Hlavní obsah

Provdala se za Berlínskou zeď

Foto: archiv Berliner-Mauer

Berlínská zeď byla dokončena 13. srpna 1961Foto: archiv Berliner-Mauer

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédka Eija-Riitta Berliner-Mauer trpí zvláštní sexuální poruchou zvanou objektofilie. Lidé s touto diagnózou se nezamilovávají do lidí, ale do věcí. A Eija-Riitta se jednoho dne zamilovala do Berlínské zdi. Devátý listopad, tedy den, kdy Berlínská zeď před 21 lety padla a který všichni oslavují, tak pro ni každoročně znamená velké citové trauma.

Článek

Eija-Riitta Berliner-Mauer (Berliner-Mauer znamená v němčině Berlínská zeď) žije v malé vesničce na severu Švédska, v Lidenu. Eija-Riita byla jako malá holčička talentovanou a vášnivou stavitelkou modelů. Její rodina ani další obyvatelé ji za její zvláštní lásku k Berlínské zdi neodsuzovali, neměli k tomu nikdy důvod.

Foto: Klikněte pro zvětšeníFascinace od dětství

Láska k Berlínské zdi u ní má kořeny už v dětství – poprvé ji viděla v televizi, když jí bylo sedm let, a od té doby na ni nemohla zapomenout. Když jí bylo třináct, zjistila, že je do Berlínské zdi zamilovaná. „Vím, že je o šest let mladší než já, ale myslím, že věkový problém nám nedělal žádné problémy,“ napsala mi Eija-Riitta v e-mailu. V pubertě si z novin vystřihávala všechny články a fotky s Berlínskou zdí a schovávala si je, byla jí posedlá stejně jako její spolužačky kluky z vyšších ročníků. A také se snažila našetřit peníze na cestu do Berlína, aby svého vyvoleného mohla konečně na vlastní oči spatřit.

Foto: Klikněte pro zvětšeníTěžké dospívání

Žít s takovou úchylkou, jakou má Eija-Riitta, není nic jednoduchého. „Rodina mi na moji netradiční lásku neřekla nic. Snažili se mě ale podporovat, ostatně jako to dělali a dělají celý můj život. I když věřím, že moje přiznání nebylo pro rodiče nic jednoduchého,“ vzpomíná na svůj coming out dnes šestapadesátiletá Eija-Riitta. „S Berlínskou zdí jsem měla krásný, plnohodnotný a láskou naplněný vztah,“ říká dnes. Její láska je víc než netradiční, nejednoho člověka nejspíš napadlo, že je Eija-Riitta jednoduše blázen, jenže popravdě řečeno, v její kůži by asi nechtěl být nikdo z nás.

Foto: Klikněte pro zvětšeníSvatba jako řemen

Ať už nám to může připadat sebešílenější, 17. června 1979, při své šesté návštěvě Berlína, si Zeď vzala za manžela. „Dlouhé, štíhlé, horizontální linie mi vždycky přišly sexy. Čínská zeď je také dost atraktivní, ale je moc tlustá. Manžel pro mě byl mnohem svůdnější,“ dodává. A přiznává, že i když spolu mnoho času fyzicky nestrávili, duševně si byli blízcí. „Po celou dobu našeho manželství jsme do sebe byli stejně zamilovaní jako v den, kdy jsme se setkali poprvé. Možná to není konvenční manželství, ale náš příběh je příběhem dvou bytostí a jejich lásky,“ zní jedno z jejích nejhlubších vyznání.

Foto: Klikněte pro zvětšeníCo je objectùm–sexuality?

Vzhledem k tomu, že její manžel je zeď, na svatební cestu vyrazit nemohli. „Kdyby to ale šlo, určitě bychom se vydali na Saharu nebo na Antarktidu,“ vysvětluje mi. A přiznává, že mnoho lidí ji dodnes má za blázna. Na začátku 70. let proto s přáteli Larsem a Frankem vymysleli pojem objectùm–sexuality. Ten se používá dodnes. Od roku 1996 Eija-Riitta provozuje webové stránky ve čtyřech jazycích – snaží se, aby co nejvíce lidí vědělo, že její úchylka existuje. Symbolem objektofilů se stal červený plot – ty totiž prý existují v celé společnosti a nemusí nikoho nutně uzavírat. A daří se jí – lidé s touto úchylkou už se dostali do scénářů seriálů jako Plastická chirurgie s. r. o. (jeden z lékařů byl fascinován nábytkem, zejména gauči a křesly) nebo Kauzy z Bostonu.

Foto: Klikněte pro zvětšeníKonec velké lásky

Když byla Berlínská zeď, která byla postavena Sověty, aby se z Východního Berlína nedalo dostat do Západního, v roce 1989 z velké části zbourána, Eija-Riitta byla tehdy v šoku. „To, co udělali, je hrozné. Zmrzačili mého manžela,“ říká skutečně dojatým hlasem. Od roku 1989 už v Berlíně nebyla. Má doma jen »jeho« model a vzpomíná na zašlou slávu, která už se nikdy nevrátí. Svoji náklonnost proto přesunula k nedalekému plotu zahrady, aby aspoň trochu zahnala chmurné vzpomínky na minulost. Ostatně, má tak svého nového partnera, na rozdíl od Berlínské zdi, podstatně blíž.

Není v tom sama

Eija-Riitta není jediná, kdo touto úchylkou trpí. Často se potkává třeba s prvotřídní lučištnicí, Američankou Erikou La Tour Eiffel. Ta zase byla vždy fascinována železnými konstrukcemi a 4. června 2008 se provdala za Eiffelovu věž. „Je to těžké, být zamilovaný do takhle veřejného objektu. Otázka intimity – nebo spíš její absolutní nedostatek – bude vždy aktuální,“ stěžuje si trochu. Dalším známým objektofilem je Oliver Arndt (43) z německého Essenu. Ten je fascinovaný parními lokomotivami, přitahuje ho, jak vypouštějí páru a syčí. Do své „Sahneschnittchen“ se zamiloval v muzeu, odkud ale jednoho dne beze stopy zmizela a Oliver se s tím jen těžko smiřoval.

Manželství Eiji-Riitty je z pohledu normálního člověka značně extrémní. Taky jste si prožili zvláštní lásku? Podělte se o ni v diskusi pod článkem nebo nám napište na pribeh@prozeny.cz.

Reklama

Načítám