Hlavní obsah

Bez sazí, prachu a kouře. Vytápění kotlem na dřevo a pelety se snoubí s čistým a moderním bydlením

Foto: BLAZE HARMONY

Čistá technická místnost s kombinovaným kotlem na dřevo a pelety HYBRID BIOMASSFoto: BLAZE HARMONY

Vytápění rodinného domu kotlem na tuhá paliva často provází představa špinavé zakouřené kotelny umístěné mimo obytnou část domu. U moderních domů a kotlů už to tak ale nebývá. Vytápění dřevem, tímto tradičním a obnovitelným zdrojem energie, je zcela v souladu s dnešním bydlením a požadavky na minimální údržbu a obsluhu kotle.

Článek

S nástupem inovativních, úsporných a ekologických kotlů na dřevo i pelety se také není třeba obávat případných budoucích zákazů nebo zásadních legislativních omezení. Jak píše server TZB-Info.cz, evropská legislativa počítá s lokálním vytápěním domů biomasou i po roce 2050.

Základem je moderní dřevozplyňující kotel

Navštívili jsme řadový rodinný dům, jehož suterén je vybaven a uzpůsoben tak, aby pokryl nejen nutné technické zázemí objektu, ale aby zároveň nabídl co nejvíce dalších možností využití.

Foto: BLAZE HARMONY

Kotel na dřevo a pelety HYBRID BIOMASSFoto: BLAZE HARMONY

Srdcem těchto prostor, a vlastně i celého domu, je inovativní kombinovaný kotel na dřevo a pelety HYBRID BIOMASS od českého výrobce Blaze Harmony. Tento kotel obsahuje několik patentů, díky nimž dosahuje vysoké účinnosti. To se ve výsledku projeví v úsporném a šetrném provozu. Jednoduše řečeno, přikládáte méně často, šetříte palivo a tím pádem i náklady na vytápění.

Z praktického hlediska je však největší výhodou vysoká míra komfortu a snadná obsluha kotle. Například promyšlené přikládání shora, kdy si otevřením horních dvířek zpřístupníte celou komoru kotle a pohodlně ji naplníte palivem. Na rozdíl od kotlů s bočním přikládáním vám nikde nic nevypadává a okolí kotle zůstává čisté. Při přikládání si také nezakouříte místnost, protože otevřením dvířek se spustí odtahový ventilátor a ten odsává kouř a spaliny do komína.

Peletový hořák promění kotel na automat

Takovýto inovativní dřevozplyňující kotel je navíc rozšířen o rotační hořák s automatickým přechodem na spalování pelet. Ve chvíli, kdy vyhoří palivo ve spalovací komoře, kotel začne automaticky spalovat pelety. Tím je zajištěn nepřetržitý provoz kotle i při delší nepřítomnosti majitele například na dovolené. Tak je dosaženo automatického provozu srovnatelného například s plynovými kotli.

Foto: BLAZE HARMONY

Spalování pelet v rotačním hořáku kotle HYBRID BIOMASS Foto: BLAZE HARMONY

Výrobce kotlů myslel také na případ, kdy jste mimo domov. Pak si můžete na svém počítači nebo chytrém telefonu zkontrolovat stav kotle a vytápění svého domu upravit či přizpůsobit. Topení peletami je možné spustit i na dálku, takže v zimě si můžete zatopit ještě před příjezdem domů. Návrat k vytápění zplynovacím kotlem provedete opětovným ručním přiložením dřeva do spalovací komory.

Foto: BLAZE HARMONY

Řídicí jednotka s dotykovým ovládáním je také přímo na kotliFoto: BLAZE HARMONY

Přestavba kotelny na víceúčelovou místnost povýší hodnotu celého domu

Ve zmíněném domě je nainstalována první generace kotle Hybrid Biomass a funguje již pátým rokem. Od jeho instalace zatím nebylo potřeba prostor vymalovat. I tato dlouhá doba je důkazem, jak čisté může být vytápění kotlem na tuhá paliva. V suterénu vybudovali majitelé kromě kotle také malou tělocvičnu a saunu. Obytný prostor se tak rozšířil o několik desítek čtverečních metrů.

Investice do správného způsobu vytápění tak může přinést několik úrovní zhodnocení vaší nemovitosti, které byste zpočátku vůbec nečekali. Navíc získáte téměř úplnou nezávislost na dodavatelích energií. To je v dnešní době nedocenitelná výhoda v zajištění nepřetržitého tepla ve vašem domě. Proto není náhoda, že firma Blaze Harmony při prezentaci svých unikátních produktů přichází s výstižným sloganem - aby teplo vašeho domova nevyhaslo.

Související témata:

Načítám