Hlavní obsah

Klávesnice a myš: Ničí nám zdraví!

Foto: Logitech

Dbejte na správné postavení rukou při práci s myší a klávesnicíFoto: Logitech

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brní vás prsty? Cítíte slabost ukazováčku a prostředníčku? Často vás přepadají v noci nebo při zvýšené zátěži bolesti ruky? Pak raději co nejdřív vyhledejte lékaře. Můžete trpět syndromem karpálního tunelu, za kterým může stát i pouhé nevhodné držení myši či špatná poloha rukou na klávesnici vašeho počítače. Poradíme vám, jak se bolesti vyhnout nebo se jí co nejdříve zbavit.

Článek

Špatná manipulace s klávesnicí a myší může vést k vážným zdravotním problémům! Své o tom ví i šestačtyřicetiletá Marcela. Jako fotoeditorka tráví u počítače přes deset hodin denně. Před rokem ji začalo zlobit zápěstí. „Měla jsem nejdřív mírné bolesti. Vypadalo to spíš jako namožené zápěstí, tak jsem tomu nevěnovala větší pozornost," vypráví Marcela. Bolest ale nabírala na intenzitě a začala vystřelovat až do ramene. Budila se kvůli tomu každou noc. Když už to bylo neúnosné, poohlédla se po informacích na internetu a zjistila, že by mohla mít SKT – syndrom karpálního tunelu.

„Typická je také bolest ruky vystřelující někdy do lokte nebo do ramene, snížená citlivost prstů a s tím související postižení jemných pohybů ruky,“ vysvětluje ortoped Rudolf Uhlář. Podle něj pacientům začíná dělat potíže manipulace s drobnými předměty, dále neudrží třeba jehlu, špatně přepočítávají drobné, někdy jim samovolně vypadne hrnek z ruky a podobně. „Ojedinělá není ani ranní ztuhlost a necitlivost prstů, která posléze vede k poruše hybnosti palce, oslabení některých palcových svalů, ztráta kožní citlivosti a nakonec i porucha hybnosti celé ruky,“ dodává ortoped.

Marcela se vyléčila sama. Všichni to štěstí nemají!

Podobné příznaky měla i Marcela. Když si zjistila, jaká je účinná prevence, vsadila na samoléčbu. „Pořídila jsem si větší myš (čím menší myš, tím více je ruka namáhána), koupila jsem si také speciální gelovou podložku pod myš a začala dávat pozor na to, jak držím ruce na klávesnici," popisuje fotoeditorka. Postižené zápěstí každé ráno vyztužila obvazem a mazala speciální mastí na klouby. „Když byla bolest opravdu silná, vyměnila jsem si ruce a myš jsem ovládala levačkou," dodává Marcela. Její samoléčba trvala tři měsíce, ale skončila úspěšně. Potíže přestaly, protože začala jednat včas. Mnozí ale své problémy podceňují a ty je nakonec mohou dostat až na operační sál.

Foto: Ondřej Kroutil

Vlevo špatné postavení rukou - vpravo správnéFoto: Ondřej Kroutil

Jak potížím jednoduše předejít?

Do potíží se vůbec nemusíte dostat. Stačí se řídit základními pravidly a snažit se dopředu vyhnout některým špatným návykům.

  • dejte si pozor na pozici ruky
  • při práci se vyhněte dlouhodobému přetěžování ruky v nevhodné poloze, dělejte si častější přestávky při práci s počítačem
  • dobrý je i strečink a uvolňující cviky ruky, ideální je k tomu třeba powerball (speciální balónek na procvičení zápěstí, nebo stlačování gumového kolečka)
  • při práci s myší občas střídejte ruce

„Syndrom se vyvíjí měsíce až roky, jen výjimečně se setkáváme s případy, kdy onemocnění vznikne po několika týdnech přetěžování ruky,“ vysvětluje  Rudolf Uhlář. Problém je v tom, že se ani nemusí jednat o významně velkou fyzickou zátěž. Bohatě stačí, když je ruka vystavená námaze, na kterou nebyla dříve zvyklá.

Foto: Ondřej KroutilVlevo špatné držení myši - vpravo správnéKdo je v ohrožení?

