Hlavní obsah

Konečně! Test robotických vysavačů

Foto: archiv

Robotický vysavač ušetří čas i námahuFoto: archiv

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořídit si robota, který bude v domácnosti sám uklízet, je snem snad každého. Skutečně je však technologie tak daleko, aby dokázala takový stroj vyvinout? Podívejte se na test robotických vysavačů a na výběr těch nejzajímavějších výsledků!

Článek

Už nikdy nemuset vysávat! Koho by taková představa nelákala. O její svůdnosti svědčí i značná popularita robotických vysavačů v českých domácnostech. Je však nadšení nad těmito hi-tech zařízeními na místě? Samostatně pracující roboti jsou bezpochyby roztomilou vymožeností, ale pokud jde o samotné uklízení, klasické vysavače zatím nahradit nedokážou.

Roboti pro kočku?

Robotické vysavače jsou malá a plochá zařízení ve tvaru disku, která jako by vypadla z nějakého sci-fi filmu. Jistě jim nelze upřít poměrně elegantní vzhled a není těžké nechat se zprvu okouzlit jejich samočinným „inteligentním“ pohybem. Díky svým malým rozměrům se navíc snadno dostanou i na hůře přístupná místa – pod většinu pohovek, postelí či skříní, zkrátka všude tam, kam smetákem či běžným vysavačem snadno nedosáhnete. Tím však výčet jejich předností pomalu končí.

Testované vysavače jsou napájeny z akumulátorů a dodávány s nabíjecími stanicemi, do kterých se roboti automaticky vrací, jakmile dokončí úklid nebo jim začne docházet baterie. Ve výdrži baterií lze přitom pozorovat značné rozdíly. Modely iRobot vydrží pracovat kolem dvou a půl hodiny, než se musí do nabíjecí stanice vrátit. Ostatní pracují na jedno nabití jen hodinu až hodinu a tři čtvrtě. Výdrž baterií je o trochu vyšší při pohybu robotů po tvrdých podlahách. Výrazně se liší i doba nabíjení.

Foto: Ecovacs

Klasickým vysavačům, zdá se, ještě neodzvoniloFoto: Ecovacs

Klasický vysavač nenahradí

Robotické vysavače jsou vybaveny různými senzory a pokročilými technologiemi, díky kterým se dokážou poměrně úspěšně autonomně pohybovat. Ale nic naplat, ani jejich technické a akrobatické schopnosti bohužel nezastřou fakt, že neoslní při plnění svého hlavního poslání: odstraňování nečistot. Robotické modely pochopitelně mají oproti klasickým vysavačům mnohem nižší sací výkon, logicky na ně tedy byly kladeny nižší nároky. Ani přesto však nebyly jejich výsledky příliš přesvědčivé a test odhalil v jejich práci mnoho nedostatků.

Achillovou patou řady robotů je vysávání podél stěn a v rozích. Často na tom příliš nezmění ani boční rotační kartáče, které vyčnívají jako tykadla z těla vysavačů. Z přístrojů proudící vzduch mívá navíc tendence nečistoty rozfoukávat po okolí.

Dalším slabým místem se ukázalo být odstraňování nečistot z koberců – zapomeňte na to, že by je tyhle stroje dokázaly kvalitně vysát. Výsledky byly žalostné zvláště při odstraňování prachu. Ani nejlepší vysavače ve výběru, dva modely Roomba od firmy iRobot, neodstranily více než čtvrtinu rozsypaného prachu. Trochu lépe si vysavače vedly alespoň při odsávání drobků, zejména již zmíněné modely z řady Roomba, jejichž výsledky se dají označit za uspokojivé. iRobot Roomba 555 byl rovněž jedinou světlejší výjimkou, co se týče úspěšnosti v odstraňování chlupů domácích mazlíčků zachycených v koberci.

Přístroje měly kupodivu problémy i s odstraňováním nečistot z tvrdých podlah. Vysávání prachu zvládly dobře pouze modely iRobot Roomba 520 a LG VR5902LVM Hom-Bot, a pak už jen iRobot Roomba 555 si počínal alespoň uspokojivě.

Přes kabely ani krok?

