Hlavní obsah

Knihy podle horoskopu: Jaké se vám budou líbit?

Foto: Profimedia

Poradíme vám, jaká kniha se hodí pro vaše znameníFoto: Profimedia

Reklama

Vaše znamení horoskopu vám může poradit v ledasčem – třeba i v tom, po jaké knize ke čtení příště sáhnout. Jaké novinky i klasiku doporučujeme právě vám?

Článek

Znamení horoskopu o člověku prozradí mnohé – jaký je, jak se chová v různých situacích, které nemoci mu hrozí, ke komu se hodí a ke komu ne… a pak třeba i to, jaké knihy by se mu mohly líbit. Jaké čtivo se tedy hodí pro vaše znamení?

Beran (21. 3.–20. 4.)

Jste akční a neposední, jen těžko vydržíte poklidně sedět u tlusté bichle – hodí se pro vás něco svižnějšího a útlejšího, ideální jsou povídky. A žádné dlouhé psychologické rozjímání, naopak – hned k věci, abyste bez dechu obraceli jednu stránku za druhou, něco dobrodružného, hrdinského a napínavého.

Prověřená klasika: Tři mušketýři, Robinson Crusoe, Pán much

Nově v knihkupectvích: Anders de la Motte – trilogie Game, Stieg Larsson – Milénium, Michal Viewegh – Zpátky ve hře

Býk (21. 4.–21. 5.)

Čtení je pro vás rituál, rádi se pohodlně usadíte i s hrnkem čaje a teplou dekou přes ramena. Baví vás propracované delší příběhy, rádi se prokousáváte komplikovanými vztahy a pohnutými osudy. Užíváte si krásu jazyka a nevadí vám ani pomalejší tempo románů.

Prověřená klasika: Bídníci, Lidská komedie, Sofiina volba

Nově v knihkupectvích: Anthony Doerr – Jsou světla, která nevidíme, Liane Moriarty – Sedmilhářky, Ernst Muldašev – Chlapec, který rozdával sny

Foto: Profimedia

Býci preferují propracované příběhyFoto: Profimedia

Blíženci (22. 5.–21. 6.)

Baví vás příběhy, kde můžete naplno popustit svou fantazii a zvídavost a zaplést se do příběhu stejně jako jeho hrdinové. Ideálním čtivem jsou pro vás detektivky, kde se může projevit váš bystrý úsudek a všímavost, ale nepohrdnete i kratším čtivem, které na chvíli pobaví a pohladí na duši.

Prověřená klasika:Sherlock Holmes, Snídaně u Tiffanyho, Hercule Poirot

Nově v knihkupectvích:Robert Galbraith – Hedvábník, Jo Nesbø – Syn, Barbora Šťastná – Jak jsem sebrala odvahu

Rak (22. 6.–22. 7.)

Za to, že máte rádi romantiku, se není třeba stydět, právě naopak. Díky své empatii se dokážete snadno vcítit do hlavních hrdinů a prožít s nimi jejich příběh opravdu naplno. Jen si dejte pozor na špatné konce, ty vás často i po dočtení dost trápí, tak se jim snažte vyhýbat a sáhněte spíš po něčem, co vážně končí dobře.

Prověřená klasika:Pýcha a předsudek, Malý princ, Lolita

Nově v knihkupectvích: Cecelie Ahernová – S láskou, Rosie, Emma Marsová – Hotel v Paříži, Nicholas Sparks – Milý Johne

Lev (23. 7.–22. 8.)

Nemáte úplně vyhraněný vkus, důležité je, aby byl příběh, do kterého se pustíte, velkolepý, zcela vás pohltil a nechal ve vás hluboký dojem. Máte rádi knihy založené na skutečných událostech, nevyhýbáte se ani těm dramatickým z válečného prostředí. Navíc máte rádi přehled v tom, co zrovna letí, takže neuděláte chybu s ničím, co je v současnosti hitem.

Prověřená klasika: Velký Gatsby, Na západní frontě klid, Hrozny hněvu

Nově v knihkupectvích: Umberto Eco – Nulté číslo, Gillian Flynnová – Temné kouty, Cheryl Strayedová – Divočina

Foto: Profimedia

Pečlivost lidí, kteří se narodili ve znamení Panny, se nezapře ani ve způsobu čtení knihFoto: Profimedia

Panna (23. 8.–22. 9.)

Čtete možná pomalu, ale velmi pečlivě, proto vás nezarazí ani komplikovanější román protkaný filozofickými úvahami. Nad knihou trávíte velké množství času, vychutnáváte si ji a některé části čtete i opakovaně. Nebaví vás prvoplánové příběhy, raději sáhnete po něčem mnohovrstevnatějším, kde musíte na autorova slova nahlížet z více stran.

