Hlavní obsah

Mlékárenským výrobkem roku je Valašská kyška – královna zakysaných mléčných výrobků

Foto: mlekarna-valmez.cz

Valašská kyška je symbolem kvality a tradiceFoto: mlekarna-valmez.cz

Dlouhá, stabilní a spolehlivá – takto bychom mohli charakterizovat cestu Valašské kyšky, stálice v sortimentu Mlékárny Valašské Meziříčí. Obliba tohoto lahodného výrobku rok od roku roste, a to nejen mezi milovníky čerstvých kysaných produktů, ale i mezi odborníky.

Článek

Valašská kyška se stává symbolem kvality a tradice, jež v dnešní době plné inovací a novinek nabízí jistotu a chuť, kterou si zamilujete.

Dlouholetá tradice

Výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí mají dlouhou výrobní tradici a patří mezi nejoblíbenější mléčné výrobky u nás. Kysané mléčné výrobky jsou takové, do kterých byly přidány kysací bakteriální kultury (bakterie mléčného kysání). Produkty jsou vhodné i pro lidi, již bojují s nadváhou. Mají totiž relativně nízkou energetickou hodnotu. Jsou lehce stravitelné a obsahují méně laktózy než klasické mléko, čímž se stávají vhodnou potravinou pro osoby trpící lehčí formou laktózové intolerance.

Foto: mlekarna-valmez.cz

Valašská kyška se stala Mlékárenským výrobkem roku 2025 a také získala Cenu médiíFoto: mlekarna-valmez.cz

Prestižní ocenění

Valašská kyška je ideální volbou pro každého, kdo si chce vychutnat lahodnou chuť a zároveň podpořit své trávení. Kysané mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin, vápníku, fosforu a vitaminů skupiny B. Mlékárna Valašské Meziříčí si po celá léta zachovává vysokou kvalitu „své“ Valašské kyšky, a to i v době, kdy cena základních surovin stále stoupá. Tento přístup byl oceněn nejen spotřebiteli, ale i odbornou porotou. Ta zvolila Valašskou kyšku Mlékárenským výrobkem roku 2025 v kategorii Zakysané mléčné výrobky. Výrobek si odnesl také Cenu médií. Ocenění uděluje Ministerstvo zemědělství, Českomoravský svaz mlékárenský, Český komitét Mezinárodní mlékařské federace, Sekce pro mléko při Potravinářské komoře ČR a Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Letos se 22. ročníku soutěže „Mlékárenský výrobek roku“ zúčastnilo 18 tuzemských výrobců s celkem 55 výrobky, které byly hodnoceny v 9 kategoriích. Odborníci i veřejnost si tak připomněli Světový den mléka. Ten se slaví již od roku 1957. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Mgr. Marek Výborný.

Foto: mlekarna-valmez.cz

Obliba tohoto lahodného výrobku rok od roku rosteFoto: mlekarna-valmez.cz

Jak se hodnotilo

„Hodnocení za účasti 23 nezávislých porotců proběhlo v Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Posuzovala se nejen celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy. Charakteristickým trendem letošního ročníku byl poměrně vysoký podíl tzv. high-protein výrobků, tedy těch se zvýšeným obsahem mléčných bílkovin, které odpovídají moderním výživovým trendům. Zastoupena byla i řada výrobků s přídavkem probiotických kultur. Tím se stávají funkčními potravinami. Opět se objevila řada výrobků s reformulovaným složením, například výrobky bez laktózy,“ uvedl Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského.

Foto: mlekarna-valmez.cz

Valašská kyška Foto: mlekarna-valmez.cz

Související témata:

Načítám