Hlavní obsah

Když je chyba na straně ženy

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Problém otěhotnět má čím dál více ženFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále ne a ne otěhotnět... Kde je chyba? Ptá se mnohá žena. Máme pro ně dobrou zprávu. V dnešní době má již takřka každý problém své řešení, i když vyšetření, která čekají na „neplodnou" ženu je poměrně více, než tomu je v případě mužů. Ale lze léčit i nemoc, kterou nazýváme neplodnost.

Článek

Časopis Uzlíček

Zbavte se pocitu bezmoci

„Pacientka mi přinesla ke kontrole obrovský kotouč papíru, na kterém měla zaznamenány bazální teploty za posledních deset let. Měření teplot bylo u této zoufalé ženy jediné, co mohla dělat, aby se necítila úplně bezmocná." Takto popisuje jeden příběh v knize „Na cestě za dítětem" její autorka - Hana Konečná. Jakkoliv nepříjemné vyšetření je, je rozhodně lepší než nejistota a bezmoc ženy, která se marně snaží otěhotnět. K problému neplodnosti je dobré přistupovat s optimismem a vírou, že lékaři pomohou.

Po stanovení základní anamnézy a vyloučení problému na straně muže, může ženu čekat několik následujících vyšetření:

  • vyšetření děložního hlenu
  • vyšetření prostředí dělohy a pochvy
  • vyšetření krve
  • laparoskopie
  • hystereskopie
  • hysterosalpingografie
  • monografie.

Už mnohé z těchto názvů zní samy o sobě podivně a vzbuzují předem velký respekt. Všechny diagnostické záležitosti v cestě za vysněným dítětem jsou pro „zdravé" těžko pochopitelné a sdělitelné.

Kam jít?

Výše uvedená vyšetření jsou doménou specializovaných pracovišť, která jsou dnes již naštěstí na celém území republiky. Ženě vhodné místo doporučí její gynekolog.

Vyšetření děložního hlenu slouží ke stanovení termínu ovulace. Odsátí hlenu provádí lékař injekční stříkačkou nebo nátěr z děložního čípku a poševní klenby odebírá vatovou štětičkou. V rámci vyšetření děložního hlenu se dále provádí i tzv. postkoitální test. Tento jednoduchý test se provádí ambulantně v době ovulace. Ukáže, zda je hlen v děložním hrdle ženy prostupný pro partnerovy spermie. Jinak řečeno, jestli se vůbec spermie dostanou do dělohy a do vejcovodu, kde mohou oplodnit vajíčko.

Test se provádí ambulantně v gynekologické poloze. Pokud embryolog v laboratoři pod mikroskopem vyhledá ve vzorku pohyblivé spermie, je test negativní = vše je v pořádku a hlen je pro spermie prostupný. Pokud pohyblivé spermie v nátěru nejsou, znamená to, že hlen je pro ně bariéra, kterou nejsou schopny překonat.

Test se provádí asi osm hodin po nechráněném pohlavním styku. Je tedy poměrně náročný na sladění času a pro některé páry může znamenat psychickou bariéru - nutnost „soulože s načasováním".

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Četná lékařská vyšetření jsou stresujícíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Vyšetření prostředí dělohy a pochvy - Podobně jako prozkoumat prostředí na děložním čípku je v případě hledání příčiny neplodnosti nutné zjistit poměry v děloze a pochvě. Pochva a děloha tvoří část cesty spermie za vajíčkem. Děloha je místem uhnízdění a vývoje oplodněného vajíčka. Nátěr z pochvy provádí lékař vatovou štětičkou a odesílá k mikrobiologickému vyšetření. Součástí tohoto vyšetření může být i biopsie - tedy odebrání malého vzorku tkáně dělohy. To se provádí malým ostrým nástrojem, ale není výrazně bolestivé či jinak omezující.

Vyšetření krve - Vyšetření krve stanoví přesný přehled o hormonálních hladinách, infekcích, přítomnosti protilátek, imunitě, genetické výbavě a mnohém dalším. Nepříjemná jsou tato vyšetření v tom, že se musí často opakovat. Především kvůli různým hormonálním hladinám během menstruačního cyklu. Psychickou zátěž může způsobit i několikatýdenní čekání na laboratorní výsledky.

Reklama

Související témata:

Načítám