Hlavní obsah

Každé dítě navíc: Radost i obavy!

Foto: Thinkstock

Každé další dítě vyžaduje váš časFoto: Thinkstock

Reklama

„S dětmi přichází radost, ale také zodpovědnost a starost!" tvrdí čtenářka Radka. Kolik dětí jste schopné vychovat? Máte jich doma víc než dost? Pojďte nám o tom napsat na info@prozeny.cz a vyhrát 500 korun.

Článek

Sama jsem ze dvou dětí, mám mladšího bratra, a pokud by bylo bývalo na mém přání, chtěla bych mít ještě sestru! Děti máme s manželem čtyři, jsou plánované a máme to štěstí, že jsou zdravé. Je krásné mít velkou rodinu, ale na druhé straně je to velká zodpovědnost a také finančně i časově hodně náročné.

Jsem přísná a náročná máma, chci z dětí vychovat slušné a pracovité jedince, vedeme je ke vzdělání a ke sportu. Miluji je celým svým srdcem, ale ke každému dítěti mám trochu jiný vztah. Nedá se přesně říci, kolik dětí je již moc, vše závisí na rodičích, někdo má potíž zvládnout i to jedno.

Já jsem největší rozdíl pocítila, když jsme si místo tří dětí pořídili děti čtyři. Pokud jsou děti zdravé a daří se jim jak ve škole, tak ve sportu a osobním životě, zažíváme radost a při společném stolování nebo sportovním fandění si užíváme velké rodiny, ale pokud některé z dětí onemocní a nemoc si předávají, tak zažíváme období starostí a obav a následného psychického i fyzického vyčerpání, to vidím jako nejtěžší břímě ve velké rodině.

Co se týká vztahu mezi samotnými dětmi, vyvinula se u nich míra zodpovědnosti nejen za sebe samé, ale také za druhé, jsou schopné empatie, ale také v sobě mají vyšší dávku soutěživosti a jsou citlivé na reakce rodičů k úspěchu i neúspěchu každého jedince.

A počet dětí jen zamává s volným časem rodičů. Úkoly a kroužky po návratu ze školy, povídání si o radostech a strastech dětí, které jsou jiné než ty dospělých, vám sice zaberou veškerý volný čas, ale život pak vnímáte z jiného úhlu pohledu, žádný problém není neřešitelný a pořád se máte na co těšit! Takže nepokládejme si otázku „Kolik dětí je už moc“, než si děti pořídíme, položme si otázku „Kolik svého času a lásky jsme jim schopni dát?“.

A kolik dětí máte vy? Zdá se vám, že zvládnout dobře vychovat víc než 3 děti se nedá? Nebo jich máte víc a zvládáte to hravě? Pojďte nám o tom napsat na info@prozeny.cz a vyhrát 500 korun.

Reklama

Související témata:

Načítám