Hlavní obsah

Koupit dražší, nebo levnější? Porovnali jsme pudinky i kypřicí prášky

Foto: Thinkstock

Zjišťovali jsme, jestli je opravdu tak velký rozdíl v kvalitě potravin, které se výrazně liší cenouFoto: Thinkstock

Reklama

Je levnější pudink horší, než ten dražší? A proč je mezi kypřicími prášky rozdíl pár korun na balení? Právě na to jsme v dnešním testu hledali odpověď.

Článek

Položili jsme si otázku, zda je výhodné investovat do dražších variant potravin a pochutin. Vybírali jsme ty druhy, u kterých nás zaujal velký cenový rozdíl. V obchodech několika řetězců jsme tedy našli ten nejdražší a nejlevnější výrobek stejného typu.

Pudinkové prášky

Foto: archiv redakce

Castello Puding v prášku se smetanovou příchutí, cena: 40 g za 2,50 Kč, 6,30 Kč za 100 g, Dr. Oetker Puding s vanilkovou příchutí, 37 g za 6,90 Kč, 18,70 Kč na 100 gFoto: archiv redakce

Složení Castello: kukuřičný škrob, modifikovaný bramborový škrob, bramborový škrob, aroma, barvivo: riboflavin.

Složení Dr. Oetker: kukuřičný škrob, aroma, barviva (karoteny, riboflavin).

Komentář: Levnější pudink obsahuje směs škrobů, dražší jen ten kukuřičný, kvalitnější. Ale ten je i v tom levnějším – a na prvním místě. Rozdíl v obsahu škrobu podle nás nevysvětluje tak velký cenový rozdíl, čili bychom klidně sáhli po levnějším.

Kořenicí směsi

Foto: archiv redakce

Spice cellar Kořenicí směs na kuřecí maso, 30 g za 3,50 Kč, 11,70 Kč za 100 g. Vitana Kuře pečené, 30 g za 18,90 Kč, 63 Kč za 100 gFoto: archiv redakce

Složení Spice Cellar: jedlá sůl (max. 53 %), paprika sladká mletá, látka zvýrazňující chuť a vůni (glutaman sodný), sušený granulovaný česnek, kurkuma, mletý koriandr, mletý černý pepř, pískavice – řecké seno, mletý zázvor, mletý kmín, pálivá paprika, mletá skořice, mletý hřebíček, mletý muškátový oříšek.

Složení Vitana: jedlá sůl (max. 48 %), paprika sladká mletá, cukr, sušený česnek mletý, kmín mletý, bazalka, oregano, tymián, rozmarýn, látka protihrudkující (E 341).

Komentář:Rozdíly v cenách koření a kořenicích směsí jsou velké. V levnější směsi je po soli a dvou druzích koření hned glutaman sodný, tedy látka, o jejímž zdravotním dopadu se hodně polemizuje. Rozhodně vítáme, že ve druhé směsi je jednak méně soli a obsahuje jen fosforečnan vápenatý, tedy neškodné éčko. I když vás může oslnit výčet druhů koření u levnější varianty, uvědomte si, že je to ve 30 g – tedy každého bude opravdu maličké množství. Myslíme si, že méně složek v tomto případě znamená více.

Kypřicí prášky

Foto: archiv redakce

Dr. Oetker Kypřicí prášek do pečiva, 12 g za 2,70 Kč, 22,50 Kč za 100 g. Vitana Kypřicí prášek do pečiva škrobový, 13 g za 7,90 Kč, 60,80 Kč za 100 gFoto: archiv redakce

Složení Dr. Oetker: kypřicí látky (dihydrogendifosforečnan sodný, hydrogenuhličitan sodný), kukuřičný škrob (22,5 %).

Složení Vitana: kypřicí látky (difosforečnan disodný, hydrogenuhličitan sodný), škrob 14,7 %.

