Hlavní obsah
4,0
(7)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Tradiční jídla chystá na Velikonoce většina rodin. Pokud hledáte nápad, co letos upéct, vyzkoušejte domácí jidášky!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
20 kusů
  • 3/4 l mléka
  • 3 kostky cukru
  • 25 g droždí
  • 1 špetka soli
  • 500 g mouky
  • 90 g cukru
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 120 g másla
  • 2 ks žloutků
  • 1 lžíce máku
  • 10 lžiček medu
  • 1 lžička tuku
  • 1 hrst hrubé mouky
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Vlažné mléko, kostky cukru a kvasnice necháme vykynout v kvásek. Zaděláme jím v míse jemnou mouku, špetku soli, cukr, špetku strouhané citronové kůry, 2 žloutky a změklé máslo v tužší těsto, dobře je vařečkou vypracujeme a necháme je v teple asi tři čtvrtě hodiny kynout. 

02.

Na pomoučněném vále je vyválíme v tyčinky asi 1 cm silné a asi 25 cm dlouhé. Svineme je v závitky, jidášky a necháme na plechu potřeném tukem a posypaném moukou asi čtvrt hodiny dokynout.

03.

Pak je potřeme buď rozšlehaným vajíčkem nebo rozšlehaným medem, posypeme špetkou máku a upečeme v dobře prohřáté troubě asi 20–25 minut dorůžova.

04.

Upečené rozkrojíme a uvnitř mažeme medem.

Proč se pečou Jidáše a jaké jiné velikonoční zvyky se dodržují si přečtěte v našem dalším článku.

Reklama

Načítám