Hlavní obsah

Kouzla s bylinkami a kořením: Pro krásu to chce vanilku, na nervy kmín

Foto: visivastudio, shutterstock.com

Vlastnoručně vypěstované bylinky mívají dvojnásobnou síluFoto: visivastudio, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouzlit se dá všelijak, třeba i v kuchyni. Víte, které bylinky či koření přidat na přivolání lásky a štěstí, nebo proti únavě? Poradíme vám, co byste měli mít doma po ruce.

Článek

Bylinky a koření, které se běžně používají k dochucování pokrmů, jsou často vnímány jako něco obyčejného, co ani nestojí za pozornost. Opak je ale pravda! Využijte plně jejich potenciál a okořeňte si život přesně podle svých plánů.

Pro přitažlivost

Pokud se po ránu necítíte zrovna v nejlepší formě a chtěli byste svůj vzhled trochu vylepšit, sáhněte po vanilce. Jestliže ji přimícháte do ranního smoothie nebo ovesné kaše, budete celý den jen zářit a nápadníky přímo odhánět. Připravte se na komplimenty! Podobné účinky má i další „sladké“ koření, kterým si můžete dochutit snídani, a to skořice. Nešetřete s ní a uvidíte, že změnu na sobě poznáte i vy sami.

Když chcete okořenit dlouhodobý partnerský vztah a probudit v něm opět jiskření a vzrušení, sáhněte po kopru. Ať už z něj uvaříte omáčku, nebo ho nenápadně skryjete jako dochucovadlo v jiném pokrmu, rozhodně jeho účinky brzy pocítíte.

Foto: 5PH, Shutterstock.com

Koprová nať se sbírá po celou dobu vegetace, nejlépe přes denFoto: 5PH, Shutterstock.com

Podobné účinky má také rozmarýn, zvyšuje mužskou potenci a manželské páry z něj kdysi společně vily věnce pro utužení vztahu. Stačí, když romarýnem příště posypete maso, chutná skvěle.

Jestli chcete něco skutečně speciálního, připravte si takzvané rozmarýnové víno: čerstvé listy naložte do láhve bílého vína, po několika dnech přeceďte a společně si dejte skleničku. O vášnivý večer budete mít postaráno.

Na lásku

Pokud jste potkali někoho, koho si chcete v životě dlouhodobě udržet, dejte si s ním řebříčkový čaj. Obvykle se připravuje z kvetoucí natě, kterou zalejete vařící vodou, odstavíte a po asi deseti minutách scedíte. Můžete ho dochutit třeba medem a citronem. Když si spolu hrnek takového čaje vypijete, utuží to pouto, které již mezi vámi existuje.

Také hřebíček podporuje vzájemnou úctu a náklonnost, používá se tak odedávna v rituálech ztvrzujících přátelství i lásku. Tradičně je nejlepší svařit jej s vínem, jak se obvykle dělá v zimě. Postačí i výrazněji okořenit vařenou rýži a spolu se svou drahou polovičkou ji zkonzumovat.

Proti únavě

Jestliže se cítíte těžce a bez energie, rozhodně pomůžou čerstvé či sušené a drcené lístky šalvěje. Mají nahořklou, trochu trpkou příchuť, ale výborně podpoří přirozenou chuť vepřového masa. Hodí se i do omáček či nádivek, kdysi často nahrazovaly petrželku. Šalvěj očišťuje lidský organismus a zbavuje veškeré negativní energie, tedy včetně únavy.

Sázkou na jistotu při vyčerpanosti je máta. Ať už si pár čerstvých lístků přihodíte do sklenice vody, nebo z nich uvaříte čaj, postaví vás rychle na nohy. A to i při kocovině!

Foto: Steve Cukrov, Shutterstock.com

Badyán a skořice se nejčastěji používají do sladkých pokrmůFoto: Steve Cukrov, Shutterstock.com

Pro štěstí

Badyánové hvězdičky nejen krásně vypadají, ale také mají schopnost posílit mysl a přinést do života štěstí. Pokud máte pocit, že se vám nic nedaří a smůla vám šlape na paty, upečte si něco dobrého s pořádnou dávkou badyánu; vynikající je třeba v perníčcích. Jestli se chcete extra pojistit, navlečte jednu celou hvězdičku na koženou šňůrku a noste ji několik dní kolem krku či zápěstí.

Na pocuchané nervy

Jste vystresovaní, nervózní a tak nějak roztěkaní bez větší příčiny? Uklidněte si nervy i mysl kmínem, ať už klasickým, nebo římským. I malá špetka strachy zažene, kmín má totiž velmi uklidňující účinky.

Pokud kvůli nervozitě špatně spíte a v noci se často budíte, dejte si před ulehnutím relaxační medicínu – levandulový med. Buď svařte levandulovou nať s cukrem, až vznikne hustý medový sirup, nebo prostě klasický med obohaťte několika kvítky levandule. Zklidní nervy na pochodu a zase bude spát jako nemluvně.

A s jakým kořením čarujete v kuchyni vy?

Reklama

Související témata:

Načítám