Hlavní obsah

První úmrtí na záškrt po 55 letech. Není to banalita, tato nemoc umí udusit miminko i dospělého

Foto: karakedi35, Shutterstock.com

Foto: karakedi35, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jihlavské nemocnici dnes zemřel na záškrt 82letý muž z Prahy. Je to poprvé od roku 1969. Záškrt je jedna z nemocí, kterou se v rozvinutých zemích včetně Československa podařilo vymýtit zavedením očkování – u nás to bylo v roce 1946. Předtím chorobou při epidemiích trpělo zhruba 300 lidí na 100 tisíc obyvatel. A měla opravdu vážné následky.

Článek

„Pacient netrpěl žádným jiným závažným onemocněním, jednalo se o sportovce a aktivně žijícího seniora. Záškrt byl tedy pravděpodobně přímou příčinou úmrtí,“ uvedla zástupkyně vedoucího oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Kateřina Fabiánová. Po 55 letech jde o první úmrtí na tuto závažnou nemoc. Sice se jedná o raritní případ, to ale nemění nic na tom, že když už se objeví, je třeba situaci nepodcenit.

Příznaky a přenos záškrtu

Nemoc způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, která se přenáší kapénkovou infekcí a napadá zejména horní cesty dýchací. Projevuje se jako velmi těžká angína. Bakterie se nejčastěji usadí na mandlích a v hltanu a začnou produkovat toxin, který je zodpovědný za silnou bolest v krku, horečku, dýchací potíže a zvětšení mandlí. Výrazně se zvětší i uzliny pod čelistí. Na mandlích se objevují silné povlaky (= pablány), které se šíří i do okolí, stav nemocného se bez léčby zhoršuje, mívá horečku kolem 40 °C, špatně se mu dýchá, a to jen s otevřenými ústy, nemůže polykat.

Inkubační doba a nakažlivost

Záškrt propukne nejčastěji do dvou až pěti dní od nakažení. Nemocný je infekční obvykle od konce inkubační doby po celou dobu nemoci, většinou 14 dnů a někdy i déle. Je-li léčen antibiotiky, doba nakažlivosti pro okolí se snižuje.

Vyšetření a léčba: čím dříve, tím lépe

Lékař nemoc pozná podle stavu mandlí. Důležitý je výtěr, aby se nákaza potvrdila, přítomnost toxinů v oběhu zjistí odběr krve. Záškrt se léčí antibiotiky a proti toxinu kolujícímu v krvi se používala speciální antitoxická látka – antidifterické sérum. Čím dříve se léčba podá, tím více se sníží riziko úmrtí čí následných vážných komplikací. Problém ovšem je, že dnes už je antidifterické sérum u nás v podstatě nedostupné, protože se přestalo vyrábět a záškrt je v našich podmínkách velice vzácný. Užívá se proto kombinace antibiotik a podpůrná léčba. Pacient musí být v nemocnici.

Jak moc je záškrt zlý a rychlé podání léčby důležité, o tom svědčí největší závod psích spřežení Iditarod. Vznikl jako upomínka na psí i lidské hrdiny, kteří dokázali v roce 1925 během sněhové bouře dopravit sérum do aljašského Nome, kde vypukla epidemie difterie a město bylo kvůli špatnému počasí odříznuto od světa.

Foto: FotoDuets, Shutterstock.com

Záškrt kosil hlavně malé děti. Dodnes není známá jiná opravdu účinná prevence, než je očkováníFoto: FotoDuets, Shutterstock.com

Komplikace: nemocné ledviny, nervy i srdce

Záškrt není banalita a patřil dříve mezi nejčastější příčiny úmrtí dětí do 15 let. Bakterie záškrtu produkuje nebezpečný difterický toxin, a jestliže se záškrtová angína včas neléčí vhodnými antibiotiky, napadá srdce, ledviny a nervy, což se projeví (někdy až po několika týdnech) různými typy poškození důležitých orgánů (například selháváním či myokarditidou) a také záškrtovými obrnami. Tyto komplikace mohou být i smrtelné. Velice časté také bylo, že se vlivem zduření sliznic v dýchacích cestách nemocný udusil.

Prevence záškrtu: jedině vakcína

Povinné očkování začalo v roce 1946, poté nemocnost prudce klesla. V současné době se očkování provádí od 9. týdne věku dítěte, následuje přeočkování za dva měsíce, v 11. až 13. měsíci života, následně pak v 5. až 6. roce a 10. až 11. roce věku dítěte. Pak se očkování doporučuje každých 10 let.

Stejně tak je vhodné přeočkování před cestami mimo Evropu a Severní Ameriku, zvlášť pokud se hodláte pohybovat i jinde než jen po větších hotelích, slavných památkách a ve velkoměstech. Nebezpečí číhá i v bývalých státech Sovětského svazu.

Záškrt

  • Jiný název - Difterie
  • Popis - Bakteriální onemocnění zejména horních cest dýchacích
  • Příznaky - Silná bolest v krku podobná angíně, horečky, dýchací potíže, otok uzlin, povlak mandlí
  • Inkubační doba - 2 až 5 dnů
  • Léčba - Antibiotika a antidifterické sérum proti toxinům v krvi
  • Smrtnost - Nejvyšší nemocnost u nás byla při epidemii v roce 1943, tehdy onemocnělo zhruba 40 tisíc lidí a smrtnost se pohybovala mezi 5–8 procenty.
  • Prevence - Očkování

Článek byl doplněn o aktuální informace.

Reklama

Načítám