Hlavní obsah

Strie a jizvy po porodu? Víme, jak na ně!

Foto: shutterstock.com

Těhotenství po sobě zanechává strieFoto: shutterstock.com

Reklama

Jizvy po císařském řezu nebo jako důkaz rostoucího těhotenského bříška v podobě nenáviděných strií? Nemusí vám napořád kazit dobrý pocit z toho, že jste se stala mámou. Neztrácejte hlavu, poradíme vám, jak problém zmírnit!

Článek

Časopis Uzlíček

Ať už se jedná o jizvu vzniklou při porodu, poranění nebo po chirurgickém výkonu, péče o ni by měla začít hned od počátku. Většina z nás to zažila a jistě si dobře pamatuje, co nám kladly na srdce sestřičky v porodnici při ošetření poporodních poranění. Několikrát denně se sprchujeme, větráme. I po chirurgických výkonech, když nám obvazy sundají, se sprchujeme a sprchujeme.

Lékař poté vyndá stehy, ránu ošetří - a dále už je to na nás. Doporučuje se ránu promazávat a masírovat tak, aby byla pružná a správně se hojila. Už v této fázi lze použít hojivé masti a gely. Pokud si nejste jistá, který přípravek použít, poraďte se s lékařem nebo lékárníkem. Okolí jizvy je nejdříve červené, později bledne. V místě poškozené kůže se neobnovují tukové a potní žlázy a ochlupení. Čerstvé jizvy by se měly chránit před slunečními paprsky vhodným krémem s vysokým faktorem.

Víte, že strie jsou také jizvy?

Strie jsou kosmetické jizvy vznikající často v těhotenství, když pokožka v důsledku přibývání na váze praská. Často se objevují u dospívajících v období rychlého růstu a u sportovců, kteří velmi často nabírají svalovou hmotu a následně hubnou. Prevencí, ale i léčbou, je důkladné promazávání pokožky mastnými krémy, oleji nebo přípravky přímo určenými k prevenci strií.

Foto: shutterstock.com

Masti si s jizvami poradíFoto: shutterstock.com

Dají se jizvy natrvalo odstranit?

Nedají. Je možné pomocí laseru, chirurgie a kosmetických metod jizvy korigovat, překrývat a zlepšit jejich vzhled, ale jizva zůstává.

Faktory ovlivňující hojení ran

  • velikost rány
  • typ poranění (řezná rána, popálenina, odřenina)
  • přítomnost infekce
  • prokrvení (zhoršené prokrvení zhoršuje proces hojení)
  • stav výživy a imunitního systému
  • celková onemocnění (cukrovka, ischemická choroba, Crohnova choroba)
  • věk (u starších lidí je proces hojení zhoršený)
  • kouření

Urychlovače hojení ran: Flavonoidy, antioxidanty

Flavonoidy - regenerují a zpevňují cévy, pohlcují volné radikály a tím urychlují hojení ran. Flavonoidy obsahuje mnoho druhů ovoce a zeleniny a také červené víno. Nejčastěji používanými jsou rutin, který se doporučuje při léčbě poúrazových stavů (přírodním zdrojem jsou borůvky), a chlorofyl, který je obsažen ve všech zelených částech rostlin (salát, špenát, zelená zelenina). Chlorofyl zvyšuje schopnost těla produkovat hemoglobin, který zlepšuje přenos kyslíku a hojení ran, snižuje otoky a bolest.

Antioxidanty - nejznámějšími jsou betakaroten a vitamin C. Doporučují se i před plánovanými operacemi. Snižují vznik jizev a zlepšují hojení ran. Potravním doplňkům s obsahem betakarotenu by se však měli vyhýbat kuřáci. Podle nových průzkumů totiž betakaroten zvyšuje v kombinaci s kouřením riziko vzniku rakoviny plic.

Bylinky: echinacea, řebříček, kořen lopuchu - jejich úkolem je posílit imunitní systém.

Enzymy: urychlují vstřebání otoků, posilují imunitní systém, zkracují dobu hojení a omezují výskyt komplikací.

I když se jizvy po zákrocích běžně zcela odstranit nedají, je možné za pomoci vhodných prostředků a po poradě s lékařem jejich negativní dopad docela dobře zmírnit.

Časopis Uzlíček září 2009

Reklama

Související témata:

Načítám