Hlavní obsah

Kolik dáte za vajíčka? Oproti loňsku jsou výrazně levnější!

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se před Velikonocemi koupit minimálně plato vajec, aby bylo na zdobení, mazanec i beránka? Pak vás bude jistě zajímat, kolik aktuálně vejce stojí. A víte, kdy byla v posledních letech nejdražší?

Článek

Velikonoce bez vajíček? To si jistě neumíte vůbec představit. Nebudeme vás zbytečně napínat, máme pro vás dobrou zprávu – letos výrazně ušetříte, protože se objevují v mnoha slevových akcích. „Vejce patří mezi zboží s nejvyšší procentuální slevou. Od loňska jejich cena klesla až o 30 procent. Nejběžnější jsou na trhu vejce velikosti M v balení po 10 a 30 kusech. Balení po šesti kusech zůstala spíš jen pro prodej dražších, prémiových vajec,“ říká Petr Miklík ze srovnávače cen a slev Kupi.cz.

Kolik dáte za vejce ve slevě?

Čerstvá vajíčka – balení po 10 kusech, velikost M z klecového chovu – zlevnila meziročně o 25 procent a vyjdou na 20 Kč. To samé balení a ta samá velikost vajec, jen z podestýlky, vyjde ve slevě v průměru na 30 Kč, oproti loňsku tak ušetříte 30 %. Nejvíc dáte za vajíčka v bio kvalitě. Ta se většinou prodávají v balení po šesti kusech a jejich cena se pohybuje mezi 45–60 Kč, v závislosti na výrobci.

Ještě dráž vyjdou „speciální“ vejce – tedy například cereální nebo IQ vejce (od slepic krmených směsí se sójou a mořskou řasou, tedy s vysokým obsahem jódu a selenu). Za ta zaplatíte  4–8 Kč za kus. Ve slevových akcích se tato vejce objevují sporadicky, spíš jde jen o doprodeje u konkrétních výrobců.

Foto: Sergey Ryzhov, Shutterstock.com

Při nákupu vajíček se vyplatí otevřít balení a podívat se, že jsou vejce čistá a nepoškozená. A jestli chcete vajíčka česká, pak hledejte označení CZ na skořápceFoto: Sergey Ryzhov, Shutterstock.com

Porovnání ceny vajec

Statistika Kupi.cz dokládá, že za vejce zaplatíte o poznání méně než loni. Ale šli jsme ještě dál a ukážeme vám, jak se jejich cena vyvíjela od roku 2017, a to běžná i akční.

Rok 2017 přinesl zásadní zdražení. Ještě začátkem roku jste za balení deseti vajec velikosti M dali kolem 20 Kč bez slevy. Na konci roku to už bylo 49,90 Kč – ale za tuto plnou cenu je kupoval asi málokdo, protože akcí bylo hodně a při nich se dalo stejné balení pořídit nejčastěji od 24–27 Kč.

Loni byl trend cen opačný, v lednu jste toto balení vajíček mohli pořídit za 49,90 Kč, ale koncem roku byla běžná cena už jen kolem 30 Kč. Akční slevy nabídly cenu kolem 20 Kč. Letos to vypadá, že se obchodníci nižších cen rozhodně nebojí, a deset vajec lze koupit do 20 Kč.

U plata, tedy 30 vajec, byla situace podobná. V roce 2017 vylétla běžná cena z původních 85 až na 139 Kč. Akční ji kopírovala a vzrostla z lednových 67 na prosincových 110 Kč. Loni byly akční ceny ještě přijatelnější – z lednových 90 na prosincových 65 Kč. Letos se plato vajec dalo koupit už i pod 60 Kč, aktuální akce ho nabízejí i za 66 Kč.

Vejce z podestýlky

Hodně se mluví nejen o ceně vajec, ale i tom, jak se na nich projeví životní podmínky slepic. Čím dál víc spotřebitelů si raději připlatí za vajíčka z podestýlky, tedy od nosnic, které se mohou volně pohybovat a mají volný přístup ke krmivu a vodě (4 triky, jak rychle oloupat vejce na tvrdo). Mnozí navrhují, aby byly klecové chovy zakázány. „Myslím si, že vejce z klecových chovů z obchodů jen tak nezmizí, a když, tak velmi postupně. Záleží na ochotě spotřebitelů zaplatit za vejce od ‚šťastných slepic‘, která budou stát jistě nad 4,50 – ale klidně i 6 Kč za kus,“ říká agrární analytik Petr Havel.

Foto: Standard store88, Shutterstock.com

Ceny vajec ve slevách jsou letos výrazné a jedno koupíte už za necelé dvě korunyFoto: Standard store88, Shutterstock.com

Co hledat na vejci?

Po problémech s dovozovým masem jsou žádanější tuzemské potraviny – a pro vejce to platí také. „Česká vejce mají na skořápce viditelné označení CZ. Preferoval bych je právě proto, že jejich delší přeprava znamená i častější překládání, a s ním i změnu teploty, která zvyšuje riziko salmonely. Ale na to si musíte dát pozor později i vy při skladování doma. Správná teplota je mezi 5–18 °C a pro vejce na tvrdo pak mezi 5–10 °C,“ vysvětluje Petr Havel.

Velikonoční slevy

Příznivou zprávou je, že kromě vajíček seženete v akci i další velikonoční sortiment. V aktuálních letácích objevíte například mazanec (400 g) s běžnou cenou 35,90 Kč za 24,90 Kč, mazanec de luxe (850 g) můžete koupit obvykle za 149 Kč a nyní za 119 Kč. Až 30 procent můžete ušetřit na nákupu pomlázky – 90 cm dlouhou koupíte v akci o 30 % levněji, tedy za 34,90 Kč. Podstatně můžete ušetřit i na sladké výslužce pro koledníky, slevové akce jsou hlavně na čokoládové zajíce a vajíčka, slevy u nich se pohybují i kolem 30 %.

Reklama

Související témata:

Načítám