Syndromem trpí až 4 % populace, přičemž u žen se vyskytuje čtyřikrát častěji než u mužů a trpí jím až 10 % lidí po čtyřicítce. Nejčastěji nemoc vzniká, když ruku hodně namáháte činností, na kterou není běžně zvyklá, nebo když pracuje v nevhodné poloze či prostředí. V ohrožení jste zejména při těchto činnostech:

  • administrativní práce - dlouhotrvající špatné zacházení s myší a psaní na klávesnici v nevhodné poloze
  • práce s vibrujícími přístroji nebo těžké manuální práce
  • malování
  • řízení vozidla
  • hraní na hudební nástroj
  • ruční utahování šroubů
  • natírání, stříhání
  • nošení velké zátěže na dlani (číšníci)
  • háčkování, pletení

Jak se syndrom léčí?

Podle ortopeda existuje několik konzervativních metod, pomocí kterých lze syndrom léčit. Jednou z nich jsou odpočinkové dlahy, které drží zápěstí a prsty v poloze, při které je tlak v tunelu nejmenší. V počátečních stadiích se syndrom často léčí fyzioterapií (cvičení, vodoléčba, nošení ortézy). Pomáhají také vitaminy řady B, léky proti bolesti stejně jako obstřiky kortikoidy. Úlevu přináší i fyzikální metody jako ultrazvuk nebo laser. „Všechny tylo metody doporučuji v časných a lehčích stadiích onemocnění. V případě velkých potíží a těžšího nálezu přistupujeme k chirurgickému zákroku,“ říká ortoped. „Může se ovšem stát, že je již nerv nevratně postižen a k plnému návratu funkce a citlivosti ruky nedojde. V takovém případě je možné provést takzvanou rekonstrukční operaci,“ vysvětluje Rudolf Uhlář.

Foto: Ondřej Kroutil

Klávesnice by se měla dát posouvatFoto: Ondřej Kroutil

Správné zacházení s klávesnicí

Nejjednodušší řešení ovšem spočívá ve správné manipulaci s klávesnicí. Ruka by při práci měla být uvolněná, nikdy by neměla být vyvrácená a měla by volně spočívat na klávesnici nebo myši. Při práci raději používejte ploché (nezvednuté) klávesnice, které nutí ruce být ve svislé poloze, která je pro ně relaxační. Předcházet potížím se dá i používáním speciální podložky pod zápěstí.

Klávesnice by rozhodně měla být posunovatelná. Lokty se vždy snažte mít opřené o opěradlo židle. Paže s předloktím by měly svírat pravý úhel. Klávesnici si umístěte tak, abyste seděly kolmo k počítači. Její sklon by měl být asi 10 až 15 stupňů. Výsuvné desky na klávesnice také nejsou příliš vhodné. I když je to praktická věc, zpravidla bývá deska malá a neumožňuje kvůli tomu dostatečnou oporu zápěstí.

Pomocí může být i ergonomická klávesnice, kde jsou klávesy rozložené do tvaru opačného písmene „V". To je pro ruce mnohem přirozenější. Tyto klávesnice mívají i vlastní podložku. Počítejte ovšem s vyšší pořizovací cenou. Zatímco "klasické" seženete už řádově ve stovkách korun, tyto se pohybují v tisících. Odborníci také doporučují měnit umístění klávesnice. Občas si ji klidně dejte na chvilku na klín.

Jak zacházet s myší

Co se týče myši, ta by měla tak akorát padnout do ruky. Čím menší myš, tím větší problém. Tlačítka by se měla dát snadno zmáčknout. Vždy používejte speciální podložku s vyvýšenou částí pro zápěstí. Měla by být symetrická a měla by se dát snadno ovládat oběma rukama. Při práci s myší mějte zápěstí opřené o stůl a pohybujte pokud možno jen dlaněmi a prsty.

Do budoucna proto dobře sledujte práci s klávesnicí i myší a při sebemenším náznaku bolesti neváhejte okamžitě vyměnit ruce. A s větší bolestí zajděte včas k lékaři. Problémy, na které si špatnou manipulací zaděláváte, za to rozhodně nestojí!

Zdroj: Lékaři Online

Reklama

Související témata:

Načítám