Hlavní obsah

Jste malá? Tohle vám bude slušet!

Foto: Thinkstock

Buďte šik i s menší postavouFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měříte kolem 150 centimetrů a vždycky jste toužila být o něco vyšší? Nebo máte pár kilo navíc a nevíte, jaké oblečení vás zeštíhlí? Od toho je tu dnešní lekce stylistiky. Do parády jsme si vzali dvě čtenářky, které stylistka oblékla v běžných obchodech do tří modelů. A na těch vám ukážeme, co majitelkám malých postav sluší a co by si na sebe raději oblékat neměly.

Článek

„V životě jsem nesehnala kalhoty, které bych nemusela zkracovat. I takzvaná zkrácená délka ve specializovaných obchodem je mi stále dlouhá. Občas nakupuji v dětském oddělení, ale dá to dost práci, abych nevypadala jak dítě…“ Tak to jsou nejčastější stížnosti žen s malou postavou. A s nimi souhlasí i naše dvě „modelky“, Míša a Lucka, které měří 148 a 153 centimetrů. Lucka má navíc při výběru padnoucího oblečení trochu problém i s pár kily navíc a větším poprsím.

Obě mají ale několik věcí společných. Nerady obouvají podpatky, protože dávají přednost pohodlí, a skoro vůbec nenosí sukně a šaty, které jim prý nesluší a nemají je kam vzít. Džíny by na sebe rozhodně nevzaly ohrnuté, protože to podle jejich názoru ještě víc zkracuje postavu. Často nakupují v dětských odděleních, a to včetně zimních kompletů na lyže a snowboard.

Lucka ráda nakupuje v H & M a Míša zase v New Yorkeru. A přesně do těchto obchodů jsme společně se stylistkou Marií Tyburcovou z pražského salonu Marion také vyrazili naše čtenářky obléknout. V prvním obchodě padla volba na společenský oděv, ve druhém už to byl větší odvaz. Z elegantních dívek se rázem staly hvězdy večírku. Do třetice jsme navštívili také Reserved, kde jsme zvolili příznačně podzimní outfit.

Na video se podívejte zde:

{video id="521485"}

Jak vyzrát na malou postavu?

Nutnost? Vysoká podešev a podpatky!

Ženy, které příroda neobdařila dlouhýma štíhlýma nohama, nejčastěji sáhnou po zaručené zbrani – vysokých podpatcích. Existují ale i další triky, jak postavu opticky o pár centimetrů zvýšit a zeštíhlit. Pokud se bojíte chodit na deseticentimetrových jehlových podpatcích, můžete si koupit i boty bez podpatku, ale s vysokou podrážkou. „Aby se trik vysokých podpatků nebo zvýšené podrážky hned neprozradil, doporučuji vzít si kalhoty s postupně se rozšiřujícími nohavicemi, které část podpatku nebo podrážky překryjí. Nikdo pak přesně neví, jak jsou boty vysoké. Podobně to můžete udělat i s hodně dlouhou sukní,“ radí první z triků Marie Tyburcová.

Nohy prodlouží i vhodné kalhoty

Nohy malým ženám krásně opticky prodlouží třeba kalhoty do zvonu, ale musí obepínat stehna. Vhodná je i zkrácená délka do půli stehen. Kalhoty by ale opět měly obepínat stehna. Dalším z optických triků je svislý proužek a založené puky nebo výrazné švy. „Vyhněte se ale širokým záložkám, střihu typu mrkváče i velmi širokým kalhotám,“ doplňuje stylistka. A Míša s Luckou jí přitakávají: „Založené kalhoty jsou fakt děsné. Navíc bychom je musely zakládat asi desetkrát, nevypadá to na nás hezky.“ Lucka tak volí raději klasické rovné černé kalhoty, které už se naučila zkracovat sama, jinak by ji to podle jejích slov finančně zruinovalo.

Jak jsme se přesvědčili v obchodech i my, opravdu je nemožné sehnat na malou postavu přesně padnoucí kalhoty. Musíte si je buď zkrátit doma, nebo vám je už ve většině obchodů zkrátí dle vašeho přání. Ale pozor! Většinou za stokorunový příplatek. A jak to řeší Míša? Jednoduše, nosí totiž sportovní tříčtvrťáky, které má ovšem jako normální kalhoty.

Foto: Ondřej Kroutil

Vhodné oblečení opticky prodloužíFoto: Ondřej Kroutil

Jaké pravidlo platí u výběru sukní?

Stejné jako u kalhot. Nejlepší je volit sukně, které se postupně rozšiřují směrem dolů. Vhodné jsou také pouzdrové šaty. Délka by měla být buď výrazně krátká, tedy do půli stehen – to si může dovolit majitelka štíhlých nohou – nebo dlouhá, doplněná vysokými podpatky. Dlouhé šaty by měly spíše přirozeně kopírovat siluetu postavy. Příliš široké a nabírané sukně naopak postavu zkracují. Kompromisem je taková délka, jako když dáte dlaň nad kolena. Výjimku tvoří pouze již zmiňované dlouhé šaty. U kalhot ani u sukní není příliš vhodná tříčtvrteční délka do půli lýtek.

Zabodujte s doplňky

I s drobnými doplňky se dají vymyslet zázraky. Pokud tedy sáhnete po dlouhých řetízkových náušnicích visících až skoro na ramena nebo okolo krku omotáte dlouhé korále či šálku, rozhodně nešlápnete vedle. Nezapomeňte ani na pásky. Ty by neměly chybět například u projmutých kabátů, které jsou v délce kolen či lehce nad nimi. Vhodný je také hluboký výstřih do V, který můžete vidět na druhém modelu u Lucky včetně korálků. No a na závěr přidáte pár centimetrů slušivým kloboučkem, který si během našeho natáčení zamilovala i Míša.

Myslíte, milé čtenářky, že to Lucce a Míše sluší? Je něco, co byste udělaly jinak? Řekněte nám to v diskusi pod článkem. Těšíme se na vaše názory a postřehy!

Reklama

Načítám