Komentář: Oba prášky vystačí na půl kila mouky, rozdíl mezi nimi je ve škrobu, kukuřičný je považován za kvalitnější – a najdete ho v levnějším prášku. Prášek do pečiva, to jsou ale hlavně kypřicí látky, tedy fosforečnany, které se kromě potravin přidávají i do zubních past, čistidel a prostředků na úpravu kovů. V malém množství jsou ale považovány za bezpečné. Pokud bychom si museli vybrat, pak klidně ten levnější, ale lze sáhnout po bio variantě zcela bez chemie.

Bujony

Foto: archiv redakce

Cusina Hovězí bujón, 120 g za 12,50 Kč, 10,40 Kč za 100 g, Maggi Hovězí bujón, 60 g za 19,90 Kč, 33,20 Kč za 100 gFoto: archiv redakce

Složení Cusina:jedlá sůl, látky zvýr. chuť a vůni: glutamát sodný, inosinát sodný, guarylát sodný; rostlinný tuk, maltodextrin, laktóza, aroma (obsahuje lepek, sóju), extrakt z hovězího masa 2,3 % hm., cukr, cibule 0,7 % hm., sirup z karamelizovaného cukru, mrkev 0,5 % hm., kořenící přípravek (obsahuje celerová semena), byliny 0,3 % hm.

Složení Maggi: jodidovaná jedlá sůl, částečně ztužený palmový tuk, látky zvýrazňující chuť a vůni (glutaman sodný, 5´ribonukleotidy sodné), kvasniční extrakt, maltodextrin, aromata, cukr, hovězí maso prášek 1,5 % (obsahuje antioxidant: výtažky z rozmarýnu), karamel, barviva (amoniak-sulfitový karamel, riboflavin), sušená petrželová nať.

Komentář: U obou doporučuje výrobce dávkování 1 kostky na půl litru vody. Složení v obou případech začíná stejně – sůl, na předních místech i glutamát sodný. Levnější výrobek k němu ještě přidává dvě další látky. Dražší zase obsahuje palmový olej, který neobsahuje blahodárné nenasycené mastné kyseliny, ale pouze nasycené mastné kyseliny, které přispívají ke vzniku civilizačních chorob. Těžké rozhodování – tedy spíš remíza, raději bychom si vystačili s domácím vývarem.

Šlehačka ve spreji

Foto: archiv redakce

Tesco value, 250 ml za 21,90 Kč, 87,60 Kč za 1 litr, Kapucín šlehačka, 250 ml za 49,90 Kč, 199,60 Kč za 1 litrFoto: archiv redakce

Složení Tesco Value: obsah tuku min. 19 %, odstředěné mléko 68 %, plně ztužený palmojádrový olej (18 %), cukr (7 %), propelant (oxid dusný), zvlhčující látka (sorbitol), mléčné bílkoviny, emulgátory (estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou mléčnou, estery mono a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou mono- a diacetylvinnou), stabilizátory (celulosa, kaarboxymethylcelulosa, karagenan, jedlá sůl, citronany sodné, fosforečnany draselné), barvivo (karoteny), aroma (vanilin).

Složení Kapucín: obsah tuku 18 %, pitná voda, ztužený rostlinný tuk (18 % hm.), cukr (7 %), mléčné bílkoviny, stabilizátory (E 420ii, E 463 a E 401), emulgátory: E 322 (sojový lecitin), E 472B a E 472e, jedlá sůl, aroma, barvivo: beta karoten (E 160a), hnací látka: oxid dusný (E 942)

Komentář:Oba výrobky mají podobnou tučnost, stejný obsah cukru. Oba si vypomohly ztuženým tukem – také ve stejném množství. Dražší Kapucín je rostlinného původu, levnější šlehačka obsahuje 68 % mléka, byť odtučněného. Upřímně, v tomto případě bychom si nákup rozmysleli a raději došli do chladicího boxu pro klasickou smetanu ke šlehání.

Závěr:Ne vždy tedy platí, že levnější varianta je ta horší. Spíš bychom opět radili se podívat na složení a vybírat podle něj.

Rozhodujete se při nákupech podle ceny, nebo čtete složení? Napište nám!

Reklama

Načítám