Hlavní obsah

Jsem normální, když mám 100 párů bot?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Spočítáte, kolik párů bot máte vy?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Každý máme něco. Někdo sbírá recepty, někdo milenecké trofeje... a některé z nás třeba boty! A přitom každá tvrdí, že to má pod kontrolou. Myslíte si, že je normální mít v botníku 50, 100 a více párů bot? Jsou blondýnky větší parádnice než brunetky? Vrhla jsem se do terénu zjistit pravdu. Těšte se na zajímavá zjištění!

Článek

Malá historka na začátek

Na tenhle zajímavý průzkum vlastně přišel náš říďa. Když nedávno navštívil nejmenovaného kamaráda, v předsíni si nemohl nevšimnout nevídaného množství dámských bot. Je tu snad na návštěvě ženský fotbalový tým? Pomyslel si. Ale kamarád ho velice rychle vyvedl z míry: "To jsou boty mé přítelkyně! A nejsou všechny, zbytek má prý u rodičů." Oba muži však po tomhle krátkém dialogu našli novou vášeň: počítání dámských lodiček. Zajímá vás, kolik jich tam bylo? Rovných 50. Žena, které boty patřily, na svou obhajobu tvrdí, že to není moc a že je to naprosto normální. Takové tvrzení si žádá důkaz! Předem jsem si o tom myslela své, ale přesto jsem se vydala do terénu zjistit pravdu. Jak jsem pochodila?

Malé porovnání s Británií

Jen pro ilustraci chci přinést pár dat od evropských skorosousedek žijících ve Velké Británii. V minulém roce přinesla své zajímavé výsledky průzkumu i britská pojišťovna Churchill Home Insurance. Hned v úvodu se poukazovalo na to, že britská žena zaplatí za svůj život průměrně neuvěřitelných 1 364 000 Kč za boty a stejně fascinujících 704 000 Kč za módní doplněk!

Při čtení průzkumu mi klesla brada. To však není všechno. Celá třetina britských žen uvedla, že má doma 25 párů bot. Dalších 1,3 milionu zástupkyň ženského pohlaví potvrdilo, že má víc než 30 párů bot. Co se týče kabelek, tak 60 % žen ve Velké Británii vlastní cca 10 kabelek. Zajímavé bylo i zjištění, že každá pátá žena své nákupy tohoto typu před svým mužským protějškem tají. Jaké jsou v porovnání s tímto průzkumem české ženy?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Češka má v průměru 21 párů botFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Co je normální a co extrém

Oslovila jsem ženskou část redakce, jejich kamarádky a maminky. Bohužel jsem nenašla, i když jistě existuje a ne jedna, ženu, která by měla více než oněch 50 párů bot. Nejvyšší počet kabelek měla jiná účastnice průzkumu, a to úctyhodných 32. Ptáte-li se, kolik kabelek a kolik párů bot je na české poměry normální, pak náš průzkum ukázalv průměru 11 kabelek a 21 párůbot na osobu. Nepočítali jsme lyžáky, in-line brusle a jinou netypickou obuv. Započetly se ovšem i boty na přezutí, sportovní obuv a boty na zahradu.

Z pohledu barvy vlasů na vlastnictví kabelek a bot jednoznačně zvítězily černovlásky. Ty mají v průměru 22 kabelek a 31 párů bot. Překvapivě až na posledním místě byly blondýnky .76 % blondýnek má doma méně než 25 párů bot. Brunetky jsou v těsném závěsu za nimi. 71 % z nich vlastní méně než 25 párů bot.

Sledovala jsem také závislost počtu párů bot na věku. Vyšlo mi, že do 30 let se držíme v počtech poměrně střídmě. Mezi 30 a 40 nám pravděpodobně na vzhledu a doplňcích záleží nejvíce. Tehdy se průměry pohybují následovně: 13 kabelek a 22 párů bot. Po dovršení 40 let se průměrné počty pomalým tempem opět snižují.

Zajímavosti ze zákulisí

Nečekala jsem, že zájem žen o výsledky ostatních zúčastněných bude tak velký. Ihned po vyhlášení průzkumu se většina oslovených žen skutečně střemhlav vrhla do počítání obsahu svého botníku. Je patrné, že do českého botníku se všechny boty rozhodně nevejdou. Proto nějakou dobu trvalo, než byly součty známy - zúčastněné musely spočítat i sezonní obuv, kterou tak pečlivě ukládáme do nejvyšších pater skříní.

Čísla průzkumu mohou být ještě zajímavější i z jiných pohledů: kolik párů ze všech pravidelně nosíte, kolik stála vaše nejdražší obuv nebo které typy bot máte nejraději. Kupujete si boty samy nebo se necháváte hýčkat partnerem? Máte-li chuť se zapojit do dalšího počítání, pište nám na info@prozeny.cz a do Předmětu zprávy napište "sčítání obuvi". Těšíme se na vaše ohlasy!

Reklama

Načítám