Hlavní obsah

Kořenicí směsi: Pozor, ať nekupujete jen drahou sůl!

Foto: thinkstock

Lákají vás kořenicí směsi tím, že je jejich chuť stále stejná?Foto: thinkstock

Reklama

Grilovací koření, směs na bramboráky, na čínu, na ryby… také přetéká vaše krabička s kořením podobně nadepsanými sáčky? Zjišťovali jsme, zda se vyplatí je kupovat.

Článek

Kořenicí směsi jsou na trhu pro ty, kteří si nejsou jisti, že by jídlo okořenili správně. Ale zajímá vás, z čeho jsou vlastně složené?

Směsi ano, či ne?

Ano, ale: „Vyplatí se to ve chvíli, kdy chcete vyzkoušet cizokrajné recepty, takže dopředu víte, že byste nakoupené jednodruhové koření dlouho nepoužili. Vždy bych pak ale sáhla po směsích od kvalitních výrobců,“ radí Waliyah Vyhnánková ze serveru Gurmankoření.

Spíš ne: „Co je třeba koření na ryby? Vzpomene si někdo, jak skvěle chutná ryba jen se solí, na másle? Bylo by lepší koření omezit a objevit přírodní chuť základních surovin,“ říká Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu. Víc se o jeho názoru na používání koření dočtete i v článku: Roman Vaněk: Udělejme z české kuchyně sexy holku!.

Foto: thinkstock

Na mletá masa používá kořenicí směsi mnoho lidíFoto: thinkstock

Cena a skladování rozhodnou o chuti

Pokud po nějaké směsi sáhnete, měli byste pečlivě prozkoumat její složení a nešetřit. „Ve směsích končí obvykle rozbité a podrcené koření. Jestliže si má uchovat vůni a chuť, musí být opravdu kvalitní, tedy obvykle i dražší,“ vysvětluje Waliyah Vyhnánková.

V každém případě byste ale měli koření správně uchovávat. Po otevření originálního obalu byste ho měli přesypat do nádoby, která nepropouští vlhkost, brání přístupu vzduchu a ideálně omezuje i přístup světla. Jejich vlivem koření nejen ztrácí chuť a barvu, ale i plesniví.

Koření byste také neměli nabírat rukou – tedy pokud ho nepoužíváte tak často, že vám vydrží jen pár dní. U toho, které budete skladovat déle, si vždy trochu odsypte na dlaň a zbylého se nedotýkejte.

Za co platíte v kořenicích směsích?

Nakoupili jsme několik směsí koření a udělali to, co možná běžný spotřebitel nedělá moc často: prostudovali jsme jejich složení. Pak jsme vypočítali, kolik by vás stálo, kdybyste si jednotlivé ingredience nakoupili samostatně.

Foto: archiv redakce

Nakoupili jsme směsi a prohlédli si jejich složeníFoto: archiv redakce

Ryby mammita

Složení:jedlá sůl (max. 40 %), česnek granulovaný sušený, glutaman sodný, hořčice, cibule granulovaná sušená, bazalka, petrželová nať sušená, pepř černý mletý, bobkový list, kurkuma, zázvor mletý, chilli mleté, koprová nať sušená, pažitka sušená. Může obsahovat stopové prvky oxidu siřičitého, celeru, sezamu a gluténu. Kořenicí přípravek sypký. Pálivý výrobek.

Cena a množství: 4,90 Kč/30 g

Komentář redakce:Jen malá písmenka před složením vás upozorní, že koření pálí. Obsahuje až 40 % soli, tedy 12 gramů, takže za ni dáte asi 2 koruny oproti asi 40 haléřům, které by stála sůl v kilovce. I kdyby sušeného česneku bylo 10 g, zaplatíte za něj v jednodruhové variantě přibližně 6 korun. Tato směs se tedy finančně vyplatí, ale opravdu si chcete rybu posypat dvanácti druhy bylin?

Jeden název, dvě odlišné chutě

Občas ale opravdu nestačí si přečíst název směsi – rozdíly mohou být podstatné!

