Hlavní obsah

Zima se blíží: Zachrání nás české pelety ze dřeva?

Foto: EPC

Peletový kotel je především automatickýFoto: EPC

Českou vesnici může před vysokými účty za teplo zachránit ta nejprostší surovina – dřevo. A nemusí to vůbec znamenat pravidelné štípání polínek ani přikládání do kotle. Přes čtyřicet tisíc domácností u nás už topí dřevěnými peletami, a to automaticky a bez práce.

Článek

Dřevěné pelety jsou malé válečky, které se dnes vyrábějí na každé větší české pile. Je to jednoduché: když se řeže dřevo, lítají nejen třísky, ale také vzniká spousta piliny. Ta se dříve likvidovala jako odpad, ale dnes se lisuje do tvaru malých válečků, které přinesly revoluci ve vytápění dřevem.

Na rozdíl od klasických polínek nebo briket, dřevěné pelety se nemusí do kotle ručně přikládat. Vše se děje automaticky, protože malé válečky samy putují šnekovým dopravníkem ze zásobníku rovnou do kotle. Stačí nastavit požadovanou teplotu na termostatu a kotel se sám zapíná, vypíná a dokonce i čistí.

Dřevěné pelety jsou díky tomu oblíbené u každého, kdo už nemůže neustále přikládat a trávit čas v kotelně. S trochou nadsázky platí, že kotel na pelety by zvládlo ovládat i dítě. Peletové kotle jsou také ideální bezobslužnou variantou vytápění pro seniory.

Foto: Česká peleta

Takhle jednoduše se peletami vytápí. 1) pelety doveze cisterna, 2) zásoba paliva na celý rok, 3) peletový kotel, 4) volitelná akumulační nádobaFoto: Česká peleta

Dřeva bude v našich lesích vždycky dost

Pelety jsou skutečně jen dřevo, neobsahují žádná lepidla ani příměsi. A dřevo je surovina, které budeme mít v Česku vždycky dost. „V posledních letech jsme vyváželi až dvě třetiny českých pelet do Itálie nebo Rakouska. Ale domácí výrobci chápou, že jejich hlavním cílem je prodat většinu doma,“ vysvětluje Vladimír Stupavský, předseda národní asociace Česká peleta.

Poslední rok nám jasně ukázal, že právě soběstačnost a nezávislost jsou klíčové hodnoty, když uvažujeme o vytápění. Abychom se nemuseli bát, kdy nám kdo „zavře kohouty“, je lepší spoléhat na vlastní zdroje, české výrobce a české palivo.

Foto: DEPI

Peletová kamna hřejí, a jsou navíc pěknáFoto: DEPI

Levnější je jenom palivové dřevo

Peletáren je v Česku už více než čtyřicet, jak ukazuje nezávislý vyhledávač Koupitpelety.cz. I ony musely letos zdražovat. Pořád však platí, že cena pelet je ve srovnání s plynem nebo elektřinou stále o dost nižší. V posledním roce byly pelety k dostání za stejnou cenu jako pytlované uhlí, levnější je už jenom palivové dřevo.

Jen nezapomeňte kontrolovat, jestli má výrobce certifikaci kvality ENplus. „Nekvalitní pelety totiž můžou poškodit kotel, který vám potom nevydrží tak dlouho. A navíc mají nižší výhřevnost, a tedy jich spálíte víc,“ upozorňuje Stupavský.

S výběrem kotle i úpravami kotelny vám nejlépe poradí zkušený topenář z vašeho kraje, kterého můžete najít v národní databázi topenářů. Peletové kotle vyrábí řada českých i zahraničních firem, výběr je obrovský a dobrá zpráva je, že se na ně vztahují kotlíkové dotace a příspěvek od státu až 130 tisíc Kč.

Pro vytápění menších prostor se naopak hodí peletová kamna. Vybere si každý.

Foto: Státní fond životního prostředí ČR

Společně pro zelenou EvropuFoto: Státní fond životního prostředí ČR

Reklama

Související témata:

Načítám