Hlavní obsah

Jste unavená? Tělu může chybět železo!

Reklama

Ospalost a únavu na podzim přičítáte brzké tmě a změnám počasí. Přitom jde o častý projev nedostatku železa, který ale obvykle přehlížíte. Víte, kdy zpozornět a jak železo doplnit?

Článek

Porcelánově bledá pleť už není módním hitem, a tak si k svěžímu vzhledu pomáháte kosmetickými stálicemi... Maskujete-li bledost dlouhodobě, věnujte jí pozornost nejen při líčení. Může jít o signál, že vaše tělo potřebuje doplnit železo, které si samo vytvořit neumí. Dalšími projevy nedostatku železa mohou být lámavé nehty a vlasy, rozpraskané koutky úst nebo zhoršená schopnost soustředit se.

Bledá pleť je jedním z projevů nedostatku železa

Když jídlo nestačí

Železo slouží především pro tvorbu hemoglobinu, který transportuje kyslík z plic do tkání. Železo byste měli doplňovat ve stravě. Ale možná to samy znáte, ne vždy jíte vše, co tělo potřebuje. Důležité živiny můžete vynechat například při nevyvážené redukční dietě, ale také při shonu, kdy jídlo nestíháte. K potravinám bohatým na železo patří maso (především játra a tzv. červené maso, například hovězí), ale také celozrnné výrobky, luštěniny nebo třeba ořechy.

Ne vždy jíte vše, co vaše tělo potřebuje

Doplnění energie nejen pro maminky

Možná i vy patříte mezi lidi, kteří mají vyšší nároky na množství železa. O koho jde? Například o ženy v období těhotenství a kojení, ale také v případě poruch menstruačního cyklu. Nedostatek železa je spojen se ztrátou krve, a tak se může týkat i jejích dárců či lidí po operacích.

K doplnění železa je určený přípravek Floradix Železo+ vyrobený z přírodních surovin. Obsahuje tekuté organické železo, jehož vstřebatelnost podporují vitamin C a výtažky z ovocných šťáv. Nechybí ani další tělu prospěšné látky, jako jsou vitaminy skupiny B a výtažky z bylin. Tekutá forma a unikátní technologický postup zaručují výjimečnou kvalitu a stabilitu výrobku, a to i bez použití konzervačních a přídatných látek a barviv. Více na www.salushaus.cz/

K doplnění železa přispívajícího ke zmírnění únavy je určený doplněk stravy Floradix Železo+

Tipy pro lepší vstřebatelnost železa

1. Do stravy zařaďte ovoce a zeleninu bohaté na vitamin C.

2. Látky obsažené v čaji nebo kávě snižují využitelnost železa. Pijte je tedy alespoň půl hodiny po pokrmech bohatých na železo.

3. Doplňky stravy obsahující železo podávejte alespoň půl hodiny před jídlem nebo 2 hodiny po něm.

Reklama

Související témata:

Načítám