Hlavní obsah

Krásná pleť, hubnutí i detoxikace: Tyhle 3 potraviny dokážou s tělem zázraky!

Foto: Thinkstock

Nemusíte používat jen zeleninu, do zdravých potravin patří třeba i slzovkaFoto: Thinkstock

Reklama

Umí zahnat chuť na sladké, rozzářit pleť, ale i detoxikovat tělo. Neobvyklé potraviny, které dokážou zázraky s vaším zdravím. A přitom nestojí moc peněz. Seznamte se s kustovnicí, jujubou a slzovkou!

Článek

Točíte se stále ve stejném kruhu jídel a rádi byste něco změnili? Možná vám proto přijdou vhod i málo známé potraviny, které nemusíte ani nijak extra připravovat. „Přitom jen jako příloha nebo doplněk jídla umí výborně posílit zdraví,“ říká Ing. Jaroslav Mikšík, specialista na ajurvédu.

Vybrali jsme pro vás trojici hitů alternativní léčby, přímo super potraviny, které seženete v e-shopech čínské medicíny a v některých obchodech zdravé výživy. Jaké to jsou?

Jujuba zažene chuť na sladké

O co jde:Tyto plody se považují za přírodní vitaminové tablety. Vypadají jako sušené datle. „Mají nasládlou chuť a jsou bohatým zdrojem vitaminu C (až 30x více než citron), vitaminu B2, provitaminu A, bioflavonoidů, škrobů a sacharidů, obsahují bílkoviny (2,6–3,4 %), tuky (3,7 %), měď, kobalt, jód, draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, zinek, mangan a rutin,“ uvádí Petra Chudomelová, terapeutka tradiční čínské medicíny. Ovoce není uměle doslazované. 200 g stojí 109 Kč.

Foto: Archiv redakce

Vypadá jako datle, ale je to jujuba. Zajímavé ovoce, které vás překvapí jemně sladkou chutíFoto: Archiv redakce

Co umí: Jujuba se používá k výrobě celé řady extraktů a sér s využitím především na záněty krku, dále podporuje tvorbu krvinek a příznivě působí na játra a slezinu. Má zvláštní schopnost provádět detoxikaci a zklidnění organismu, napomáhá snadnějšímu usínání.

Co s ní:Konzumuje se přímo v sušeném stavu jako jiné druhy sušeného ovoce, přidat ji ale můžete třeba do kaší, jogurtů. A právě tip na recept na ranní sladkou kaši, díky které vás nebude během dne hodit mlsná, pro vás máme:

Sladká kaše s jujubou

Na 1 porci potřebujete: 2 dcl mléka, 1 dcl vody, 5 kusů jujuby, 3 lžíce pohankové krupice nebo klasické krupičky, lžičku javorového nebo datlového sirupu, 5 kusů oříšků, 1/3 banánu, špetku skořice a 1 lžičku holandského kakaa

Postup: Krupici uvařte podle návodu v mléce (můžete i bez něj) s vodou, přidejte zbylé ingredience, promíchejte, dochuťte, ozdobte ořechy a banánem.

Kustovnice omladí a prozáří pleť

O co jde: Říká se jí plod dlouhověkosti a chutná i vypadá podobně jako rozinky. Bobule kustovnice čínské jsou bohatým zdrojem karotenoidů včetně beta-karotenu (má ho více než mrkev), 500x více vitaminu C než pomeranče. Obsahuje vitaminy B1, B2, B6 a vitamin E, železo a další.100 g stojí 49 Kč.

Foto: Archiv redakce

Kustovnici můžete uďobávat i během dne, chutná podobně jako rozinkyFoto: Archiv redakce

Co umí:Kromě skvělých účinků na pleť vás umí zbavit únavy zad a nohou, závratí, zvonění v uších, bolesti hlavy, nespavosti a pomoci při zlepšení imunity, cukrovky, tuberkulózy a vysokého tlaku. Zvládne i udržet správný krevní tlak a cukr v krvi.

Co s ní: Zalijete-li ji horkou vodou, máte z ní jemně nasládlý čaj. Přidat ji můžete i do polévek, kaší, použít při nakládání masa i vína nebo jen žvýkat jako rozinky.

Tip na výluh z kustovnice

Postup: 9 gramů kustovnice dejte do 3 dcl studené vody, prudce uveďte do varu, a pak 3 až 5 minut vařte na mírném ohni. Nebo 9 gramů přelejte horkou vodou a před pitím nechte 15 minut louhovat. Denně vypijte šálek výluhu, granule z něj můžete i sníst. Po deseti dnech uvidíte patrné účinky na pleti.

Slzovka pomáhá s detoxikací

O co jde:Semena této obilniny obsahují vysoké množství škrobu, bílkovin a asi 7 % tuku. Nevyznačují se vysokým množstvím vitaminů, ale obsahují coixenolid, který má mimořádné detoxikační vlastnosti. 220 g stojí 100 Kč.

Foto: Archiv redakce

Slzovku můžete kombinovat s rýží a zeleninou, takové jídlo vám pak pomůže pročistit těloFoto: Archiv redakce

Co umí:Čistí organismus od nánosů ze živočišných potravin a tuků a používá se při celkovém zahlenění. Uvolňuje napětí šlach a křeče v končetinách a snižuje špatný cholesterol. Také posiluje žaludek a slezinu, odvádí z organismu přebytečnou vodu. Podporuje trávení masa a tuků, funguje dobře při kašli či po virózách, chřipkách, zánětech průdušek a plic. Má také dobrý vliv na kůži, kterou udržuje hebkou a vláčnou. Užívá se mimo jiné při zánětech močového měchýře, vnitřně k léčbě bradavic a při tvorbě mateřských znamének.

Co s ní: Můžete si udělat odvar, který působí při žaludeční a střevní slabosti, upravuje průjmy, váže na sebe toxiny, jež jsou produktem látkové výměny, a podporuje funkci jater. K očistě je potřeba jej pít zhruba měsíc. Uvařit se dá i jako kaše: nasladko třeba právě s jujubou či samostatně jako příloha třeba se zeleninou.

Tip na slzovku s houbami

Pro 1 osobu potřebujete:1 hrnek rýže, půl hrnku slzovky, 1 malou cibuli, 2 žampiony nebo hlívy ústřičné, 2 lžíce oleje, stroužek česneku, špetku soli

Postup: Slzovku povařte asi hodinu podle návodu. Mezitím v jiném hrnci uvařte rýži a na pánvi si na oleji poduste nakrájené houby s cibulkou. V závěru přidejte prolisovaný česnek. Slzovku, rýži i houby osolte a smíchejte v trochu netradičního kubu.

A jaké tipy jste objevili vy?

Reklama

Související témata:

Načítám