Hlavní obsah

Kazí se vám jídlo v lednici? Děláte tyhle chyby!

Foto: Odua Images, Shutterstock.com

Foto: Odua Images, Shutterstock.com

Reklama

Proč vám jídlo plesniví nebo okorává, i když ho máte v lednici? Možná proto, že do ní nepatří, nebo jste ho tam dali špatně. Jak to je správně?

Článek

Také to u vás při vybalování nákupu z tašek vypadá tak, že zboží rovnou mrsknete do lednice, ideálně tam, kde je momentálně volné místo? Právě to může být důvod, že valnou část potravin budete muset za pár dní vyhodit. „Není jedno, kam v chladničce konkrétní potraviny uložíte. Teplota v ní se pohybuje mezi 0–5 °C, ale není v celém jejím prostoru stejná. Právě proto musíte potraviny umístit správně, aby vydržely co nejdéle čerstvé,“ uvádí doktor Vladimír Ostrý ze Státního zdravotního ústavu.

Na co pozor, než dáte jídlo do lednice?

I uložené v chladničce se mohou potraviny kazit. Nebo je můžete navzájem kontaminovat a přivodit si tak střevní potíže. Právě proto je dobré dodržovat tyto zásady:

  • Syrové maso zabalte nebo dejte do misky, aby šťáva z něj nezašpinila police a nekontaminovala ostatní potraviny.
  • Do chladničky nedávejte horké pokrmy, nejdřív je prudce ochlaďte ve studené vodě.
  • Rychle se kazící potraviny, které byly déle než 4 hodiny při teplotě nad 25 °C, už do lednice nedávejte – budou se kazit dál. Rychle a dobře je tepelně opracujte a zkonzumujte.
  • Chladničku nepřeplňujte, aby v ní mohl proudit vzduch, ale nenechávejte ji ani prázdnou, pak se v ní vzduch kumuluje a při otevření dveří „uteče“ ven.
  • Lednici pravidelně myjte a dezinfikujte podle návodu od výrobce.
Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Pravidelné mytí lednice je důležité, ale měli byste si přečíst doporučení výrobce, jak ho správně provádětFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Jaké potraviny do lednice nikdy nedávat?

Proč z lednice občas vyndáte divně chutnající potravinu? Možná proto, že jí chlad nesvědčí a vůbec jste ji tam neměli dávat. „Chladnička zpomaluje biologické procesy v potravinách, proto vlastně vznikla. Ale tím utlumuje i jejich chuť a vůni. I proto radím před konzumací potraviny alespoň 30 minut předem z chladničky vyndat. Zlepšíte tím jejich chuť, a jestli je budete jíst syrové, pak to bude lepší i pro trávení,“ doporučuje Josef Pizúr z firmy Fresh bedýnky. Nedávejte tam tyhle potraviny:

  • Citrusy - v chladu rychle vysychají, ztrácejí chuť, vůni i vitaminy. Pokud je tam dát chcete, pak ve vakuu nebo dobře zabalené v potravinářské fólii.
  • Rajčata - chlad zastaví jejich dozrávání a poruší strukturu, takže ve výsledku budou chutnat mdle. Navíc budou i rozměklá a moučnatá.
  • Cibule a česnek - zima a vlhkost způsobí rychlejší plesnivění, dejte je na tmavé a suché místo, kde je lehce chladněji, ale ne do lednice.
  • Brambory - do chladničky nepatří proto, že se v nich v zimě rozkládá škrob a mění se tak nejen jejich konzistence, ale docela zásadně i chuť.
  • Med - stejně jako příliš vysoké teploty, ničí v medu výživné cenné látky i chlad, navíc v lednici daleko rychleji cukernatí. Medu svědčí pokojová teplota.
  • Olivový olej - ten v lednici vyloženě trpí, stejně jako většina rostlinných olejů. Chladem tuhne, zakaluje se a velmi rychle ztrácí chuť. Je sice dál použitelný, ale už to rozhodně není ono.
  • Pečivo - v chladu rychle vysychá. Lepší je pro něj prodyšný obal a pokojová teplota.
Foto: Ksu_m, Shutterstock.com

Ukládat brambory a cibuli do ledničky je chyba Foto: Ksu_m, Shutterstock.com

Policová strategie

Při rozmisťování potravin respektujte, že teplý vzduch stoupá a chladný klesá, takže dolů patří potraviny choulostivější, nahoru ty odolnější.

Většina chladniček je vybavena šuplíkem na ovoce a zeleninu v tzv. „nulové zóně“ na dně lednice – před vložením zeleninu a ovoce nemyjte, to udělejte až před konzumací.

Na nejnižší poličku, většinou nad šuplíky se zeleninou, patří maso, ryby, uzeniny, vždy zabalené, aby neosychaly a případně se navzájem nekontaminovaly.

Nad maso patří mléčné výrobky – sýry, jogurty, tvaroh. Lze je uchovávat společně s uzeninami a tepelně opracovaným masem, dobře zabalené.

Nad mléčné výrobky dejte hotová jídla a načaté marmelády a omáčky.

Do dveří lednice patří nápoje, otevřené mléko, dochucovadla a víno, do malých poliček pak máslo. Ačkoli se o tom vedou polemiky, najdete zde i přihrádky na vajíčka – a většina z vás tam tedy vejce dá, i když jim lépe svědčí místo uprostřed lednice, kde je i přes otvírání dveří teplota stabilnější.

Ukládáte potraviny v lednici správně?

Reklama

Načítám