Hlavní obsah

Kávový cheesecake

Hodnocení:
(6)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
1 hodina 5 minut
Náročnost
nízká

Jestli káva umožňuje vstát z postele a čokoláda zase, aby to vstávání stálo za to, proč si nedopřát kombinaci obojího? Třeba v podobě cheesecaku!

Ingredience pro:
1 forma o průměru 22 cm
Na těsto
  • 200 g kakaových sušenek
  • 7 lžic másla
  • 1 lžička instantní kávy
  • mletá skořice
  • 600 g čerstvého sýra
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • vanilkový extrakt
  • 2 vejce
  • 3 lžíce tmavého rumu
  • silné espresso
  • sůl
Na polevu
  • 150 g hořké čokolády
  • 100 ml smetany na vaření 12%
  • 2 lžíce rumu
Článek

Postup

Krok 1: Sušenky s kávou a lžičkou mleté skořice rozmixujte nebo v utěrce válečkem rozdrťte najemno, pokapejte máslem a natlačte na dno dortové formy s odnímatelným dnem. Korpus dejte chladit do lednice a vyhřejte troubu na 180 stupňů.

Krok 2: Mezitím si připravte náplň: v mixéru ušlehejte sýr s cukrem, špetkou soli, espressem nebo v trošce vody rozmíchanou kávou, vanilkou, alkoholem (lze vynechat) a vajíčky.

Krok 3: Sýrovou směs nalejte na připravený korpus a pečte asi hodinu, dokud povrch dortu nezpevní.

Krok 4: Na polevu si na mírném ohni rozehřejte čokoládu se smetanou, vmíchejte oblíbený alkohol a odstavte. Když poleva trochu vychladne, nalejte ji na téměř vychladlý korpus a nechte nejlépe do druhého dne zatuhnout.

Pokud máte radši než kávu ovoce, upečte si borůvkový cheesecake s tvarohem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama