Hlavní obsah

Konec topné sezony: Tohle teď potřebují vaše radiátory i kamna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Topná sezona se chýlí ke konci, ale než na topení nadobro zapomenete, pozvěte si kominíka či servisního technika. Na jaře je seženete snáze než na podzim, a až zima opět zaklepe na dveře, budete připraveni.

Článek

Prohlídku topného systému byste neměli nechávat na poslední chvíli, na jaře je nejlepší čas na údržbu i případné opravy.

Pozvěte si kominíka

Pokud používáte kotel na tuhá paliva, měli byste podle kominíků čistit komín dvakrát za rok. Vyčištění komínu můžete buď přenechat profesionálům, nebo se do něho pustit svépomocí. Základní pomůcky pro čištění zakoupíte v hobbymarketech.

Ovšem i když se rozhodnete, že komín vyčistíte sami, jednou za rok by jej měl po vás přijít zkontrolovat ještě profesionální kominík. Cena takové kontroly se pohybuje přibližně mezi 300 a 500 korunami.

Kominík navíc zkontroluje spalinové cesty, zda kouř někde neuniká, a případně rovnou provede malé opravy nebo vás vyzve k nápravě.

Nezapomeňte na kamna

Komín máte hotový, ale nezapomínejte ani na kamna, v nichž se topí tuhými palivy. I ta potřebují speciální péči. Při topení se na stěnách kamen, hlavně jejich teplosměnných částech, usazují nečistoty. Ty snadno dostanete dolů kartáčem nebo obyčejnou špachtlí.

Důležité je také zkontrolovat šamotovou vyzdívku, která se časem ráda vydroluje. Opravu zvládne každý šikovný kutil, a to s pomocí šamotového tmelu či šamotové pasty. Práce s nimi je velmi snadná – šamotový tmel je většinou prodáván rovnou v tubě, což usnadňuje aplikaci do konkrétních prasklin.

Foto: Archiv a Shutterstock

Foto: Archiv a Shutterstock

  1. Kittfort, Rudokitt, žáruvzdorný tmel 1,8 kg, 105 Kč -
  2. Bison, fire place sealant, 530 g, 150 Kč -
  3. Soudal, kamnářský šamotový tmel, šamotový, 300 ml, 118 Kč -
  4. Den Braven, kamnářský tmel, 310 g, bílý, 95 Kč -

A co plynové kotle?

Plynové kotle rovněž nezanedbávejte, řiďte se pokyny výrobce, který udává pravidelné kontroly servisním technikem. Běžně se kontrola provádí jednou ročně, ale nenechávejte ji až na zimu – to byste se profesionála nemuseli dočkat.

Technik prohlédne, případně opraví, kotel a zkontroluje celou topnou soustavu, především zda někde nedochází k úniku plynu. Navíc vám po kontrole vystaví potvrzení, které se hodí nejen pro klid duše, ale v případě nehody i pro pojišťovnu a státní orgány.

Jak ošetřit radiátory

Také „obyčejné“ radiátory si zaslouží vaši pozornost – takový špatně utěsněný radiátor nadělá často spoustu paseky. Po skončení topné sezony zkontrolujte veškeré rozvody po bytě či domě. Nejvíce rizik vzniká v místech napojení trubek. Dobře prohlédněte, zda nejsou radiátory rezavé a neuniká z nich voda. V případě závady svěřte opravu zkušenému topenáři.

Zkontrolujte také termostatické hlavice – několikrát je protočte a ponechte je úplně otevřené. Tento postup opakujte několikrát během léta. Radiátory se musí také odvzdušňovat, s tímto krokem ale ještě počkejte, odvzdušnění se totiž provádí až těsně před začátkem topné sezony.

Načítám