Hlavní obsah

Vejce z pomlázky: Tři recepty, které užijete po Velikonocích

Foto: Tomáš Rubín

Nám se dobroty s vařenými vejci líbily natolik, že rozhodně nebudeme čekat jen jednou za rok na VelikonoceFoto: Tomáš Rubín

At už vám zbyla vajíčka po pomlázce nebo máte doma obzvláště úspěšné koledníky, přebytek vařených vajec není nikdy na škodu. Připravíte z nich totiž rychlé a zdravé večeře!

Článek

Přebytek vařených vajec je po Velikonocích celkem tradiční problém, a proto pro vás máme hned několik tipů, jak s nimi naložit. Můžete si je sice jen tak nakrájet do jarní zeleninové polévky nebo je považovat za znamení k přípravě španělských ptáčků, ale my s hrozící plavkovou sezonou raději vsázíme na odlehčenější recepty.

Začneme orientálními naloženými vejci, která skvěle chutnají i krásně vypadají (a skladovat je tak můžete minimálně týden!), pokračovat budeme klasickou pomazánkou s uzenou rybou a na závěr si dáme odlehčenou variantu vajíčkového salátu. Místo majonézy do něj totiž přijde avokádo, které dodá pomazánce krásně krémovou strukturu, ale je plné zdravých tuků a vitaminů.

Naložená vejce a plněná vejce s kari

Potřebujete: 12 vařených vajec, ¾ hrnku jablečného octa, ¾ hrnku vody, lžičku soli, 2 lžičky kurkumy (nebo kari), 2 lžičky cukru krupice, 2 sušené chilli papričky (lze vynechat), 1 malou cibuli nebo 2 šalotky

Na náplň 12 vajec: 2 lžičky kari koření, 4 lžičky majonézy, 2 lžičky jogurtu, pálivou omáčku (Tabasco, Sriracha, Heinz), sůl, petržel nebo pažitku na ozdobu

Foto: Tomáš Rubín

Kurkuma dodá vajíčkům barvu i chuťFoto: Tomáš Rubín

Postup: Ocet, vodu, sůl, kurkumu, cukr a chilli společně minutu povařte a ještě horkým nálevem zalejte oloupaná vajíčka s proužky cibule. Nechte do druhého dne marinovat (vejce by měla být obarvená už cca za 3 hodiny, ale druhý den budou lepší), v lednici vám vydrží až 10 dnů.

Vajíčka můžete jíst samotná jen tak na chlebu nebo je jako já naplnit: žloutky utřete nebo rozmixujte s kari, majonézou, jogurtem, kapkou chilli omáčky a solí dle chuti. Hmotu plňte lžičkou nebo cukrářským sáčkem zpátky do bílků a zdobte kouskem petržele nebo pažitky.

Tip: Na podobné přírodní bázi můžete mít vajíčka obarvená i na růžovo. Návod, jak na to, najdete v článku Velikonoční dobroty nejen pro koledníky. Děti je milují!.

Vajíčková pomazánka s makrelou

Potřebujete: 1 uzenou makrelu (250 g), 3 vařená vejce, 3–4 kyselé okurky, hrst pažitky, 100 g lučiny, 4 lžičky plnotučné hořčice, 2 lžičky majonézy nebo jogurtu, citron, sůl, pepř

Na ozdobu: pažitku, cibuli, vařená vejce, petržel, ředkvičky, kyselé okurky

Foto: Tomáš Rubín

I klasickou vajíčkovou pomazánku můžete naservírovat s nápademFoto: Tomáš Rubín

Postup: Rybu oberte od kostiček a smíchejte s nasekanými vajíčky a okurkami, nastříhanou pažitkou, lučinou, hořčicí a majonézou a podle chuti dolaďte citronovou šťávou, čerstvě mletým pepřem a solí. Podávejte s oblíbeným pečivem a čerstvou zeleninou.

Avokádový vajíčkový salát bez majonézy

Na 2 porce potřebujete: 1 zralé avokádo, citron nebo limetu, hrst medvědího česneku nebo koriandru, sůl, pepř, chilli omáčku dle chuti

Foto: Tomáš Rubín

Díky avokádu je i salát bez majonézy krásně krémový a poslouží jako sytá snídaně nebo zdravá večeřeFoto: Tomáš Rubín

Postup: Avokádo rozmačkejte a ihned pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědlo. Smíchejte s nasekanými vajíčky a medvědím česnekem (v kombinaci s limetkou je skvělý zase koriandr) a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a kapkou pálivé omáčky. Podávejte jako zdravější alternativu klasické vajíčkovky nebo jako já zabalené v tortille.

Co děláte s vařenými vejci u vás doma?

Reklama

Související témata: