Hlavní obsah

Komáři, mouchy, klíšťata: Bojujte proti nim přírodními zbraněmi!

Foto: Thinkstock

Pohodu na terase si můžete užít. Když se zbavíte otravného hmyzu!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už teď vás určitě trápí klíšťata, komáři a mouchy. Jak si užít léto bez tohoto otravného hmyzu? Nasaďte na ně nejsilnější zbraně. Ty přírodní! Máme pro vás tipy z vlaštovičníku, rozmarýnu i hřebíčku.

Článek

Klíšťata na vás číhají ve vyšší trávě, komáři se objeví s prvním rozsvíceným světlem a mouchy? Poletují kolem v létě snad neustále. Co na ně platí? Pátrali jsme za vás ve zdrojích přírody. Co před vámi zatím možná ukrývaly babky kořenářky?

Univerzální tip proti hmyzu

Recept na olej z vlaštovičníku proti klíšťatům, komárům a mouchám je celkem prostý, účinný je ale stoprocentně: Celý vlaštovičník omyjte, nastříhejte, naplňte jím zavařovací sklenici a zalijte jedlým olejem. Zavíčkujte, postavte na 8–10 dní na okno, na slunce. Olej pak slejte do menších lahviček. Pro tři osoby stačí 50 ml na celé léto.

Před procházkou do přírody si tímto olejem namažte ruce, nohy až po kolena a krk, hmyz se vám vyhne. Máme vyzkoušeno, že olejem lze potírat i kočku nebo psa, potřete je na hlavě a zespodu.

Foto: Thinkstock

Odvar z rozmarýnu zatočí s klíšťatyFoto: Thinkstock

Rozmarýnem proti klíšťatům

I rozmarýn dokáže bojovat s klíšťaty! Jak? Svařte 1 litr vody, hned po odstavení do ní nasypte sáček sušeného rozmarýnu nebo do ní ponořte několik nasekaných snítek toho čerstvého. Rozmarýn nechte louhovat až do vychladnutí vody, potom sceďte. Přidejte lžíci octa, vše přelejte do lahvičky se sprejem a uchovávejte v ledničce. Jde o účinný přírodní repelent.

Co funguje proti komárům?

Bránit se můžete i pilulkami! Před výletem užijte vitamin B (forte), ovádi ani komáři na vás nepůjdou. Podobně prý působí i přírodní prostředek pangamin (obsahuje pivovarské kvasnice). A tipy na potírání?

  • Dobrý účinek má čajovníkový olej (tea tree oil), dejte si ho pár kapek do tělového mléka, které používáte. Také můžete použít místo čajovníku několik kapek eukalyptového oleje, má stejnou funkci.
  • Nebo do francovky nasypte hřebíček (na 2 dcl asi 30 kusů), nechte den vyluhovat a žádný komár na vás nepůjde. Přípravek je účinný, jen opatrně s oděvem, může ho mírně zabarvit.
Foto: Thinkstock

Je vám příjemná vůně hřebíčku? Výborně, hmyzu totiž ne!Foto: Thinkstock

Klidný večer bez obtížného hmyzu

Chcete si užívat večer na terase a přitom svítit? Jde to! Stačí sáhnout po aroma lampě a některé účinné směsi. Po jaké přesně?

Vyzkoušejte 4 kapky oleje z hřebíčku, 3 kapky pomeranče, 3 kapky čajovníku, 2 kapky citronu.

Spolehlivým odpuzovačem je opět i známý čajovník. Pokud je pro vás jeho vůně příliš silná, doporučuje se směs 3 kapek čajovníku, 2 kapek levandule a 2 kapek vůně, kterou máte rádi. Místo čajovníku můžete použít kapky eukalyptu.

Podobně působí i muškát (olej z muškátu se jmenuje gerániová silice), používá se do lamp ve směsi 2 kapky muškátového oleje a 2 kapky hřebíčkového.

Věděli jste, že i bazalka v květináči čistí vzduch, odpuzuje mouchy a komáry? A že muškát za okny nepropustí nepříjemný hmyz, včetně komárů? Podobně prý působí i afrikány, nebo rajčata. A jaké jsou vaše vyzkoušené tipy proti komárům, mouchám či klíšťatům?

Reklama

Načítám