Hlavní obsah

Češi mají rádi česká jablka, většina z nich pochází z nádherné krajiny v Polabí

Foto: Kaufland

Foto: Kaufland

Robert Vyšata se již téměř 30 let stará o to, aby Češi mohli jíst česká jablka. Jako majitel společnosti Bohemia Apple je dnes u nás největším sadařem. O jeho sady pečuje více než 100 lidí, díky tomu se mohou jablka dostat k zákazníkům včas. I do prodejen Kaufland, s nimiž již řadu let spolupracuje.

Článek

Pamatujete si na první úrodu, kterou jste sklidil?

Naše první úroda čítala přibližně 1000 tun ovoce na 340 hektarech sadů, což je z dnešního pohledu něco nepředstavitelného. Nicméně kvůli zastaralému technickému vybavení a absenci skladovacích kapacit nás tato úroda pěkně potrápila.

Máte v sadu nějakou odrůdu, ke které máte osobní vztah?

Máme kousek sadu s odrůdou Bohemia. Jelikož tento sad založil můj táta, a navíc má stejný název jako naše firma, mám k této odrůdě velmi osobní vztah.

Foto: Kaufland

K hlavním odrůdám pěstovaným v Tuchorazi patří například Golden Delicious, Gala, Red Delicious, Gloster, Jonagold a IdaredFoto: Kaufland

Jak poznáte, že je jablko opravdu zralé a připravené na sklizeň?

Než se jablko dostane k zákazníkovi, sledujeme řadu ukazatelů, jako je obsah škrobu, cukru, kyseliny nebo jaká je jeho tvrdost. Na základě toho dokážeme vyhodnotit, zda už je jablko zralé. Zároveň nám to pomáhá určit, zda je vhodné k okamžité spotřebě nebo k dlouhodobému skladování.

Spolupracujete s obchodním řetězcem Kaufland. Jak probíhá cesta jablka od stromu až na prodejní pult?

Všechno, co děláme, směřuje k jedinému cíli, a to dodat kvalitní produkt. Jablko nejprve pěstujeme, a přitom dbáme na jeho správnou velikost, chuť i vzhled slupky. Už při pěstování se soustředíme na to, abychom používali co nejméně chemických přípravků. Když jablka dozrají, šetrně je sklízíme a ukládáme do plastových velkoobjemových beden. Následně je uchováváme v dusíkové atmosféře a provádíme testy na přítomnost reziduí chemických látek. Před expedicí všechna jablka pečlivě omyjeme, třídíme podle velikosti a balíme. Objednávky a závozy do centrálních skladů zajišťujeme každý den.

Foto: Kaufland

Společnost využívá moderní technologie pro skladování, třídění a balení jablekFoto: Kaufland

Jaké trendy v pěstování sledujete?

Samozřejmě i v pěstování jablek jsou nové trendy, jako je bioprodukce, klubové odrůdy nebo nové ekologičtější typy balení. Všechny trendy bedlivě sledujeme a pokud nás něco zaujme, věnujeme se tomu.

Vnímáte, zda si lidé více cení českých jablek oproti dovozovým?

Ano, naštěstí pro nás preferují Češi stále jablka z české domácí produkce.

Foto: kaufland

Celý sad je potřeba neustále udržovat v té nejlepší kondiciFoto: kaufland

Související témata:

Načítám