Hlavní obsah

Advent na Vysočině. Světlá nad Sázavou okouzlí vánočně osvětleným zámeckým parkem

Foto: Stanislav Peluch

Foto: Stanislav Peluch

Světlá nad Sázavou i letos osloví sváteční atmosférou. V prosinci se romantický zámecký park rozzáří vánoční výzdobou. Chybět nebude ani pestrý adventní program, který potěší jak děti, tak dospělé. Těšit se můžete na zámeckou kavárnu, vánoční jarmarky a koledy nebo na mikulášskou v podání čertů.

Článek

I tento rok se anglický zámecký park ve Světlé nad Sázavou promění v dokonalé místo pro vánoční procházku. Kromě romantických laviček, upravených cest a pohádkových mostů přibude v parku také sváteční element – světelná výzdoba. Po procházce se nezapomeňte zastavit na některé z adventních akcí, během kterých si poslechnete koledy, nakoupíte pod stromeček nebo zabavíte ratolesti.

Vánoční procházka vyzdobeným zámeckým parkem

Světelský zámecký park z 19. století stojí sám o sobě za návštěvu. Na jednom místě najdete rybníky a říčky, mosty i lávky, kamenné lavičky a kouzelné altánky. Přidáte-li k tomu ještě sochy ze světýlek, máte o zážitek postaráno. Vánoční náladu nejlépe načerpáte po setmění, kdy se zámecký park rozzáří a promění se v scenerii z vánočního filmu.

Park je dostatečně velký na to, abyste vypustili děti na koulovačku a sami si zašli odpočinout do zámecké kavárny, která má během adventu otevřeno vždy od středy do neděle. Ochutnat zde můžete kvalitní kávu i sladké zákusky. Pokud se do parku vydáte v neděli, nezapomeňte zajít i na prohlídku zrekonstruovaného zámku, během které si budete připadat jako Popelka na bále.

Foto: Stanislav Peluch, 2021

Světelná socha koně s ozdobenými sáněmi zaparkovanými v zámeckém parku Foto: Stanislav Peluch, 2021

Adventní program ve Světlé nad Sázavou

Procházkou v zámeckém parku nabídka ve Světlé nekončí. Vyrazíte-li druhou adventní neděli (4. 12.), dočkáte se vystoupení oblíbené hudební dvojice Štístko a Poupěnka, které potěší zejména malé posluchače. Koncert proběhne ve Společenském domě v divadelním sále od 15 hodin. Následovat bude skutečně zapeklité peklo. To odstartuje čertovským ohněm na zámku, kde děti přivítá sám Lucifer. Odvážlivci, kteří se mu postaví, dostanou za svoji nebojácnost odměnu od andělů.

Třetí a čtvrtou adventní neděli (11. a 18. 12.) proběhne na náměstí zámku vánoční jarmark. Nemusíte se tedy bát, že byste kvůli procházce v zámeckém parku nestihli nakoupit drobnosti pod stromeček. V neděli 18. 12. poběží také druhý ročník přehlídky retro kočárků neboli Kočárkování. Vítáni jsou všichni nadšenci a vlastníci starobylých vozítek.

Každou adventní neděli bude zároveň otevřena Galerie Na Půdě, infocentrum pro turisty a místní kostel. Ve větších skupinách lze rovněž navštívit světelské podsvětí. Do Světlé si ovšem můžete přijít i zazpívat koledy. Sraz je ve středu 7. prosince na schodech před kostelem. V rámci akce Česko zpívá koledy zazní napříč celou republikou od 18 hodin celkem šest tradičních koled. Ve středu také zabavíte děti na tvořivých dílnách, které se uskuteční 7. a 14. prosince v dětském oddělení knihovny.

Program toho nejlepšího, co vás na Vysočině čeká, můžete nalézt na vysocina.eu.

Reklama

Související témata:

Načítám