Hlavní obsah

Koberec aneb Obraz na zemi

Foto: freshome.com

Vlněný koberec vám vydrží dvacet let i víceFoto: freshome.com

Reklama

Krása a užitek v jednom, tak by se daly jednoduše charakterizovat kusové koberce. Nejenže zaujmou svou krásou, ale zároveň zateplí interiér, pomohou ke ztlumení hluku a zajistí příjemné teplo od nohou. Ale víme, jak správně takový koberec vybrat?

Článek

Kusové koberce mají oproti těm celoplošným jednu výhodu - když se nám nelíbí, jednoduše je dáme pryč, aniž bychom musely stěhovat nábytek. Měnit je můžeme i několikrát za rok, podle toho, jak právě chceme sladit interiér. Většina z nás je vybírá hlavně podle barvy a vzoru tak, aby se koberec do místnosti hodil a stal se jeho skutečnou ozdobou. Dalším kritériem je cena, která hodně napoví o tom, z jakého materiálu a jakým způsobem je koberec vyroben.

Originalita na prvním místě

Najít nějaké trendy či módní styly je u kusových koberců velmi těžké. Podle prodejců tady více než kdy jindy rozhoduje vkus zákazníků. Zatímco jedni by zvolili do obýváku světlý, spíš nenápadný vzor, jiní jsou schopni do stejného interiéru položit výrazný a barevný koberec. Přitom na výběr máme od květinových vzorů přes geometrické tvary až po abstraktní vzory nebo postavy. Speciální kategorií jsou potom koberce s dětskými motivy.

Foto: freshome.com

Je to koberec, nebo bazén?Foto: freshome.com

Samozřejmě si lze pořídit i koberce jednobarevné.

Zatímco u desénu je těžké vysledovat nějaké trendy, u barev je to jednodušší. Kromě velmi oblíbené kombinace černé a bílé se stává čím dál žádanější i zelená. Stálicemi nejen u koberců jsou potom krémové a světle hnědé odstíny.

Nezapomínejme na metr

Na první pohled se může zdát, že u kusových koberců není jejich velikost až tak důležitá a na dvaceti či třiceti centimetrech nezáleží. Ale to je chyba.

Pokud klademe koberec například pod jídelní stůl či sedačku, je třeba vybírat takovou velikost, která odpovídá velikosti stolu plus musíme připočítat z každé strany alespoň jeden metr, u křesel je to ještě více, abychom mohly pohodlně odsunout židli či křeslo, aniž by se koberec hrnul a překážel.

Pokud máme koberec položený volně, je třeba myslet na bezpečnost a pořídit si pod něj protiskluzovou podložku, která zajistí, že koberec zůstane na místě a nebude nám ujíždět pod nohama. Jde o investici několik desetikorun a za to naše zdraví určitě stojí.

Foto: freshome.com

Kobercem můžete vyjádřit svoji originalituFoto: freshome.com

Kvalita je z vlny

Kusové koberce se vyrábějí z nepřeberného množství materiálů, jak přírodních, tak uměle vyrobených.

Kdo chce opravdu kvalitní koberec, který mu vydrží dvacet i více let, měl by sáhnout po tom vlněném. A nemělo by ho odradit ani to, že takový koberec pouští prvních několik měsíců chlupy. Není to závada. Navíc můžeme tuto nepříjemnost odstranit tím, že takový koberec budeme častěji vysávat. I když podle některých doporučení by se vlněné koberce neměly první měsíce luxovat vůbec.

Na trhu se však objevují také vlněné koberce, ze kterých vlas nepadá. Setkat se můžeme i s vlněnými koberci, ve kterých je přidána bavlna, len či hedvábí.

Levnější jsou syntetické

Prodávanější - a to hlavně kvůli ceně - jsou potom koberce syntetické, tedy akrylové či polyesterové. Nelze od nich očekávat tak dlouhou životnost. Ale leckdo rád třeba po pár letech svůj interiér změní, proto to tolik nevadí. Koberce se dělí i podle způsobu výroby, a to na smyčkové, s řezaným vlasem, tkané, ručně vázané a nastřelované. Jaký je v tom rozdíl? Hlavně ve vzhledu, protože například smyčky nemusejí být pravidelné, čímž se dosáhne zajímavého plastického vzoru.

Máte pocit, že by váš byt chtěl změnu, a nezbývá vám v rozpočtu moc peněz? Zkuste právě kusový koberec. Jejich cena začíná na pár stokorunách a třeba s obývákem dokážou udělat divy!

Reklama

Související témata:

Načítám