Hlavní obsah

Kdo sakra jsem? Proč si lžeme do kapsy

Foto: HOST - vydavatelství

Román A jak se vám líbím teď? ukazuje nesoulad mezi tím, jak samy sebe prezentujeme online a v realitěFoto: HOST - vydavatelství

O přikrášlené realitě sociálních sítích – Bridget Jonesová dnešní generace radí, jak nelhat sama sobě.

Článek

Tori žije skvělý, nadstandardně úspěšný život. Je jí sotva přes třicet a už patří mezi vyhledávané motivační řečníky. Zatímco její autobiografie mizí z knihkupeckých pultů a stává se bestsellerem, ona posílá stovky inspirativních zpráv zástupům svých obdivovatelek. Radí jim, aby „žily takový život, jaký chtějí“.

Žárlí na kočku

Jenže ouha, co Tori hlásá jiným, ve vlastním soukromí uskutečnit nedokáže. Většinu nocí tráví na sociálních sítích, zatímco Tom, o němž básní ve své skvěle prodávané knize, vedle ní spí jako zabitý. Žádné emoce, žádný sex. Co se jejího partnerského života týče, je ta úžasná, jedinečná a opěvovaná Tori naprosto out. Aniž by to komukoliv přiznala, žárlí dokonce i na svou kočku, s níž si jinak netečný Tom tak rád hraje. „Můj přítel miluje mou kočku víc než mě. Rozhodně se jí dotýká víc… Moje kočka a můj přítel mají společnou chvilku a já do ní nepatřím,“ sžírá se Tori pod hollywoodsky usměvavým make-upem celebrity.

Hvězda nové generace

Život Tori je sice příběhem knižním, ale autorka románu A jak se vám líbím teď?  svou hrdinku vystřihla z nejaktuálnější reality, její příběh není vycucaný z prstu. „Pozorně sleduje různé oblasti života dnešních mladých žen – feminismus, vztahy, duševní zdraví a mateřství –, a navíc je velice, velice zábavný,“ všímá si britský magazín The Bookseller. Věhlasná bestselleristka Carmel Harringtonová neváhala a pasovala Tori do role Bridget Jonesové nové generace! Větší pochvalu od úspěšné kolegyně autorka románu Holly Bourneová dostat nemohla.

Raději šťastná než hubená

Ač se Tori snaží sebevíc, ze stěny pozlátkového sebeklamu, kterou kolem sebe tak úporně stavěla, nezůstane víc než z rozšlapané krtčí hromádky. Fatální otřes prožije ve chvíli, kdy ji přítelkyně Dee, s níž se společně cynicky vysmívaly rozněžnělým těhulkám rozplývajícím se nad mimísky, nechá napospas nejistotám a s chutí se zakousne do krajíce odříkaného chleba – otěhotní. Tori začne pochybovat o všech rozhodnutích, která dosud udělala.

Autorka románu A jak se vám líbím teď? zkoumá psychologii uživatelek sociálních sítí a se svými postřehy se otevřeně dělí s veřejností. „Šikovně prozkoumává nesoulad mezi tím, jak samy sebe prezentujeme online a jak vypadá naše offline realita,“ trefně poznamenává recenzent novin The Sunday Times.

Foto: HOST - vydavatelství

Příběh Tori je žhavou knižní novinkouFoto: HOST - vydavatelství

Holly Bourneová píše lehce, vtipně a čtivě. A hlavně – píše o tom, co nás, jimž je přes třicet, zajímá ze všeho nejvíc: Jak nelhat samy sobě. Románový příběh hvězdičky Tori, který knižně vydalo nakladatelství Host, v tomto ohledu nabízí mnoho rad.

Reklama

Načítám