Prověřená klasika: Jméno růže, Foucaultovo kyvadlo, Sága rodu Forsytů

Nově v knihkupectvích: Kateřina Tučková – Žítkovské bohyně, Haruki Murakami – Kronika ptáčka na klíček, Chuck Palahniuk – Program pro přeživší

Váhy (23. 9.–23. 10.)

Máte rádi knihy, které jsou krásné. A to můžeme mluvit jak o samotné úpravě knihy, ilustracích či fotografiích, ale také o obsahu. Nejvíc si užijete příběhy, které vás pohladí po duši a zcela okouzlí jazykem i obsahem. Sáhněte i po obrazových publikacích, kde možná není tolik textu, ale přesto vás určitě při listování u kávy uspokojí.

Prověřená klasika:hry Williama Shakespeara, Dáma s kaméliemi, Nadějné vyhlídky

Nově v knihkupectvích: Michal Petrov – Retro ČS, Roderick Cave – Knihy, Nina Georgová – Levandulový pokoj

Štír (24. 10.–22. 11.)

V knihách vás přitahují záhady, mystika a tajemné příběhy, nejlépe takové, co se nikdy nevyřeší – ne detektivní, ale zkrátka nadpřirozené. Nebojíte se ani bizarních hororových příběhů, prolitá krev vámi nemůže otřást, práce se strachem, napětím a temnotou vás fascinuje. Když vám příběh vyvolá mrazení v zádech, je to velké plus.

Prověřená klasika: povídky Edgara Allana Poea, Dorian Grey, Drákula

Nově v knihkupectvích:Stephen King – Revival, Julianne Baggottová – série Čistý, Kate A. Boormanová – Smrtná zima

Střelec (23. 11.–21. 12.)

U čtení se rádi zasmějete, vážným příběhům příliš neholdujete, protože jich máte kolem sebe dostatek v reálném životě. Hodí se pro vás lehčí čtení, nejen humorné romány, ale taky povídky ze života, různé fejetony a vyprávění. Určitě si užijete i čtení komiksů, obrázky mnohdy zachytí víc vtipu než jen samotný psaný text.

Prověřená klasika:Saturnin, Osudy dobrého vojáka Švejka, Bylo nás pět

Nově v knihkupectvích: Dominik Landsman – Deníček moderního fotra, Halina Pawlowská – Ať zešílí láskou, Zdeněk Svěrák – Filmové příběhy

Foto: Profimedia

Kozorozi často volí vědeckou literaturu. Sedí to na vás?Foto: Profimedia

Kozoroh (22. 12.–20. 1.)

Kozorozi se do příběhů rádi zahloubají, zajímá je věda a vždycky vyžadují, aby byl příběh logický a dával smysl. Určitě vám sedne žánr sci-fi, hlavně ti jeho zástupci, kteří jsou propracovaní a obecně vyzdvihovaní. Nebráníte se ani knihám, kde jde o politiku a společenské problémy, těžší témata vás při vaší tvrdohlavosti nemohou odradit.

Prověřená klasika:Oliver Twist, Komu zvoní hrana, Stařec a moře

Nově v knihkupectvích: Andy Weir – Marťan, Dmitry Glukhovsky – Budoucnost, David Lagercrantz – Dívka v pavoučí síti

Vodnář (21. 1.–20. 2.)

Vaše bohatá představivost miluje fantasy světy a kouzelné krajiny, které si můžete při čtení vytvářet v mysli spolu s autorem knihy. Máte rádi, když jsou knihy něčím zvláštní, nějak vás překvapí, není od začátku jasné, jak skončí. Zvládnete i experimentálnější kousky, pokud vás osloví, na druhé straně, pokud vás kniha nezaujme, rychle s ní skončíte.

Prověřená klasika: Marťanská kronika, 1984, Pán prstenů

Nově v knihkupectvích: Neil Gaiman – Křehké věci, Terry Pratchett – Pod parou, Anita Grace Howard – Šepotání

Ryby (21. 2.–20. 3.)

Jste rozenými snílky a rádi se v knihách ztrácíte – potřebujete tedy příběhy, které vám to umožní. Kromě toho se nebojíte nad knihou uronit slzičku, když si to zaslouží, takže vás neodrazují ani dojemné příběhy. Užijete si i pohádkové vyprávění, které vás zcela přenese do jiného světa.

Prověřená klasika:Anna Karenina, Malá mořská víla, Šťastný princ a jiné pohádky Oscara Wildea

Nově v knihkupectvích: John Green – Hvězdy nám nepřály, Markus Zusak – Zlodějka knih, Jostein Gaarder – Jako v zrcadle, jen v hádance

Jaká kniha se vám v poslední době líbila?

Reklama

Načítám