Článek
Ghí neboli přepuštěné máslo se stalo v posledních letech stejně populární jako třeba olivový olej.
„V kuchyni ho používaly už naše prababičky. Vyhovovalo jim, že se nepřepaluje, voní, a hlavně: že se nemusí skladovat v chladu, což bylo velké plus v časech, kdy nebyly lednice. Dnes se ví, že se jedná o hodnotný a zdraví prospěšný tuk, při jehož zahřívání nevznikají toxické látky. Neobsahuje bílkovinu a mohou ho jíst už děti od šesti měsíců nebo pacienti trpící celiakií či chronickými záněty střev,“ vysvětluje Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě.
Ghí jí natolik učarovalo, že se jej rozhodla vrátit zpátky do českých kuchyní. Nyní, po osmi letech od začátku výroby, která probíhá ručně a podle starých receptur, tady zpracovávají dvě tuny čistého máselného tuku týdně a vyváží ho i do zahraničí.
Letní Bio ghí má sytě žlutou barvu a je plné vitaminůFoto: České ghíčko
Bio ghí – vyšší level ghíčka
Přestože má klasické ghí tolik dobrých vlastností a je pokládáno za jednu ze superpotravin, existuje ještě jeho dokonalejší varianta. Tou je ghí v biokvalitě.
„Bio ghí připravujeme z bio másla, které dovážíme z certifikovaných mlékáren. Krávy, od kterých pochází mléko na toto máslo, se v sezoně pasou pouze na trávě a v této době splňují kritéria kvality grass-fed. Jejich maso i mléko proto obsahují větší množství vitaminů, minerálů a například i kyselinu CLA, která pomáhá snižovat tuky v těle, hladinu cholesterolu a pomáhá budovat svalovou hmotu,“ vysvětluje Andrea Zpěváková Dostálová.
Ghí se nemusí skladovat v lednici, a přesto má dlouhou trvanlivostFoto: České ghíčko
Češi, i díky Bio ghí, vaří zdravěji
Zájem o Bio ghí (ale i o klasické ghí a další produkty z něj, jako jsou Ghítely, zdravější varianta oblíbené pomazánky), stále stoupá. Nejspíš to souvisí i se společenskou situací a atmosférou, kterou vyvolala koronavirová pandemie.
„Objednávky na e-shopu nám stouply až trojnásobně. Vysvětlujeme si to tím, že mnoho lidí zůstalo doma, začali si sami vařit a hledali zdravější zdroje surovin,“ uzavírá podnikatelka, jejíž produkty si oblíbili i lidé ve Španělsku, Itálii, Slovinsku, Chorvatsku a Spojených arabských emirátech.
Přepuštěné máslo je vhodné i pro alergiky, neobsahuje kasein ani laktozuFoto: České ghíčko
Bio ghí – přepuštěné máslo – je nabité vitaminy a minerály a díky betakarotenu má výrazně žlutou barvou. Při zahřívání se nepřepaluje (má vysoký kouřový bod 250 °C), voní a skvěle chutná. V kuchyni má rozmanité použití – můžete si na něm připravit vajíčka nebo palačinky, podusit rýži, omastit jím brambory či na něm „zdravěji“ smažit. Vydrží až rok a nemusí se chladit. Bio ghí koupíte na www.ceskeghicko.cz za 477 Kč (760 ml), 255 Kč (340 ml) nebo litrové balení za 599 Kč.