Hlavní obsah

Jste na dně po rozchodu s partnerem? Víme, jak si zase začít věřit!

Foto: Profimedia

Rozchod je velmi bolestná záležitost, ale nesmí vás vyřídit na nadměrně dlouhou dobuFoto: Profimedia

Reklama

Vztahy jsou složité. Hlavně ty rozchody, žal a bolest, to je něco! Jste právě teď na dně kvůli bývalému i sobě? Poradíme vám, jak se znovu stát sexy sebevědomou bytostí!

Článek

„Nejsem to já. A přitom už je to půl roku, co jsme se rozešli. Připadám si jako vyždímaný citron, který nikdo nechce,“ e-mailem popisuje čtenářka, která přiznává i způsob, jakým svůj porozchodový žal „léčí“. „Náhodné sexuální známosti jsou fajn, ale jen na chvilku. Stejně jsem pak zase sama,“ dodává a chce radu, jak z toho ven.

Tak prvotně… Rozchod. Těžký je vždycky. A jak říká neurolog Zbyněk Mlčoch: „Pro rozchod nikdy není vhodná doba, ani vhodná slova. Když vás někdo opustí, natož náhle, prostě cítíte bolest, letargii i únavu, a taky se zmítáte v pochybnostech o sobě samém." Tyhle stavy přijdou tak jako tak, ale jak se začíná znovu?

První kroky k novému životu

„Pokud se po rozchodu cítíte mizerně, dostaňte ze sebe své emoce, ať už jde o smutek, bolest, nebo nepochopení. Emoce uvnitř sebe neduste, ale zase jim nepodléhejte,“ radí senior koučka a mentorka Hana Wolf z Pure Clinic Praha a Školy pro ženy.

„Snažte se dělat něco pro sebe a zaměřte se na to, co máte rádi. Berte rozchod i tak, že se nemusí jednat jen o konec, ale i nový začátek. Najděte si proto něco, co máte rádi a co vás baví, a postupně se rozvíjejte. Myšlenky na rozchod pro vás nebudou tak palčivé, a navíc uděláte i něco pro sebe,“ doporučuje mentorka s varováním, že všechno má svůj čas. Nechtějte nic popohnat – hlavně lásku!

Foto: Profimedia

Začněte se věnovat sobě. Konec je vždycky začátkem něčeho nového!Foto: Profimedia

Kdy a jak opětovně navazovat vztahy?

„Do nové známosti se nežeňte, zvlášť pokud se před tím jednalo o dlouhodobé partnerství. Nejdříve je nutné nechat celý bývalý vztah propustit a nechat ho odejít. Na odpoutání se existuje celá řada technik, které skutečně pomáhají,“ uvádí Hana Wolf a má na mysli třeba následující postup.

Jestliže i vás neustále trápí myšlenky na partnera, který vám zlomil srdce, zkuste se sami sebe zeptat, proč na něj neustále myslíte. Je to proto, že podle vás byl on ten osudový partner? Nebo vzpomínáte jen na hezké chvíle, avšak to negativní již nevidíte?

Podívejte se na věc z nadhledu a z pozice neutrálního člověka (něco jako třetí osoby). Jaké tedy bylo vaše partnerství v realitě? Skutečně tak perfektní, jak si jej pamatujete? Komunikovali jste spolu? Jak se váš partner stavěl k vám a k vašemu vztahu v běžném provozu? Byl s vámi, když jste jej potřebovali, nebo se objevil pouze ve chvíli, kdy se to hodilo jemu? Snažte se zaujmout neutrální postoj a zodpovědět si na tyto otázky co nejpravdivěji.

Odpoutání se od vztahu (tedy podle vás to nejhorší) už máte za sebou, ale pořád trpíte sníženou sebeúctou, pošlapaným sebevědomím a nedůvěrou nejen v sebe sama, ale v jiné? I to se dá časem zvládnout.

Foto: Profimedia

Na nový vztah nespěchejte, počkejte, až budete s předchozím zklamáním srovnaní. Ale kamarádům se nevyhýbejte!Foto: Profimedia

Jak na špatné citové rozpoložení?

Podle Hany Wolf narušenou důvěru můžete „opravit“ uvědoměním si zranění, která se vám v předchozích vztazích zobrazila, a prací s nimi tak, aby již k podobným situacím nedocházelo. (Využít můžete pomoci zkušeného kouče.)

„Velmi účinná je i technika, kdy se sami sebe zeptáte: ‚Co mě tato situace měla naučit?‘ nebo ‚Proč jsem se do této situace dostal?‘ Pokuste se na tyto otázky odpovědět a následně se ze situací poučit. Později začnete i věřit tomu, že jsou opravdu fajn partneři, kteří to s vámi myslí dobře a kteří vás rádi udělají šťastné,“ uzavírá Hana Wolf. Tak hodně štěstí!

A jak jste to po rozchodu zvládali právě vy?

Reklama

Načítám