Hlavní obsah

Jidášky – pečivo pašijové

Hodnocení:
(7)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Velikonoce se kvapem blíží a s nimi se většina rodin chystá i na tradiční jídla. Pokud hledáte nápad, co letos upéct, vyzkoušejte domácí jidášky!

Ingredience pro:
20 kusů
  • 3/4 l mléka
  • 3 kostky cukru
  • 25 g kvasnic
  • sůl
  • 500 g mouky
  • 90 g cukru
  • citronová kůra
  • 120 g másla
  • 2 žloutky
  • mák
  • med
  • tuk na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání
  • 1 vejce
Článek

Postup

Krok 1: Vlažné mléko, kostky cukru a kvasnice necháme vykynout v kvásek. Zaděláme jím v míse jemnou mouku, špetku soli, cukr, špetku strouhané citronové kůry, 2 žloutky a změklé máslo v tužší těsto, dobře je vařečkou vypracujeme a necháme je v teple asi tři čtvrtě hodiny kynout. 

Krok 2: Na pomoučněném vále je vyválíme v tyčinky asi 1 cm silné a asi 25 cm dlouhé. Svineme je v závitky, jidášky a necháme na plechu potřeném tukem a posypaném moukou asi čtvrt hodiny dokynout. Pak je potřeme buď rozšlehaným vajíčkem nebo rozšlehaným medem, posypeme špetkou máku a upečeme v dobře prohřáté troubě asi 20–25 minut dorůžova. Upečené rozkrojíme a uvnitř mažeme medem.

Proč se pečou Jidáše a jaké jiné velikonoční zvyky se dodržují si přečtěte v našem dalším článku.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek