Hlavní obsah

Tapety 2010? Vládnou květiny!

Foto: Lavmi

Tapety z kolekce Herbarium od Babety OndrovéFoto: Lavmi

Reklama

Tapety ožily a se staly se opět trendy záležitostí! A stejně jako v módě i zde výrobci na začátku roku představují nové kolekce, které budou v následujících dvanácti měsících in! A jen namátkou, už jste viděla keramickou tapetu? Ta je absolutním hitem letošního roku!

Článek

Tapety stále zůstávají tím prvkem, který upoutá a přitáhne pozornost svými výraznými a sofistikovanými vzory. Zaujmou i výrazné barvy. Ovšem postupně se na trhu objevují i méně divoké varianty, například pruhy či drobné puntíky. Interiéru dodají uklidňující pocit, ale rozhodně o nich nelze mluvit jako o nudných.

I když by někdo mohl mít chuť si tyto jemné vzory dát na všechny stěny v místnosti, stále platí, že tapety jsou doplněk, kterým zdobíme maximálně jednu stěnu, případně jen prostor za pohovkou, postelí a podobně. Naopak nic nezkazíme tím, když nám ze stěny „přejde“ vzor na zrcadlo nebo dvířka skříňky.

Květiny stále vládnou!

Mezi výraznými vzory stále vládnou květiny či jiné motivy z říše rostlin. „I když jde hlavně o ženské květinové vzory, nejsou určené jen pro ně, ale pro mnohem širší skupinu lidí,“ charakterizuje jednu ze svých kolekcí, které představila na mezinárodním veletrhu Heimtextl, česká designérka Babeta Ondrová.

Originální vzhled lze stěně dodat i tím, jak role nalepíme – vzory mohou buď navazovat, nebo se v půldruhých střídat kolem středové osy.

Z barev dominuje fialová, různé odstíny modré, hnědé nebo třeba žlutá, červená či oranžová. Tedy barvy, které jsou všeobecně považovány za módní odstíny letošního roku. Tapety tak lze poměrně jednoduše sladit s bytovým textilem či doplňky, které firmy nyní hojně nabízejí právě v těchto trendových barvách.

Foto: Orsei

Tapety jsou výrazným doplňkem interiéruFoto: Orsei

Krása za rozumnou cenu

Tapety dnes pořídíme v cenovém rozmezí zhruba od 150 do 3500 korun za roli. Přitom standardní role má šířku 53 centimetrů a délku 10 metrů bez ohledu na to, kolik stojí a kdo ji vyrábí.

Neznamená to ale, že by levné byly „usedlé“ a ty drahé kopírovaly módní trendy. Na ceně se hlavně projevuje materiál, tedy tapetový papír, na který se vzory tisknou. Jeho kvalita závisí na gramáži, která se počítá v gramech na metr čtvereční. U těch slabých najdete hodnotu pod sto gramů na metr čtvereční. Za velmi kvalitní se považuje papír s gramáží 160 gramů za metr čtvereční. Rozdíl poznáme nejen po letech, kdy nám tapeta visí na zdi, ale hned při práci. Platí totiž, že u silných tapet stačí lepidlem potírat jen zeď, u těch slabších se stále nanáší jak na stěnu, tak na tapetu.

Za nejlepší se pak považují tapety natištěné na papíru s gramáží 220 gramů na metr čtvereční. K přednostem platí samozřejmě zdravotní nezávadnost barev i to, že po prvním létě na zdi nevyblednou.

Tapety tak trochu jinak

Ovšem na dekoraci stěn lze použít i jiné tapety než ty papírové. Samolepicí dekorace už jsou dnes poměrně známé, ale jen málokdo se zatím setkal s designovou lahůdkou, jako jsou tapety keramické. Před několika lety s nimi přišel designér Daniel Piršč, když vytvořil vlastní kolekci takzvaných 3D tapet z porcelánu. Oproti jiným typům zde dostává velký prostor pro svá přání a fantazii i samotný majitel. Jde vlastně o jednotlivé porcelánové prvky, které si zavěšujeme na zeď. Jejich hustota, rozmístění, i barva podkladu záleží na každém vlastníkovi. Máme na výběr porcelánové kapky, ptáky, kříže, kruhy či letadla. Ovšem u nich lze najít jednu „chybičku“, kterou je cena – za jeden kus zaplatíme od 300 korun výše.

Je ale prakticky jedno, za kolik si tapety pořídíme – důležité je dodržovat jedno pravidlo: být originální!

Reklama

Související témata:

Načítám