Hlavní obsah

Můj přítel je gay, ale odmítá si to přiznat!

Foto: Thinkstock

Ačkoliv je skvělý partner, pozorný manžel a dobrý otec, v sexu je to jinakFoto: Thinkstock

Reklama

Je ukázkou skvělého manžela, partnera a otce. Jenže pod povrchem je to trochu jinak, místo ženy by rád usínal vedle muže. Jeho oficiální partnerka něco tuší, on si ale svou homosexuální orientaci odmítá přiznat. Chce dál hrát tu hru, aniž by si uvědomoval, že ubližuje nejen vám, ale především sobě. Proč si nechce přiznat, že je gay? Jak dlouho takhle může žít?

Článek

Markéta žije s Tomášem od svých sedmnácti let. Dnes je jí šestadvacet a Tomáš nedávno oslavil třicáté narozeniny. Okolí je pokládá za krásný harmonický pár, který svou lásku jistě brzy stvrdí svatbou a následně založí rodinu. Jenže Markéta o tomto vývoji dost pochybuje, protože je více než pravděpodobné, že Tomáš by se mnohem lépe cítil vedle jiného muže. „Tomáš je v podstatě moje první vážná známost, velká láska. Nemám tedy moc srovnání, jak to funguje s jinými muži, proto mi asi trvalo déle, než jsem si určitých problémů a nesrovnalostí všimla,“ začíná vyprávět Markéta.

V prvé řadě prý v jejich vztahu vždy chyběla nespoutaná vášeň. „Nikdy jsem nepocítila, že bych ho fakt vzrušovala, že jak mě vidí, nemyslí na nic jiného než na sex. A to ani na úplném začátku,“ vysvětluje Markéta. Ta to odůvodňovala tím, že Tomáš jednoduše není tak moc sexuálně aktivní. „Jenže je toho víc. Nikdy mi moc nechtěl třeba sahat na prsa, ale přemáhal se. Poslední dobou už se mě v podstatě téměř nedotkne, jako by mu na mně vše, co je ženské, vadilo,“ dodává Markéta, která pak doma objevila i několik pomůcek pro anální sex.

Foto: Thinkstock

Muž může zastírat svoji orientaci nevědomkyFoto: Thinkstock

„A tak jsem začala trochu pátrat, i když vím, že to není správné. Jenže zeptat se ho narovinu nedokážu. Zjistila jsem, že si dopisuje s nějakým klukem na gay seznamce, a s jedním měl dokonce už i sraz,“ pokračuje Markéta. Ta je v podstatě přesvědčená o tom, že Tomáš rozhodně není ryzí heterosexuál, ale neví, co s tím. Nechce mu ublížit a také přiznává, že je s ním tak dlouho, že si vlastně život bez něj nedokáže představit.

Život ve lži znamená riziko

Podle odborníků je ale takový život pro oba velmi náročný a v určitých případech může skončit i psychickými problémy, depresemi a podobně. A největší rizika hrozí právě mužům, kteří se snaží svou homosexuální orientaci tajit a žít takzvaný „normální život“. „Takový člověk je vlastně pořád nespokojený, nešťastný, žije ve vnitřním konfliktu,“ popisuje psycholožka Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Podobný názor má i sex koučka Julie Gaia Poupětová. Podle ní mohou sice takoví muži být vcelku dobrými partnery, otci a do určité míry mohou splňovat i potřeby partnerky. „Ale vždy se uvnitř budou cítit, jako by určitá část jich samotných byla mrtvá. Nebudou mít pocit plného respektu, přijetí svých hodnot a toho, kým skutečně jsou,“ vysvětluje Julie Gaia Poupětová.

Sexualitu totiž nelze oklamat ani potlačit. „Potřeba sexuálního vyjádření je tak hluboko vetkaná do naší lidské podstaty, že je velmi obtížné žít život podle parametrů druhých zrovna v této oblasti,“ potvrzuje Julie Gaia Poupětová.

Foto: Thinkstock

Lidská sexualita je velmi silná a je těžké ji potlačitFoto: Thinkstock

Jedinou šancí je upřímnost

Odborníci jsou přesvědčeni, žejediným možným řešením je upřímnost, a to jak k partnerovi, tak i sám k sobě. „Nejtěžší a zároveň nejdůležitější je, aby muž sám sobě přiznal, že je homosexuálně orientovaný. Aby tuto možnost připustil a začal s ní pracovat,“ radí Katarína Lomská Filasová.

Podobně odvážná by ale měla být i žena, která má podezření, že její partner je gay. „Rozhodně by to ale neměl být rozhovor plný obviňování a výčitek. Spíš by měl mít formu vyjádření lásky a ujištění o bezpečí partnera v případě, že se vyjádří svobodně o tom, kým je,“ upřesňuje Julie Gaia Poupětová. Protože především následující otázky muže, kteří svou homosexualitu tají či popírají, trápí nejvíce:

- Co tomu řekne široké okolí? – Jakkoli to může vypadat, že společnost je vůči homosexualitě tolerantní, pořád je velmi homofobně zaměřená a lásce stejných pohlaví příliš nepřeje. Koneckonců ze seznamu psychických deviací a poruch byla homosexualita vyčleněna teprve v sedmdesátých letech minulého století.

- Jak zareagují mí přátelé, partnerka a rodina? – Muži mohou mít strach, že jakmile vyjdou s pravdou ven, jejich kamarádi se s nimi přestanou stýkat a podobně.

- Nepřijdu o práci? – Přestože přijít o práci kvůli své sexuální orientaci by byla jasná diskriminace, může to mnohé muže napadnout. Leckdy jsou totiž jejich obavy mnohem horší, než to pak ve skutečnosti je.

Tip redakce: Schopnost hovořit o sexu je ale potřebná v jakémkoli vztahu. Jak důležitá je erotická komunikace se dočtete v článku Mluvte o sexu, nebo si zničíte vztah!.

Markéta má tak v podstatě jedinou možnost, jak vše vyřešit. Sebrat veškerou sílu a odvahu a s partnerem si o problému promluvit, protože je jasné, že tenhle vztah šanci na úspěch nemá. Ale to neznamená, že je potřeba se rozejít úplně. „Není třeba ničit třeba vztah přátelský a otcovský, jen proto, že se partner osvobodí od svírajících dogmat společnosti a vezme zodpovědnost za svůj sexuální život do vlastních rukou,“ vysvětluje Julie Gaia Poupětová.

Ocenění si zaslouží nejen za odvahu, ale také za míru zodpovědnosti, kterou projevil vůči vám. „Udržování vztahu jen na oko je stylizace do určité role a každé předstírání nese své důsledky, jak dotyčnému tak pro jeho partnerku. Když si přiznáte, jak to ve skutečnosti máte, tak to sice ze začátku nemusí být příjemné, ale zas se vám uleví od vnitřního boje,“ dodává Katarína Lomská Filasová.

Tip redakce: Ale pozor, nepodezírejte své partnery zbytečně. O tom, že i heterosexuály může bavit anální sex, se dočtete v článku Sexuální experiment. Buďte na chvíli chlap!.

Jak byste reagovaly, kdyby vám váš partner řekl, že je gay?

Reklama

Související témata:

Načítám