Hlavní obsah

Vejce z pomlázky: Tři recepty, které užijete po Velikonocích

Foto: Tomáš Rubín

Nám se dobroty s vařenými vejci líbily natolik, že rozhodně nebudeme čekat jen jednou za rok na Velikonoce

At už vám zbyla vajíčka po pomlázce nebo máte doma obzvláště úspěšné koledníky, přebytek vařených vajec není nikdy na škodu. Připravíte z nich totiž rychlé a zdravé večeře!

Článek

Přebytek vařených vajec je po Velikonocích celkem tradiční problém, a proto pro vás máme hned několik tipů, jak s nimi naložit. Můžete si je sice jen tak nakrájet do jarní zeleninové polévky nebo je považovat za znamení k přípravě španělských ptáčků, ale my s hrozící plavkovou sezonou raději vsázíme na odlehčenější recepty.

Začneme orientálními naloženými vejci, která skvěle chutnají i krásně vypadají (a skladovat je tak můžete minimálně týden!), pokračovat budeme klasickou pomazánkou s uzenou rybou a na závěr si dáme odlehčenou variantu vajíčkového salátu. Místo majonézy do něj totiž přijde avokádo, které dodá pomazánce krásně krémovou strukturu, ale je plné zdravých tuků a vitaminů.

Naložená vejce a plněná vejce s kari

Potřebujete: 12 vařených vajec, ¾ hrnku jablečného octa, ¾ hrnku vody, lžičku soli, 2 lžičky kurkumy (nebo kari), 2 lžičky cukru krupice, 2 sušené chilli papričky (lze vynechat), 1 malou cibuli nebo 2 šalotky

Na náplň 12 vajec: 2 lžičky kari koření, 4 lžičky majonézy, 2 lžičky jogurtu, pálivou omáčku (Tabasco, Sriracha, Heinz), sůl, petržel nebo pažitku na ozdobu

Foto: Tomáš Rubín

Kurkuma dodá vajíčkům barvu i chuť

Postup: Ocet, vodu, sůl, kurkumu, cukr a chilli společně minutu povařte a ještě horkým nálevem zalejte oloupaná vajíčka s proužky cibule. Nechte do druhého dne marinovat (vejce by měla být obarvená už cca za 3 hodiny, ale druhý den budou lepší), v lednici vám vydrží až 10 dnů.

Vajíčka můžete jíst samotná jen tak na chlebu nebo je jako já naplnit: žloutky utřete nebo rozmixujte s kari, majonézou, jogurtem, kapkou chilli omáčky a solí dle chuti. Hmotu plňte lžičkou nebo cukrářským sáčkem zpátky do bílků a zdobte kouskem petržele nebo pažitky.

Tip: Na podobné přírodní bázi můžete mít vajíčka obarvená i na růžovo. Návod, jak na to, najdete v článku Velikonoční dobroty nejen pro koledníky. Děti je milují!.

Vajíčková pomazánka s makrelou

Potřebujete: 1 uzenou makrelu (250 g), 3 vařená vejce, 3–4 kyselé okurky, hrst pažitky, 100 g lučiny, 4 lžičky plnotučné hořčice, 2 lžičky majonézy nebo jogurtu, citron, sůl, pepř

Na ozdobu: pažitku, cibuli, vařená vejce, petržel, ředkvičky, kyselé okurky

Foto: Tomáš Rubín

I klasickou vajíčkovou pomazánku můžete naservírovat s nápadem

Postup: Rybu oberte od kostiček a smíchejte s nasekanými vajíčky a okurkami, nastříhanou pažitkou, lučinou, hořčicí a majonézou a podle chuti dolaďte citronovou šťávou, čerstvě mletým pepřem a solí. Podávejte s oblíbeným pečivem a čerstvou zeleninou.

Avokádový vajíčkový salát bez majonézy

Na 2 porce potřebujete: 1 zralé avokádo, citron nebo limetu, hrst medvědího česneku nebo koriandru, sůl, pepř, chilli omáčku dle chuti

Foto: Tomáš Rubín

Díky avokádu je i salát bez majonézy krásně krémový a poslouží jako sytá snídaně nebo zdravá večeře

Postup: Avokádo rozmačkejte a ihned pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědlo. Smíchejte s nasekanými vajíčky a medvědím česnekem (v kombinaci s limetkou je skvělý zase koriandr) a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a kapkou pálivé omáčky. Podávejte jako zdravější alternativu klasické vajíčkovky nebo jako já zabalené v tortille.

Co děláte s vařenými vejci u vás doma?

ynezorPumanzeSaNyknalC