Hlavní obsah

Konečně móda pro hodné holky! Znáte preppy styl?

Foto: Marie Bartošová

Jak se vám líbí preppy styl?Foto: Marie Bartošová

Reklama

Další trend? Kdepak. Preppy není chvilkovou záležitostí, která s nástupem nové sezony odezní. Pokud nevíte, co si pod tímto stylem představit, brzy budete mít jasno. P. S.: Bez košil, rozpínacích svetříků a sáček nemáte šanci.

Článek

Na začátek nejprve trocha teorie – preppy (setkat se můžete také s „preppie“) vychází se slova „preparatory" (= přípravný). „Preparatory school“ se v USA říká školám, které mají žáky připravit na studium na nejprestižnějších (a také velice drahých) amerických univerzitách. A právě oblečením této zlaté mládeže je preppy inspirován.

Preppy styl vznikl v padesátých letech minulého století na severovýchodě USA a odkazoval na oblečení studentů takzvané „břečťanové ligy“, kteří pocházeli z vyšších sociálních vrstev. Jejich styl odpovídal skutečné sportovní eleganci, vyznavači preppy se neobešli bez blejzrů, „slušňáckých“ košilí, polo triček nebo rozpínacích svetříků. Na co si opravdu potrpěli, byly kvalitní materiály a nadčasové oblečení. Sezonní módní trendy je nechávaly chladnými. Někdo by je nazval „konzervami“, právě na to ale byli milovníci preppy hrdí.

Základy víte, jak ale vypadá takový preppy styl v praxi? Pokud jste zvědavé, pozorně si prohlédněte oblečení naší čtenářky Terezy.

Bez sáčka ani ránu

Co nesmí ve správném preppy šatníku chybět? Zásoba košilí a sáček. Stylista Dušan pro Terezu vybral bílou košili s fialovými proužky, v barvě čtenářka vyfasovala i sáčko. Ke kraťasům přišly plátěné polobotky se šněrováním, které vystihují zásady preppy stylu: jsou ležérní, jednoduché a stylové.

Foto: Marie Bartošová

Na foto: kraťasy (H&M, info o ceně v obchodě), košile (Ralph Lauren, 4999 Kč), sako (Tally Weijl, 949 Kč), boty (Tally Weijl, 319 Kč)Foto: Marie Bartošová

Šaty pro „vzorňačky“

Vyzývavé oblečení v mini délce u preppy nenajdete. Správně vychovaná dívka dává přednost delším šatům (alespoň nad kolena) a žensky zdůrazněnému pasu. Šaty, které si Terezka vyzkoušela, by vám určitě nepohanila ani babička. A co když bude po ránu chladno? Přiberte si na pomoc lehký svetřík a přehoďte ho přes ramena.

Foto: Marie Bartošová

Na foto: šaty (včetně pásku – Debenhams, 1249 Kč), svetřík (New Yorker, 249 Kč), boty (Tally Weijl, 159 Kč), hodinky (čtenářky vlastní)Foto: Marie Bartošová

Nezbytná trička s límečkem

Stálicí preppy stylu jsou také polotrička s límečkem, kterými svůj šatník pěchují nejen preppy pánové. Stylista zvolil tričko ve fialovém provedení, k němu vybral bílé kalhoty ke kotníkům. Obujte placky a žádné složitosti v tom nehledejte. Zastánci tohoto stylu se obejdou bez výrazných doplňků.

Foto: Marie Bartošová

Na foto: kalhoty (Gate, 399 Kč), triko (Ralph Lauren, 3299 Kč), boty (Topshop, 930 Kč)Foto: Marie Bartošová

Šaty s rozpínacím svetříkem

Uhlazeně Tereza vypadala i v lehkých, antracitových šatech, které stylista doplnil delším tyrkysovým cardiganem. Studentský look ještě umocnily brýle. I tentokrát jsme se obešli bez podpatků, Tereza si obula mokasíny v růžovém provedení.

Foto: Marie Bartošová

Na Na foto: šaty (Tally Weijl, info o ceně v obchodě), svetr (Ralph Lauren, 6589 Kč), brýle (Claire's, 199 Kč), boty (Tally Weijl, 399 Kč)Foto: Marie Bartošová

Barvy ano, ale…

A na závěr ještě jedna košilová varianta, tentokrát ale v barevnějším provedení. Ačkoli preppy potkáte většinou v základních barvách, neznamená to, že by byly takové růžové kalhoty na seznamu věcí, které nenosit. Na druhé straně se preppy vyhýbají divokým barevným kombinacím. Vypadat, že jste nad oblečením strávily hodiny, je zkrátka nežádoucí. Ke kalhotám proto stylista vybral košili s puntíky a jemné balerínky.

Foto: Marie Bartošová

Na foto: kalhoty (Debenhams, 499 Kč), košile (Esprit, info o ceně v obchodě), balerínky (Tally Weijl, 399 Kč), kabelka (DKNY, info o ceně v obchodě), klobouk (Tally Weijl, 149 Kč)Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

I čtenářka Tereza dostala jako odměnu krásný šátek ProŽeny.cz by Jakub PolankaFoto: Marie Bartošová

Líbí se vám oblečení v preppy stylu, nebo je to na vás příliš konzervativní? Napište nám!

Styling: Dušan Bebčák

Vizáž: Ilona Rubešová (SURFACE, škola vizážistů)

Reklama

Načítám