Hlavní obsah

Krásné šperky? Stačí pár minut!

Foto: shutterstock.com

Šperk se má třpytit a blýskatFoto: shutterstock.com

Reklama

K silvestrovské party patří luxusní outfity, trendy líčení a samozřejmě nádherné šperky. Zjistila jste právě, že váš skvost, bez kterého prostě neodejdete, postrádá patřičný lesk? Nevadí, naše rychlé tipy dají zlato, stříbro, perly i platinu vmžiku do pořádku!

Článek

Protože jsou šperky vyrobeny z poměrně měkkých kovů, které se snadno poškrábou (totéž platí i o skleněných kamenech), zubní pastu, houbičku na nádobí a další ostré a abrazivní prostředky raději vynechte. Nechávají na špercích nepatrné škrábance, které okem nevidíme, ale takto poničené prstýnky nebo řetízky se méně třpytí. A po několikátém nesprávném čištění mohou svůj lesk ztratit úplně.

Jak na stříbro, zlato, platinu?

Pozor, každý z těchto kovů se čistí jinak! Na celostříbrné šperky lze použít chemické čističe, které koupíte v obchodech. Vy ale nemáte čas běžet do obchodu, tak pomůže už zmiňovaná neabrazivní zubní pasta, lepší je však obyčejná soda na praní – sáček přijde asi na 15 korun. A jak na to? Jednu lžíci sody rozpustíte v půl litru horké vody a stříbrné věci – jak šperky, tak třeba příbory – ponoříte do roztoku. Pak jen čekáte, až zmizí matný či zčernalý povrch, vyndáte, opláchnete čistou vodou a vysušíte.

Čím čistit? „K leštění šperků ze stříbra a zlata používáme pouze hadříky ze stoprocentní bavlny. Papír, polyester nebo hrubé textilie často obsahují dřevěná nebo umělá vlákna, která by mohla šperk snadno poškrábat,“ vysvětluje šperkařka Petra Koutná z Fler.cz. Pozor také, když vám zůstanou nějaké větší nečistoty v očkách řetízků nebo kolem kamínku. Rozhodně je nedolujte ostrými nůžkami nebo jehlou. Použijte jemný kosmetický štěteček, u kterého máte jistotu, že i když „přitlačíte“, šperk se nepoškrábe.

Při čištění zlatých šperků a platiny postupujeme stejně, jen je ponoříme do roztoku z mýdlové vody.

Foto: shutterstock.com

Perlám prospívá, když je nosíteFoto: shutterstock.com

Perly čistí naše kůže

Vybrala jste si na večer náhrdelník z pravých perel? Skvělé! Tedy pokud ho nosíte častěji. Proč? U pravých perel je to tak, že čím více je nosíte, tím méně je musíte čistit. Jejich povrchu totiž prospívá kontakt s přírodními oleji obsaženými v lidské kůži. Pokud vám ale někde ležely delší dobu, pomůže opět mýdlová voda.

Potřebujete-li vyčistit diamanty, připravte jim lázeň z jedné lžíce čpavku, několika mýdlových vloček a dvou šálků teplé vody. Tam je nechte několik minut, vyndejte je a propláchněte v čisté teplé vodě. Nakonec je ponořte do čistého lihu, čímž se obnoví jejich lesk.

Aby lesk vydržel

Méně práce s čištěním prstýnků, náramků či řetízků budete mít tehdy, když je ve správný čas odložíte. Doba na jejich sundání přichází vždy, když uklízíte, sportujete nebo třeba myjete nádobí. Pozor také ve veřejných bazénech a vířivkách, kde je pro likvidaci bakterií používán chlór. Ten může při častějším kontaktu povrch šperku naleptat a mnoho drahých kamenů účinkem této látky bledne.

A pozor také při oblékání – šperky si berte jako poslední – tedy až poté, co máte make-up, jste nalíčené a máte nalakované vlasy. Všechny tyto kosmetické přípravky, které vám na kráse přidají, jí šperkům berou. Navždy!

Reklama

Související témata:

Načítám