Článek
Valašská kyška se stává symbolem kvality a tradice, jež v dnešní době plné inovací a novinek nabízí jistotu a chuť, kterou si zamilujete.
Dlouholetá tradice
Výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí mají dlouhou výrobní tradici a patří mezi nejoblíbenější mléčné výrobky u nás. Kysané mléčné výrobky jsou takové, do kterých byly přidány kysací bakteriální kultury (bakterie mléčného kysání). Produkty jsou vhodné i pro lidi, již bojují s nadváhou. Mají totiž relativně nízkou energetickou hodnotu. Jsou lehce stravitelné a obsahují méně laktózy než klasické mléko, čímž se stávají vhodnou potravinou pro osoby trpící lehčí formou laktózové intolerance.

Valašská kyška se stala Mlékárenským výrobkem roku 2025 a také získala Cenu médiíFoto: mlekarna-valmez.cz
Prestižní ocenění
Valašská kyška je ideální volbou pro každého, kdo si chce vychutnat lahodnou chuť a zároveň podpořit své trávení. Kysané mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin, vápníku, fosforu a vitaminů skupiny B. Mlékárna Valašské Meziříčí si po celá léta zachovává vysokou kvalitu „své“ Valašské kyšky, a to i v době, kdy cena základních surovin stále stoupá. Tento přístup byl oceněn nejen spotřebiteli, ale i odbornou porotou. Ta zvolila Valašskou kyšku Mlékárenským výrobkem roku 2025 v kategorii Zakysané mléčné výrobky. Výrobek si odnesl také Cenu médií. Ocenění uděluje Ministerstvo zemědělství, Českomoravský svaz mlékárenský, Český komitét Mezinárodní mlékařské federace, Sekce pro mléko při Potravinářské komoře ČR a Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Letos se 22. ročníku soutěže „Mlékárenský výrobek roku“ zúčastnilo 18 tuzemských výrobců s celkem 55 výrobky, které byly hodnoceny v 9 kategoriích. Odborníci i veřejnost si tak připomněli Světový den mléka. Ten se slaví již od roku 1957. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Mgr. Marek Výborný.

Obliba tohoto lahodného výrobku rok od roku rosteFoto: mlekarna-valmez.cz
Jak se hodnotilo
„Hodnocení za účasti 23 nezávislých porotců proběhlo v Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Posuzovala se nejen celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy. Charakteristickým trendem letošního ročníku byl poměrně vysoký podíl tzv. high-protein výrobků, tedy těch se zvýšeným obsahem mléčných bílkovin, které odpovídají moderním výživovým trendům. Zastoupena byla i řada výrobků s přídavkem probiotických kultur. Tím se stávají funkčními potravinami. Opět se objevila řada výrobků s reformulovaným složením, například výrobky bez laktózy,“ uvedl Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského.

Valašská kyška Foto: mlekarna-valmez.cz
Více na: jogurtmarlenka.cz, mlekarna-valmez.cz, facebook, instagram