Hlavní obsah

Kluk víc sní. Už v bříšku!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na severu se rodí více holčičekFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Máte doma již dvě holčičky a chtěli byste kluka? Možná by stačilo přestěhovat se do teplých krajů. Vědci totiž přišli na to, že právě tam se rodí více chlapců než děvčat. Jen ještě nemají úplně jasno, proč...

Článek

Časopis Uzlíček

O tomto faktu je přesvědčilo srovnání množství dat týkajících se porodů ze středozemí, střední Evropy a skandinávských zemí. Zjistili, že čím severněji je oblast položená a klima chladnější, tím více nahrává počasí právě holčičkám.

Důvod tohoto jevu není dosud znám. Soudí se ale, že by to mohlo souviset s vyšší citlivostí chlapců na toxiny a další nepříznivé vlivy z okolí. Z dlouhodobého sledování totiž také plyne, že poměr narozených chlapců se v druhé polovině minulého století ve vyspělých, silně industrializovaných zemích, snižoval ve prospěch dívek.

Nicméně v Čechách se narodilo v roce 2007 o 2 % (2359) více chlapců než holčiček. A kdo ví, jak se situace vyvine, pokud přijde tolik obávané globální oteplování. Pro holčičky to rozhodně skýtá jistou naději. Na každou z nich by pak připadlo větší procento nápadníků.

A ještě jednu zajímavost pro vás máme - věděli jste, že budoucí maminky, které čekají chlapečka, potřebují více energie?

Bude to kluk? Zvyšte přísun energie!

Těhotné ženy, které čekají chlapce, mají o 10 % vyšší spotřebu energie než ty, které čekají holčičky. Vědci zkoumali spotřebu energie u 244 těhotných, které navštěvovaly nemocnici v Bostonu. Podle vědců signál plodu o tom, že by měla matka přijímat více energie, může být spojen se silně anabolickým testosteronem vylučovaným varlaty plodu. Jsou možné i jiné alternativy vysvětlení, které však potřebují další výzkum. Pokud tedy čekáte chlapečka, nedivte se, že máte větší hlad než před lety, kdy jste pod srdcem nosila vysněnou holčičku.

Časopis Uzlíček únor 2009

Reklama

Související témata:

Načítám