výrobu vlastní bižuterie? Co je zužitkovat a udělat si pár zajímavých kousků do bytu?

Článek

Perličky, ale i další korálky se budou skvěle hodit jako základ pro výrobu dekorací, které najdou místo v bytě, ale třeba i na zahradě. Máme pro vás tipy, které jistě zvládnete vyrobit.

Kytička konvalinek

Nemusíte vyrazit do tmy a hledat oheň, u kterého čeká dvanáct zadumaných mužů, aby vám splnili přání. Kytičku připomínající konvalinky si totiž během chvíle můžete vyrobit z různě velkých perliček nebo bílých korálků. Stačí je jen navléknout na drátek, který přehnete na polovinu – nahoře ho ohněte tak, aby korálky nevypadly, a dole udělejte na drátku z téhož důvodu smyčku. Lístky můžete vyrobit vystřižením ze zelené tužší čtvrtky, ale můžete i obháčkovat drátek, jako vidíte na fotografii.

Foto: Eva Malúšová

Délku stonků zvolte podle velikosti vázičky, do které květiny pak umístíte. Drátek by měl být ohebný, ale udržet váhu korálkůFoto: Eva Malúšová

Závěs s pírky

Jako dekoraci na stěnu, do okna, ale třeba i na balkon a zahradu se hodí závěs s pírky. Korálky různých velikostí navlékněte na nit nebo tenký provázek, zakomponujte do závěsu i peříčka. Vše můžete přivázat na klacík, ale i jednotlivě navázat třeba na kroužky od závěsů na konzoli, takže je můžete použít jako „letní“ záclonu.

Foto: Eva Malúšová

Kdybyste chtěli do závěsu použít i kamínky, navlékejte korále na tenký drátek, který se lehce omotá kolem kamínků a udrží je. Jestliže budete závěs věšet do okna, pozor, aby při větru nebouchal do skla a nerušil vásFoto: Eva Malúšová

Romantika v krabici

Hlavně v zimě prodávají obchody mandarinky a další ovoce v malých bedničkách, které se dají použít na skladování potravin ve spíži, ale nejen to. Právě díky korálkům se snadno změní na box, ve kterém můžete mít drobnosti či ručníky v koupelně, ovoce v kuchyni nebo poštu v předsíni.

Foto: Eva Malúšová

Bedničku je dobré zbavit případných ostrých hran a nerovností smirkovým papírem a přetřít či přestříkat barvou. Bude to nejen hezčí, ale také snazší pro pozdější údržbuFoto: Eva Malúšová

Ledové květy

Co do vázy v zimě? Jestli máte dost drátku a korálků, udělejte si z nich svazek květů, který vypadá jako z ledu. Na jeho výrobu použijte placatější korále, ideálně vybroušené do plošek – právě ty se pak na světle krásně třpytí. Drátky ustřihněte na délku asi dvacet centimetrů a navlékněte korálky zhruba do horní poloviny s tím, že kousek drátku nahoře musí zbývat, abyste ho mohli ohnout a omotat pod nejvyšším korálkem, aby nevypadl. Volné konce drátků pak smotejte dohromady jako základ stonku.

Foto: Eva Malúšová

Pro větší objem a dynamiku můžete některé větvičky udělat delší či kratší nebo je ohnout do očkaFoto: Eva Malúšová

Sněhový svícen

Jako z ledu a sněhu vypadá svícen z malé zavařovačky, bílé nitě či provázku a perliček. Stačí perličky navléknout na provázek a omotat kolem spodní části a kolem hrdla zavařovačky. Nakonec spojte vrchní a spodní část cik-cak provázkem bez perliček.

Foto: Eva Malúšová

Stejnou metodou můžete ozdobit třeba zajímavou skleněnou láhev či jednoduchou vázuFoto: Eva Malúšová

Dáváte přednost dekoracím, které si sami vyrobíte? Napište nám!

Reklama

Načítám