Hlavní obsah

Krásný dům v horách? Inspiroval ho sendvič!

Foto: Lina Németh, Prodesi (8x)

Dům je umístěn do severní části pozemkuFoto: Lina Németh, Prodesi (8x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazný svah, chráněná krajinná oblast Lužické hory a blízká zástavba dalších nových i starých domů. Jak na takovém místě postavit dům? Architekti se inspirovali sendvičem. A výsledek je kouzelný!

Článek

Na pozemku v jižním svahu v Lužických horách vyrostla dvoupodlažní dřevostavba, která slouží jako celoroční rodinné útočiště. „Původní domy zde často mají charakter dvoupodlažních obdélných staveb se sedlovou střechou. Přízemí bývá zděné, patro roubené,“ popisuje architekt Pavel Horák ze společnosti Prodesi, který spolu s architektem Radimem Obloukem návrh domu připravil.

„Takto domy působí jakoby skládané v různých vrstvách, což vytváří drobné a malebné měřítko místní architektury,“ doplňuje architekt. Tento „sendvičový“ charakter se proto nutně musel promítnout i do celkového návrhu stavby.

Fasáda, která každý rok zkrásní

Ze severní strany dům lemují vzrostlé listnaté stromy, jižním směrem se otevírá krásný pohled do okolní krajiny na protější svahy. Samotný dům má obdélníkový půdorys (s celkovou užitnou plochou 137,5 m2) s tím, že sedlová střecha je orientována podél vrstevnic.

Foto: Archiv firmy

Do domu se dostanete po mírné serpentiněFoto: Archiv firmy

Krov střechy je vytvořen z pevných KVH hranolů, krytina je skládaná z cementovláknitých desek Cembrit. Oplechování, okapy i lem mezi podlažími včetně dřevěných euro oken nesou šedou antracitovou barvu. Jde o difúzně otevřenou dřevostavbu s celkovou tloušťkou stěny 383 mm. Díky skladbě stěn proniká vlhkost z interiéru ven do exteriéru, takže stavba přirozeně dýchá a nedrží vlhkost, bez potřeby speciální vzduchotechniky.

Fasádu zdobí modřínová prkna s výraznou spárou; v prvním nadzemním podlaží jsou kladena horizontálně, ve druhém vertikálně tak, aby vynikl zamýšlený dojem sendviče. „Je použito zcela přírodní dřevo bez chemického ošetření. Dům tak přirozeně stárne a časem získává stříbrošedou patinu,“ popisuje Pavel Horák.

Foto: Archiv firmy

Fasádu inspiroval styl sendvičeFoto: Archiv firmy

Krbová kamna vytopí celý dům

Do domu se dostanete po mírné serpentině ve svahu. Kromě technické místnosti v přízemí najdete samostatnou koupelnu se záchodem, kuchyň, technickou místnost, hostinský pokoj a velký obývací pokoj. Na ten navazuje krytá terasa, která pokračuje až za dům do ukrytější části zahrady.

Foto: Archiv firmy

Kryté terasy nabízí obě podlažíFoto: Archiv firmy

Schodištěm při severní straně můžete vystoupat do druhého podlaží s velkou ložnicí, dvěma dětskými pokoji, koupelnou, záchodem a speciální místností pro praní a sušení prádla. Ani ve druhém patře nechybí přidaná terasa, navazující na ložnici.

Obývacímu prostoru v přízemí, kam jsme měli možnost nahlédnout, dominují kromě přiznaných stropních trámů v konstrukci také krbová kamna, která vzhledem k izolačním vlastnostem stavby dokážou celý dům vytopit. A pokud by to v mrazech přece jen nestačilo, sekunduje jim elektrokotel s ústředním vytápěním jako doplňkový zdroj.

Foto: Martin Zeman

Krbová kamna svedou vytopit celý důmFoto: Martin Zeman

Jak se vám dům líbí? Dokážete si představit, že byste s rodinou bydleli na horách?

Reklama

Načítám