Hlavní obsah

Zimní domov plný světel

Foto: Möbelix

V moderním interiéru se nebojte experimentů. (Vánoční světelný řetěz Baumi, 999 Kč)Foto: Möbelix

Zpříjemněte si nejen předvánoční a sváteční čas milými světýlky. Prozáří tmu, zútulní prostor a postarají se o nezaměnitelnou atmosféru. Ať už zvolíte moderní LED dekorace, nebo tradiční plamen svíčky, o dokonalý výsledek bude postaráno!

Článek

Tlumené osvětlení v hřejivých tónech žluté a oranžové je ten správný recept na to, jak si doma užít i tmavé nevlídné období pozdního podzimu a zimy. Moderní technologie nabízejí nepřeberné množství dekorativních lamp a instalací, které se stanou originálním doplňkem interiéru. Můžete je bez obav kombinovat s nestárnoucí klasikou, jako jsou lucerny nebo svícny.

Foto: Möbelix

Při dekorování světly nezapomínejte ani na ložnici. (LED dekorace Noelle, 549 Kč; lucerna Tanja od 1 299 Kč)Foto: Möbelix

Zázraky ze zásuvky

Vynález LED zdrojů umožnil dát svítidlům roztodivné tvary a výrazně tak rozšířil možnosti dekorativního osvětlení. Je libo kruh, hvězda či tvar stromku, případně soba? Výhodou je, že taková svítidla mají minimální spotřebu energie a oproti svíčkám se také pyšní absolutní bezpečností. Jejich prostřednictvím můžete vyřešit nejen vánoční, ale i běžné dekorační osvětlení.

Foto: Möbelix

Světelné dekorace mohou mít třeba podobu nápisů. (Vánoční LED dekorace Tirmo, 549 Kč)Foto: Möbelix

Náš tip: Půvabné dekorativní svítidlo můžete vytvořit téměř z čehokoli, stačí, když kolem předmětu omotáte světelný řetěz. Můžete ho naaranžovat na pokojové rostliny, podpořit s ním adventní svícen nebo jím podtrhnout nástěnné instalace z obrazů či fotografií.

Foto: Möbelix

Základním kouskem dekorativního osvětlení by měl být světelný řetěz, který má univerzální využitíFoto: Möbelix

Půvabným doplňkovým osvětlením jsou také dekorativní stolní a podlahové lampy, jejichž primární funkcí je navození té správné atmosféry. Aktuálně jsou in přírodní materiály, jako je dřevo, ratan či bambus. Výhodou je, že je oceníte během celého roku. V létě se mohou starat o pohodu třeba na balkoně či terase.

Foto: Möbelix

Stínidla z bambusu či ratanu vnášejí do interiéru nádech exotiky. (Stolní lampy Leonie a Lena, od 1 499 Kč)Foto: Möbelix

Klasika neomrzí

Pokud patříte mezi ty, kdo nedopustí na staré dobré svíčky, pak vězte, že vaše možnosti jsou nepřeberné. Tvarové, materiálové a stylové možnosti svícnů i luceren jsou opravdu široké. V současnosti je top materiálem kov, ale nezklame ani dřevo či sklo. Osvědčeným trikem designérů je vytvářet ze svícnů či luceren skupinky lišící se tvarem či velikostí.

Foto: Möbelix

Lucerny mohou mít mnoho velikostí a podob – namíchejte si je podle svého vkusu. (Lucerna Alamo, od 279 Kč)Foto: Möbelix

Svícny mají své místo především na stolech, stolcích a komodách, použít samozřejmě můžete i samostatné svíčky nebo kousky ve skle či keramické nádobce. Velké vysoké svíčky můžete dokonce využít pro tvorbu vlastního dekorativního krbu.

Foto: Möbelix

Pro tvorbu domácího falešného krbu se hodí vysoké svíčky s velkým průměrem. (Svíčka Urban, 89 Kč)Foto: Möbelix

Lucerny zase dají nový rozměr osamělému tmavému koutu, dobře se budou vyjímat i vedle pohovky nebo postele. Výhodou luceren je, že oproti svícnu je u nich menší riziko požáru – zejména kov a sklo něco vydrží. Pokud si ovšem chcete být opravdu jistí, zvolte do nich svíčky s technologií LED.

Související témata:

Načítám