Foto: archiv redakce

Stejný název, ale různá chuťFoto: archiv redakce

Guláš maďarský Kotányi

Složení: paprika, cibule, kmín, česnek, rajčatový prášek, chilli mleté, majoránka, oregano, cukr, rozmarýn, bobkový list. Může obsahovat stopy lepku obsahujícího obilí, vajec, sóji, celeru, sezamu, mléka a hořčice.

Cena a množství: 18,90 Kč/25 g

Gulář maďarský Vitana

Složení:paprika sladká mletá, česnek sušený mletý, rajčatový protlak sušený, kmín mletý, pepř černý mletý, paprika červená sušená kousky, paprika zelená sušená kousky, majoránka, chilli mleté, oregano, bobkový list mletý, látka protihrudkující E 341. Může obsahovat stopy sezamu, hořčice, celeru, mléka.

Cena a množství: 19,90 Kč/30 g

Komentář redakce:Pod stejným názvem si můžete koupit velmi odlišné složení – Kotányi pojalo svůj guláš jako extra pálivý, což uvádí jen na zadní straně. Cenově se tato směs oproti nákupu jednodruhového koření vyplatí.

Jablečný závin Kotányi

Složení: skořice, cukr, citronový prášek (sušený ovocný výtažek, maltodextrin), hřebíček, zázvor.

Cena a množství: 14,90 Kč/26 g

Komentář redakce: Klasický recept radí dávat do štrúdlu skořici a cukr – v nákladech jste tedy za uvedených 26 g zhruba na dvou korunách, oproti směsi tedy ušetříte asi 12 korun.

Kuře pečené Kotányi

Složení: sůl (max. 75 %), glutamát sodný, paprika, česnek, pepř, majoránka, rozmarýn

Cena a množství: 19,90 Kč/30 g

Komentář redakce: Obsahuje až 75 % soli, takže až 20 g, které by vás stálo i v nákladnější „mořské“ variantě 70 haléřů, kdežto takhle za ni zaplatíte skoro 15 korun. Druhou největší položkou je glutamát, který si při domácím kořenění odpustíte zcela.

Krkovička s česnekem Vitana

Složení: jedlá sůl kamenná (max. 55 %), česnek sušený mletý (15 %), cukr, pepř červený drcený, sušená sójová omáčka, paprika sladká mletá, hořčice bílá mletá, chilli chipotle mleté, zázvor mletý, nové koření mleté, tymián mletý, šalvěj mletá, bazalka, látka zvýrazňující chuti a vůně E 621, E 627, E 631. Může obsahovat stopy sezamu, celeru, mléka.

Cena a množství:18,90 Kč/30 g

Komentář redakce: Asi 10 korun platíte za sůl a další skoro 3 koruny za česnek. Pokud byste jen tyto dvě suroviny kupovali samostatně, pak za sůl byste zaplatili asi 60 haléřů a za česnek kolem 2,70 korun. Na ostatní jmenované přísady zbývá jen 9 g.

Bramborák Vitana

Složení:jedlá sůl (max. 48 %), česnek sušený mletý, látka zvýr. chuť a vůni E 621, majoránka drhnutá, pepř černý mletý.

Cena a množství: 19,90 Kč/30 g

Komentář redakce: Skoro polovina balení je sůl – zaplatíte za ni tedy asi 9 korun, kdybyste ji vzali z domácí slánky, stála by 60 haléřů. I kdybychom počítali s 10 g sušeného česneku za asi 6 korun, pak majoránka a pepř nebudou stát víc než 2 korun. Cenově nejste ani na polovině.

Jednodruhové koření

Místo směsí si můžete koupit oblíbené jednodruhové koření – ve výsledku vyjde levněji, i když si zvolíte dražší, tím pádem nákladnější variantu. Vybrali jsme nejčastější druhy v několika cenových hladinách.

Foto: archiv redakce

Tymián 14,90 Kč/14 g, paprika gulášová mletá 13,90 Kč/25 g, kmín mletý 12,90 Kč/30 g, majoránka 3,60 Kč/10 g, chilli 3,90 Kč/30 g, oregano 3,50 Kč/10 g, česnek sušený 17,90 Kč/30 g, pepř černý mletý 12,90 Kč/20 gFoto: archiv redakce

Používáte kořenicí směsia vyhovují vám? Napište nám o tom!

Reklama

Související témata:

Načítám