Hlavní obsah

Kožená bunda: Vyberte si tu svou!

Foto: turkishleather.com

Kožená klasika nikdy nevyjde z módyFoto: turkishleather.com

Reklama

Do pasu, s manžetami, s kožíškem, přezkami a cvočky. I taková může být kožená bunda. Nadčasová klasika všech šatníků. I ona však podléhá módním trendům, které se každý rok mění. A tak je jedno, zda už jich máte ve skříni několik, pořiďte si klidně další. Hodí se totiž ke všemu…

Článek

Kožená bunda nebo sáčko se nejlépe hodí k džínům a triku, stejně tak dobře ale obstojí v kombinaci se sukní nebo šaty. Tuto podzimní sezonu se nosí pravá kůže, pro kterou však musíte sáhnout hlouběji do peněženky, ale také nepřeberné množství kožených imitací.

„Není tedy nutné investovat do drahých kožených výrobků. Obchody s konfekcí vám nabízejí bundy v tak zdařilých napodobeninách kůže, že je od pravé rozeznáte jen zblízka. Samozřejmě musíte počítat s tím, že tento kousek oblečení vydrží trochu kratší dobu, ale aspoň se vám bundička neokouká,“ radí stylistka Dana Beranová ze serveru stylistkaberanova.cz. Pokud si ale koupíte bundu z pravé kůže, jejíž cena se pohybuje od čtyř tisíc korun výš, a budete o ni správně pečovat, stane se pro vás jistě dlouhodobou investicí.

Na foto zleva: Halens, NewYorker

Na foto zleva: bundy Halens, NewYorker, top NewYorker

S „velbloudí“ budete in

Také v barvách máte velký prostor pro fantazii. „Klasikou je samozřejmě černá a hnědá. Letos je ale velice módní béžová, přecházející na jedné straně k tmavšímu odstínu camel, a směrem k světlejšímu až do krémové barvy,“ říká Dana Beranová. Vybrat si však můžete i z veselejších barev, které jsou trendy, jako je zelená, fialová, modrá, šedá či něžná bílá. Zaleží na vás, ve které si rozjasníte podzimní dny. Je dobré také přihlédnout k vašemu barevnému typu a postavě.

Na foto: Ann Christine, Deichmann

Knoflíky ve znamení elegance

Na střihu kožených bund se toho z minulých sezon mnoho nezměnilo, stále se nosí v krátkém, vypasovaném stylu, dolní kraj v úpletové nebo kožené manžetě se zapínáním na zip nebo na knoflíky. „Pokud zvolíte bundu se zipy, hodí se více k sportovnímu outfitu, kabátek na knoflíky vyvolá dojem poněkud elegantnějšího stylu,“ pokračuje v tipech stylistka Dana Beranová. Doplníte-li navíc kabátek kožešinovým límcem, vyladíte tak skvěle váš večerní model třeba do divadla. Slušivé jsou nyní také kožené vesty a korzety, které se hodí přes bílou košili, nebo různá kožená bolerka k šatům, ale i tunikám.

Jaký střih bundy vybrat k vašemu typu postavy?

Jste malá, máte nevýrazný pas nebo široké boky a nevíte si rady, jaká bunda je vhodná právě pro vás? Pak se nechte inspirovat triky stylistky Marie Tyburcové z pražského salonu Marion:

Obdélník – Máte postavu ve tvaru obdélníku, tedy ramena i boky stejně široké, drobná prsa, žádný zadek a navíc nevýrazný pas? Ženy s tímto typem postavy závidí ostatním jejich křivky a zejména boky, jelikož ty jsou v tomto případě největším problémem. Vhodné pro vás budou střihy ve tvaru „H“, jsou i mírně projmuté v pase a nejlépe s páskem, který pas naznačí a postavu tak opticky upraví.

Tip, co na sebe: K tomu si vytvarujte boky nabíranou sukní nebo kalhotami s výraznými kapsami po stranách. Zdůrazněte svou ženskost, noste korzety, halenky, tílka a nápadné doplňky. Rozhodně se vyvarujte všeho beztvarého, jako jsou dlouhá trika, pytlovité kalhoty, velké košile, rovné kabáty.

Ovál – Postava typická pro„baculky“. Střední část postavy je širší než ramena a boky.Pas je naopak od obdélníkové postavy nejširším místem a asi největším problémem. Nejlepším východiskem ke kráse i s tímto typem postavy jsou tlumené barvy, zejména v oblasti boků, které vytvoří dojem, že je tato partie štíhlejší. Naopak můžete upozorňovat na štíhlá místa postavy – zápěstí, krk a dekolt. Různými doplňky v těchto místech odpoutáte pozornost od vaší baculaté figury.

Tip, co na sebe: Nepokoušejte se schovat do nadměrných svetrů a rovných sak, protože nejlepší službu vám udělají vypasovaná saka se zdůrazněným pasem, kostýmy tmavší barvy se svislými nebo šikmými proužky, barvy, které se od hlavy k patě ztmavují (bílý šátek, béžová halenka, černé kalhoty). Přímo pro vás vymysleli návrháři volnější tuniky přestřižené pod prsy.

Osmička – Postava tohoto typu má obvykle stejně široká ramena jako boky, viditelný, ale krátký pas,menší zadeček a úzké boky. Nejkritičtějším místem této postavy je pas, proto v těchto místech raději nevytvářejte vodorovnou linii. Pas můžete lehce naznačit přiléhavějším střihem. Vhodné také budou bundičky s výstřihem do tvaru „V“.

Tip, co na sebe: Přímo stvořená jsou pro vás trička s krátkými rukávy, již zmiňovaný výstřih do tvaru „V“ a spíše přiléhavé střihy. Vyhněte se ale raději topům s úzkými ramínky, zbytečně vám rozšiřují ramena.

Už máte vybráno? Tak nezapomeňte, že v kůži je každá žena tou dravou, nebezpečnou šelmou.

Reklama

Související témata:

Načítám