Co činí robotům problémy, jsou elektrické kabely vedené po podlaze. Pokud je kabel na zemi natažený, většina modelů ho překoná bez problémů a pouze Carneo se o něj zasekne. Volně položené kabely však přístroje tlačí anebo vlečou s sebou. Modely iRobot, LG a Samsung kabely po chvíli nakonec překonaly, vysavač Cleanmate ale jen občas. I tak si lze představit řadu případů, kdy tažení kabelu může napáchat škody. Modely Ecovacs a Sencor kabely vlekly, aniž by je dokázaly překročit, a Carneo se po chvíli na kabelu prostě zastavil. Robotické vysavače vrážely také do průhledných váz a sklenic položených na podlaze a sunuly je před sebou. Až na model LG, který sklenice detekoval, centimetr před kolizí se zastavil a otočil se zpět (ovšem ne úplně vždy). Naštěstí všechny přístroje dokážou rozpoznat schody a nepadají z nich.

Nejhorší výsledek

Celkově nejhůře dopadl nejlevnější vysavač Sencor SVC 8000 B, který si ve skupině zkoušek zaměřených na odstraňování nečistot vysloužil nedostatečnou známku a nedostatečné je i jeho celkové hodnocení. Téměř nulové výsledky při vysávání (až na dobré výkony v rozích a podél stěn) lze přičíst mimo jiné faktu, že tento model není vybaven hlavním rotačním kartáčem, který by nametal nečistoty k ústí vysávacího otvoru. Ten je jinak běžnou výbavou ostatních modelů.

Výběr pěti robotických vysavačů z devíti testovaných:

iRobot Roomba 555

  • Cena: 14 931 Kč
  • Test zhodnocení kvality: uspokojivě (44 %)
  • Provozní doba na tvrdých podlahách: 2:17 hodin
  • Provozní doba na kobercích: 2:30 hodin

Z výsledků testu: Testovaný robotický vysavač dobře odstraňoval drobky z tvrdých podlah, uspokojivě si poradil i s drobky, vlákny a chlupy na koberci. Neobstál však v boji proti prachu na koberci ani s tím v rozích a podél stěn. Nečistoty obecně odstraňoval dostatečně. Vybavení vysavače bylo zhodnoceno jako velmi dobré.

LG VR5902LVM Hom-Bot

  • Cena: 14 770 Kč
  • Test zhodnocení kvality: uspokojivě (41 %)
  • Provozní doba na tvrdých podlahách: 1:34 hodin
  • Provozní doba na kobercích: 1:21 hodin

Z výsledků testu: Vysavač se dobře vypořádal s prachem na tvrdých podlahách a uspokojivě také s drobky na nich. Neporadil si však s prachem, drobky, vlákny a chlupy na kobercích ani v rozích a podél stěn. Jeho vybavení bylo zhodnoceno jako uspokojivé.

Samsung Navibot SR8855

  • Cena: 10 404 Kč
  • Test zhodnocení kvality: dostatečně (34 %)
  • Provozní doba na tvrdých podlahách: 1:38 hodin
  • Provozní doba na kobercích: 1:36 hodin

Z výsledků testu:Vysavač si pouze uspokojivě poradil s drobky na tvrdých podlahách, zcela nevyhovující byl jeho úklid prachu v rozích a podél stěn a také z koberců. Uspokojivě se vyhýbal překážkám, jeho technické vybavení bylo také celkově ohodnoceno jako uspokojivé.

Ecovacs D 58

  • Cena: 10 984 Kč
  • Test zhodnocení kvality: dostatečně (29 %)
  • Provozní doba na tvrdých podlahách: 1:00 hodin
  • Provozní doba na kobercích: 0:59 hodin

Z výsledků testu: Testovaný vysavač uspokojivě uklidil prach v rozích a podél stěn a také drobky z tvrdých podlah. Naopak nedostatečně byla zhodnocena jeho schopnost zbavit s vláken a prachu na kobercích, a dokonce i prachu na tvrdých podlahách. Jeho vybavení je dobré. Zcela nedostatečná je však výdrž baterie.

Sencor SVC 8000 B

  • Cena: 2 743 Kč
  • Test zhodnocení kvality: nedostatečně (18 %)
  • Provozní doba na tvrdých podlahách: 1:14 hodin
  • Provozní doba na kobercích: 1:08 hodin

Z výsledků testu: Robotický vysavač značky Sencor si sice dobře poradil s prachem v rozích a podél stěn, celkově si však v testu vysloužil hodnocení nedostatečně. Nedokázal se vypořádat s prachem, chlupy a drobky jak na koberci, tak i pevných podlahách.

V testu časopisu dTest bylo testováno 9 robotických vysavačů.

Reklama

Související témata:

Načítám